به گزارش ایرنا، سودان شماری نامشخص از نیروهای خود را به یمن اعزام كرد تا به تجاوز به این كشور به عربستان و ائتلافش كمك كند اما این اقدام از همان ابتدا با مخالفت مردم، گروه های مختلف سیاسی ، نمایندگان مجلس و نخبگان این كشور مواجه شد.
این مخالفت با مشاركت در جنگ یمن از یك سال پیش شدت بیشتری یافته است ؛ تابستان سال گذشته حزب كمونیست سودان این اقدام را غیر قانونی دانست و مخالفت خود را با ادامه اعزام نیرو به یمن اعلام و تاكید كرد: این اقدام دولت سودان برخلاف خواسته مردم است.
«صدیق یوسف» عضو كمیته اجرایی این حزب گفت: این اقدام دولت سودان از نظر قوانین و منشورهای بین المللی غیر قانونی است و پذیرش این اقدام به معنای آن است كه سودانی ها نیز با دخالت نظامی خارجی در كشورشان موافقت می كنند.
«حزب الامه» سودان نیز با این اقدام دولت مخالفت كرد به طوری كه «معاش صدیق اسماعیل» معاون رئیس این حزب گفت: باید فورا از اعزام نیرو به یمن دست برداشت و نیروهای اعزام شده را نیز برگرداند .
وی افزود: چرا ما باید قبول كنیم خون سودانی ها در یمن ریخته شود و این در حالی است كسانی كه ما جان خود را برای دفاع از آن ها می دهیم، كمترین احترام به ما نمی گذارند؟ دولت برای حفظ كرامت مردم سودان، باید اعزام نیرو را متوقف كند.
حزب «كنگره مردمی »سودان نیز اعلام كرد : جنگ در یمن هیچ معنایی ندارد، دخالت در آن در حقیقت باعث نقض حاكمیت یمن می شود.«ابوبكر عبدالرزاق» یكی از مسئولان این حزب گفت: دولت سودان با وارد شدن به جنگ یمن، اشتباهی تاریخی مرتكب شد و با این كار باعث شد مردم یمن از سودانی ها نفرت داشته باشند و این در حالی است كه نه پیروزی در این جنگ به دست آمده و نه دولت عبدربه منصور هادی به قدرت بازگشته است.
كارشناسان سیاسی اعتقاد دارند نظام حاكم بر سودان فقط به طمع كمك های مالی عربستان اقدام به اعزام نیرو به یمن كرد و اعتقادی به جنگ در این كشور نداشت اما به دلیل شرایط بد اقتصادی اش تن به این كار داد و پس از آنكه انتظارات سودان از این كمك ها برآورده نشد، « اعتراضات مردمی افزایش یافت .نصر الدین محمد آدم» پژوهشگر و كارشناس روابط بین الملل مركز مطالعاتی و تحقیقاتی «المعرفه » سودان » اسفند ماه گذشته در مقاله ای تحت عنوان «عربستان تنها وعده و وعید به سودان داده است»، ائتلاف خارطوم با ریاض را برای سودان بی نتیجه دانست .
آدم افزود، سودان با تمام توان به عربستان در حمله به یمن كمك كرد اما ریاض در مقابل، تنها وعده تحویل آن داد و بر عكس به مصر، كمك های فراتر ازحد تصور كرد و این باعث شد سودان به فكر فرو رود زیرا این روزها با بحران های زیادی مواجه است اما عربستان كه متحدش محسوب می شود، كاری برای آن انجام نمی دهد.
اسفند ماه گذشته نیز اصحاب رسانه سودانی بار دیگر با انتقاد تند از مقامات كشورشان به دلیل شركت در این ائتلاف كودك كش ،عربستان را به تحقیر سودانی ها متهم كردند .«الطیب مصطفی» نویسنده سودانی نوشت، خون سودانی ها با ارزش تر از آن است كه آن را به بهایی ناچیز بفروشند، سودان می بایست با مشاركت در جنگ یمن مبالغی دریافت می كرد تا بخشی از مشكلات اقتصادی اش را حل كند اما سعودی ها این حق سودانی ها را ادا نكرده اند و این در حالی است كه سودان حاضر شده فرزندانش در جهت برنامه هایی جان بدهند كه از جمله اولویت های آن نیست.
«ضیاء الدین بلال» سردبیر روزنامه «السودانی » نیز با بیان اینكه موضع گیری های ریاض در مورد خارطوم مورد تایید مردم سودان نیست، نوشت، آمریكا با تحریم اقتصادی سودان باعث شد همكاری بانك های كشورهای غربی و عربی با سودان كاهش یابد. اكنون این تحریم ها برداشته شده است با این حال، بانك های عربستان همچنان به تحریم بانك های سودان ادامه می دهند و مردم سودان به این دلیل آسیب زیادی دیده اند ، گویی عربستان با این نوع موضع گیری خود می خواهد دولت سودان و مردم آن را در تنگنا قرار دهد. مردم سودان از مقام های عربستان می خواهند نه تنها دست از اذیت و آزارشان بردارند بلكه به وظیفه خود در قبال آن ها عمل كنند و حقشان را به آنان بدهند.
«عبدالرحمن الفضیل » نماینده مجلس سودان از جنبش «الاصلاح الان» نیز اوایل فروردین خواستارعقب نشینی نیروهای نظامی سودانی شركت كننده در تجاوز به یمن شد.الفضیل افزود، سودان وارد ائتلافی شده است كه این ائتلاف هیچ گاه از آن حمایت نكرده و در آینده نیز حمایت نخواهد كرد، جدا از این به دلایل سیاسی نمی توان در امور داخلی دیگر كشورها دخالت كرد و به همین دلیل سودان باید نیروهای نظامی خود را از یمن خارج كند.
