به گزارش ایرنا، این بازار سال 1355 در نزدیكی میدان بیت المقدس بنا شد و از آغاز فعالیت تا كنون از مهمترین مراكز تجاری مشهد بوده است و اغلب زائران و گردشگران در سفر به مشهد، پس از تشرف به زیارت بارگاه ثامن الحجج (ع)، برای تهیه سوغات سری هم به این بازار می زنند.
این بازار طولی دو طبقه، با بنایی قدیمی و غرفه های گوناگون همچنان جای خود را در میان بازارهای لوكس، كه یكی پس از دیگری در مشهد سر برآورده اند، حفظ كرده اما فرسودگی بنای آن اكنون زنگ خطر ایمنی را به صدا درآورده است.
ایمن سازی بنای بازار رضا از سال ها قبل دغدغه كارشناسان و متولیان بوده و وقوع دو آتش سوزی در تیر و مرداد امسال توجه ها را به آن جلب كرد، زیرا با توجه به نوع بنا و طولی بودن بازار، یك حادثه كوچك می تواند خسارت سنگینی برجای بگذارد.
**بازار رضا تاییدیه ایمنی ندارد
معاون آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد در خصوص وضعیت ایمنی بازار رضا به خبرنگار ایرنا گفت: بازار رضا تاییدیه ایمنی ندارد و 17 مورد ایمن سازی برای رفع نقص به هیات مدیره آن ابلاغ شده است.
آتشپاد دوم «غلامحسین حاجی زاده» افزود: از سال 92 پیگیر مقوله ایمن سازی این بازار هستیم و اخطارهای متعددی صادر شده است اما تا امسال این پیگیری ها موثر واقع نشده و مالكان و هیات مدیره پای كار نمی آیند.
وی بیان كرد: در این بازار بین مدیریت بازار، مدیریت بهره برداری و مالكان و مستاجران در پرداخت هزینه های ایمن سازی اختلاف وجود داشت و هر یك توپ را به زمین دیگری می انداخت اما در ماه های اخیر در نشست هایی با مدیریت توسعه و عمران رضوی، وضعیت تا حدودی تغییر كرد و فرآیند ایمن سازی بازارهای آستان قدس بویژه بازار رضا در دستور كار قرار گرفته است.
حاجی زاده تصریح كرد: از 15 باب بازار متعلق به آستان قدس رضوی بازدیدهای لازم صورت گرفته و موارد ناایمن به آنان اطلاع رسانی شده است.
معاون آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد ادامه داد: تمامی مغازه داران باید به خاموش كننده مجهز بوده و آموزش های لازم برای استفاده از آن را نیز فراگرفته باشند.
حاجی زاده گفت: همچنین بازار رضا باید به سامانه اعلام و خاموشی آتش مجهز شود كه طبق اعلام سازمان عمران و توسعه رضوی این اقدام در مرحله گزینش پیمانكار است.
وی با بیان اینكه خروجی های این بازار نیز كم عرض و برای مواقع بحرانی نامناسب است، افزود: مقرر شده عرض خروجی ها افزایش یافته و ویترین های قابل اشتعال نیز از این بازار جمع آوری شود.
معاون آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد افزود: قسمت عمده آتش سوزی های این بازار مربوط به اتاقك برق و سیم كشی های مجموعه است لذا مذاكرات لازم با شركت برق در این خصوص شده و ایمن سازی ها در دست انجام است.
**آغاز ایمن سازی بازار رضا
مدیرعامل سازمان توسعه و عمران رضوی نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بازار رضا به طول بیش از 600 متر مربع از مهم ترین مراكز خرید مشهد و متعلق به آستان قدس است كه بیش از 1600 واحد تجاری را در دو طبقه جای داده است.
«محسن اسماعیلی» افزود: با توجه به اینكه بافت فرسوده همواره با تهدید همراه است، ایمن سازی، بهسازی و مقاوم سازی این مجموعه در دستور كار قرار گرفته و مذاكراتی نیز در این خصوص با شهرداری صورت گرفته و مجوزهای لازم اخذ شده است.
وی ادامه داد: بازسازی و ایمن سازی داخل غرفه ها بر عهده غرفه داران است اما علمیات اجرایی بخش های مرتبط با آستان قدس آغاز شده است.
اسماعیلی خاطرنشان كرد: از آنجا كه بازار به طور مستمر و تا ساعت 24 فعال است، عملیات بهسازی و مقاوم سازی از ساعت 24 تا 4 بامداد انجام می شود كه این كار تا حدودی فرآیند بازسازی را با كندی مواجه می كند.
مدیرعامل سازمان توسعه و عمران رضوی ادامه داد: سالانه بیش از 20 میلیون نفر در این بازار تردد می كنند كه بخش بزرگی از آنها زائر و گردشگر هستند لذا ایمن سازی و مقاوم سازی آن ضروری است.
اسماعیلی با تاكید بر جلوگیری از فعالیت های خطرزا در این بازار، افزود: گازكشی در این بازار ممنوع است و از كپسول های اكسیژن نیز در مشاغلی نظیر ساخت زیورآلات به صورت كنترل شده استفاده می شود تا مشكلی برای ایمنی بازار رخ ندهد.
وی گفت: تامین ایمنی زائران و مجاوران اولویت اصلی است و در هر بخشی كه نیاز باشد مقوله ایمن سازی لحاظ می شود.
