۲۳ مرداد ۱۳۹۷، ۱۵:۱۸
کد خبر: 83001057
T T
۰ نفر

نخست وزیر عراق برای مذاكره درباره آب وارد تركیه شد

۲۳ مرداد ۱۳۹۷، ۱۵:۱۸
کد خبر: 83001057
نخست وزیر عراق برای مذاكره درباره آب وارد تركیه شد

آنكارا - ایرنا - حیدر العبادی نخست وزیر عراق در راس هیاتی برای مذاكره در خصوص مسائل آب و موضوعات اقتصادی، سرمایه گذاری و امنیتی امروز (سه شنبه ) وارد آنكارا پایتخت تركیه شد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، العبادی روز گذشته طی مصاحبه ای اعلام كرد كه رسیدن به تفاهم با كشورهای همسایه در ارتباط با استفاده مشترك از آب برای عراق اهمیت دارد.
وی در مصاحبه روز گذشته خود همچنین گفت كه دولت بغداد اجازه نخواهد داد از خاك عراق حمله ای به تركیه صورت گیرد.
العبادی بیان كرد كه تركیه همسایه مهم عراق است و به نیروهای نظامی دستور لازم برای حفاظت از مرزهای عراق با تركیه صادر شده است.
نظامیان تركیه از حدود پنج ماه پیش با پیشروی در مناطق شمال عراق، عملیات برای تصرف ارتفاعات قندیل را كه مدعی هستند محل استقرار عناصر حزب كارگران كردستان تركیه(پ.ك.ك) است، آغاز كرده اند.
بنا به ادعای رسانه های تركیه، نظامیان این كشور بیش از 25 كیلومتر در شمال عراق پیشروی كرده و در برخی ارتفاعات مهم آن منطقه پایگاه ایجاد كرده اند.
همچنین از چند ماه پیش به علت آبگیری سد ایلیسو و نیز خشكسالی در تركیه جریان آب رودخانه دجله و فرات به سمت عراق به شدت كاهش یافته و دولت عراق بارها خواستار رهاسازی آب به پایین دست شده است.
سد الیسو بعد از سد آتاتورك، دومین سد بزرگ تركیه است كه اولی بر رودخانه دجله و دومی بر رودخانه فرات بنا شده اند.
این سد قادر به انبار 11 میلیارد و 40 میلیون مترمكعب آب است و مساحت دریاچه پشت سد حدود 300 كیلومتر مربع است و چند ماه طول می كشد كه آبگیری كامل این سد به پایان برسد.
مدیریت سد موصل در شمال عراق 12نیز خرداد ماه 1397 در بیانیه ای اعلام كرد كه ورودی آب از تركیه به داخل سد موصل از طریق رودخانه دجله به میزان 50 درصد كاهش یافته است.
بنا به اعلام منابع رسانه ای تركیه، مذاكره در خصوص حضور گروه پ.ك.ك در شمال عراق و نحوه همكاری عراق و تركیه در زمینه آب محور سفر نخست وزیر عراق به آنكارا خواهد بود.
آبگیری سد الیسو از 10 خرداد ماه 1397 آغاز شد و به سرعت تبعات خود را بر رودخانه دجله در داخل اراضی عراق و كاهش شدید میزان آب جاری در آن نشان داده است.
تصاویر منتشر شده از شمال عراق در زمان آغاز آبگیری سد مزبور نشان می داد كه كف رودخانه دجله در این مناطق كاملا نمایان شده و در بغداد كودكان به دلیل پایین آمدن آب رودخانه، در مناطق پیشتر عمیق رودخانه، در حال آب بازی هستند.
این موضوع موجب بروز مشكلات اساسی برای كشاورزان عراقی ، موضع گیری مقام های مختلف این كشور و تشكیل جلسه از سوی مجلس عراق برای بررسی آن شد.
منابع آبی عراق از دو رود دجله و فرات تامین می شود و سرچشمه این دو رود در تركیه بوده و دجله به صورت مستقیم وارد عراق شده و فرات پس از وارد شدن از تركیه به سوریه مسیر خود را به سمت عراق ادامه داد و هر دو رود پس از سیراب كردن زمین های كشاورزی عراق در نزدیك بصره بهم متصل شده و وارد خلیج فارس می شوند.
مهم ترین مناطق تمدنی و شهرهای مهم عراق از جمله بغداد پایتخت در اطراف این دو رود قرار دارند.
خاورم*1905*1436*