تارنمای خبری «السودان الیوم» اواخر فرودین گذشته در خصوص حضور نظامی سودان در یمن نوشت: جنگ ضد یمن هیچ گونه توجیه قانونی، شرعی، اخلاقی و انسانی ندارد و نظامی های سودانی برای جلوگیری از بیشتر كشته شدن، باید فورا از این كشور خارج شوند.
السودان الیوم افزود: به جنگ رفتن، مانند به گردش و تفریح رفتن نیست و یمن نیز محلی نیست كه ارتش سودان بتواند پیروزهایی در آن به دست آورد زیرا از یك سو طبیعت و وضعیت جغرافیایی و پستی و بلندی های آن برای سربازان سودانی آشنا نیست و این نظامی ها برای جنگیدن در مناطق مسطح و بیابانی آموزش دیده اند و نه در كوهستان و از سوی دیگر ارتش سودان با كسانی می جنگد كه آن ها این ارتش را متجاوز و اشغالگر می دانند.
پیش از این نیز «حسن عثمان رزق» نماینده مجلس از حزب الاصلاح سودان خواستار عقب نشینی فوری نظامیان سودانی از یمن شده و گفته بود: ریختن خون مسلمانان كافی است . «غازی صلاح الدین » ، « الصادق المهدی » شخصیت های مشهور سودانی و شمار زیاد دیگری ازمردم نیز خواستار عقب نشینی نیروهای سودانی از یمن شده بودند.
تارنمای خبری «السودان الیوم» اوایل اردیبهشت گذشته نیز نوشت، این روزها درخواست در مجلس سودان برای خارج كردن نیروهای نظامی سودانی افزایش یافته است؛ ائتلاف «التغییر» در مجلس سودان كه شامل گروهی از نمایندگان مستقل است، با صدور بیانیه ای اعلام كرد صدها نفر از نیروهای نظامی این كشور در یمن كشته شده اند در حالی كه این جنگ هیچ ربطی به آن ها ندارد و از سوی دیگر مشاركت سودان در این جنگ برخلاف قانون اساسی و قانون است، زیرا مجلس سودان با اعزام نیروی نظامی به یمن موافقت نكرده است و به همین دلیل رئیس جمهوری باید بدون فوت وقت دستور بازگرداندن آن ها را صادر كند.
از سوی دیگر طی روزهای گذشته گروهی از نویسندگان، روزنامه نگاران و نخبگان سودانی پس از حمله ائتلاف كودك كش عربستان به دانش آموزدان یمنی كه در اثر آن دست كم 51 كودك كشته و 40 نفر دیگر زخمی شدند، با ایجاد كارزاری خواستار عقب نشینی نیروهای نظامی سودان از یمن شدند و این جنگ را لكه ننگی بر پیشانی كشورشان دانستند.
تارنمای «سودان تریبون » نوشت، گروهی از روزنامه نگاران و نخبگان سودانی شامل 17 نفر خواستار عقب نشینی نیروهای سودانی از یمن شده و حضور آن ها در یمن را مایه ننگ و شرمساری مردم این كشور دانست .
این گروه در بیانیه ای تاكید كرد : حوادث وحشتناكی در یمن روی داده و قوانین جنگ زیر پا گذاشته شده است، شرایط این جنگ به گونه ای شده كه كه همه مردم سودان به دلیل مشاركت نیروهای كشورشان در آن احساس شرمساری می كنند، این جنگ هیچ توجیه اخلاقی، دینی و قانونی ندارد و صلح جهانی را به خطر می اندازد ، ما برائت خود را از حضور نیروهای سودانی در جنگ یمن اعلام می كنیم و از دولت می خواهیم زیان های وارد شده به یمن را به دلیل مشاركت نیروهای سودانی در این جنگ جبران كند .
این گروه در پایان تاكید كرد، مردم سودان هیچ گونه رضایتی در این خصوص نداشته و مسئولیتی در این مورد ندارند و این را اعلام می كنند تا در تاریخ بماند .
در حالی كه بر اساس آمارهای موجود تاكنون 850 سرباز سودانی در یمن كشته شده اند و مردم سودان و گروه های مختلف این كشور بارها مخالفت خود را با حضور نظامی كشورشان در یمن اعلام كرده اند، اما مقام های رسمی این كشور هنوز با خارج كردن نیروهای نظامی این كشور موافقت نكرده اند هرچند با كم شدن كمك های مالی عربستان در مقاطعی به گوشه و كنایه اعلام كردند قصد دارند نظامیان سودانی را از یمن خارج كنند اما ظاهرا ائتلاف كودك كش و عربستان از ترس فروپاشی این ائتلاف ظالمانه، مقام های سودانی را قانع به ماندن در آن كردند .
حال این سوال مطرح است كه چه تعداد كودك و زن و پیر و جوان بی دفاع باید در یمن كشته شوند تا متجاوزان تشنه به خون مردم یمن راضی شوند و آن ها را به حال خود رها كنند، مردمی كه تنها گناهشان دفاع از حق خود برای تعیین سرنوشت كشورشان و دفاع از سرزمینشان است.
خاورم **2041**1049
الجزیره-ایرنا- سودان از سال 1394 شمسی به طمع دریافت كمك های مالی، شماری از نیروهای نظامی خود را برای كمك به عربستان در تجاوز به یمن اعزام كرد اما از همان روزهای نخست، مردم سودان مخالف این كار بوده و پیوسته مخالفتشان را با این اقدام به روش های مختلف اعلام كرده اند.