**رنگ و بوی جدیدی به بازار می دهیم
شهردار مشهد نیز چندی پیش در جریان بازدید از این بازار گفت: با گذشت 42 سال از ساخت این بازار، اقدام جدی برای بازپیرایی آن انجام نشده است.
«قاسم تقی زاده خامسی» افزود: در سایر نقاط دنیا اگر بازاری سالانه 20 میلیون مشتری و مراجعه كننده داشته باشد به یقین كارهای جدیتری برای بهسازی آن صورت می گیرد.
وی ادامه داد: حال كه آستان قدس تصمیم به بهسازی و بازپیرایی این بازار گرفته است، شهرداری مشهد نیز همكاری لازم را در این زمینه خواهد داشت.
شهردار مشهد ادامه داد: در اجرای طرح بهسازی بازار تداخلی در سبك معماری آن صورت نمی پذیرد و تنها نسبت به نظافت، بهسازی، ایمنسازی و استحكام بخشی آن اقدام می شود.
**آستان قدس در ایمن سازی پیشگام باشد
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان مركز خراسان رضوی در خصوص وضعیت ایمنی بازار رضا به خبرنگار ایرنا گفت: این بازار اكنون از لحاظ ضوابط ایمنی دارای مشكل است و از آستان قدس توقع می رود در مقوله ایمن سازی در شهر پیشگام باشد.
قاضی محمد بخشی محبی» افزود: بازار رضا برند شهر مشهد است و باید از لحاظ ایمنی در شرایط تمام مطلوب و از لحاظ زیبایی نیز منطبق بر معماری ایرانی، اسلامی باشد.
وی ادامه داد: در ماه های اخیر شاهد دو مورد حادثه در این بازار بوده ایم كه به یقین اگر این آتش سوزی ها گسترده تر می بود، عواقب جبران ناپذیری در پی داشت.
بخشی محبی افزود: بازار رضا نیز از بازارهای قدیمی است كه به دلایل مختلف و اختلاف در بحث مالكیت با مشكلات جدی مواجه است و به محلی ناایمن تبدیل شده است، از این رو و با توجه به قدیمی بودن این ساختمان و دریافت گزارشی مبنی بر جمع آوری اتاق تاسیسات و اجاره آن به عنوان واحد تجاری، دادستانی در این حوزه ورود كرد و مذاكراه هایی با آستان قدس و آتش نشانی برای ایمن سازی بازار صورت گرفت.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان مركز خراسان رضوی ادامه داد: مالكان و غرفه داران این بازار نیز به این نتیجه رسیده اند كه نسبت به ساماندهی و ایمن سازی غرفه های خود اقدام كنند.
**معرفی مجتمع های ناایمن
بخشی محبی، حفظ سلامت و ایمنی شهروندان را ضروری ترین اولویت خواند و افزود: در راستای افزایش سطح ایمنی مجتمع ها و بازارها، از سوی دادستانی به شهرداری های مناطق مجوز داده شده تا در صورت همكاری نكردن مسئولان مجتمع ها برای ایمن سازی، ناایمنی آنها را از طریق نصب بنر و برچسب های اعلام خطر به اطلاع شهروندان برسانند.
وی گفت: این اقدام تاكنون در یكی دو مجتمع بزرگ مشهد نیز انجام شده كه این مجتمع ها در كمترین بازه زمانی نسبت به ایمن سازی مجموعه خود اقدام كرده اند.
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادستان مركز خراسان رضوی ادامه داد: تعداد قابل توجهی مجتمع و بازار در مشهد وجود دارد كه از نظر تردد ناایمن است، سازمان آتش نشانی و تمام دستگاه های خدماتی باید بر وضعیت ایمنی مجتمع های تجاری، بازارها و مجتمع های اقامتی شهر نظارت داشته باشند و دادستانی نیز این آمادگی را دارد تا با مالكان مكان هایی كه اجازه ورود به ماموران نمی دهند، برخورد قضایی كند.
** خودداری از انتقال سند در مجتمع های ناایمن
معاون آموزش و پیشگیری سازمان آتش نشانی مشهد با بیان اینكه مقاومت مالكان از عمده مشكلات كارشناسان این سازمان برای ایمن سازی اماكن مختلف تجاری و عمومی است، افزود: با هماهنگی دادستانی از انتقال سند و خرید و فروش بازارها و مجتمع هایی كه در مقابل ایمن سازی مقاومت كنند، جلوگیری می شود.
حاجی زاده بیان كرد: این اقدام تاثیر خوبی در شكستن مقاومت ها و ایمن سازی اماكن داشته است.
وی تاكید كرد: در مجموع بازارهای قدیمی مشهد از لحاظ ایمنی وضعیت خوبی ندارند و باید هر چه زودتر برای لحاظ ضوابط ایمنی اقدام كنند.
حاجی زاده افزود: 320 بازار و مجتمع تجاری در مشهد دایر است كه كمتر از 20 بازار از آنها ضوابط ایمنی را رعایت كرده و مابقی در این بخش دارای نقص هستند.
7505/5132
مشهد - ایرنا - «بازار رضا» به عنوان گل سرسبد و نماد بازار كلانشهر مشهد در بین زائران و مجاوران رضوی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و اكنون با گذر از 40 سالگی، گرفتار ناایمنی شده است.