به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ 10 ذی الحجه یا عید قربان یكی از عیدهای بزرگ مسلمانان در سراسر جهان به شمار می رود، هنگامی كه حجاج پس از توقف در صحرای پر رمز و راز عرفات و زمزمه دعای پرفیض عرفه به منا سرزمین آرزوها گام می نهند و با دل بریدن از دلبستگی های دنیوی در محضر الهی به رویارویی با هوای نفسانی می پردازند.
خداوند در آیه 37 سوره حج در قرآن كریم می فرماید: «وقتی شما قربانی می كنید آنچه كه متعلق به خدا است، تقوای شماست نه گوشت و پوست قربانی» بدین ترتیب، ذبح در حقیقت ظاهر قربانی كردن است و مقصود پروردگار تقرب و تسلیم بندگان در برابر اراده او محسوب می شود و عید قربان نماد و موسم رهایی بشر از مادی گرایی و دنیاطلبی به شمار می رود.
**فلسفه قربانی كردن
كانون مشترك در تمام روایت ها و فلسفههای متنوع عید قربان «تقرب و رضایت الهی» و آن هم تقربی جامع، ژرف و پر احساس است. درك حقیقی از فلسفه عید قربان اهمیتی بسیار در تعالی روح انسان دارد در حقیقت مقصود از قربانی، قربت و نزدیكی به معبود بی همتا به شمار می رود. برپایه این فلسفه، مخلوق در بندگی خود باید بتواند به مرتبه ای نایل شود كه برای رضایت الهی از هر چه غیرخدا بگذرد، حتی اگر فرزند باشد.
عید قربان، موسمی كه حضرت ابراهیم(ع) در قالب بنده واقعی پروردگار با غلبه بر نفس سركش، حاضر می شود تا هر آنچه دارد به محضر الهی عرضه و از فرزند خویش چشم پوشی كند و بهترین و زیباترین دارایی هایش را در برابر خالق، ناچیز و بی ارزش می انگارد و به منظور تقرب الهی از تمام تعلقاتش می گذرد. خلیل الله(ع) كه یارای مقاومت را در برابر فرمان خداوند ندارد با غلبه بر شك و كشمكش های درونی خویش، آماده سرنهادن به خواست حق می شود و پسرش را به قربانگاه الهی می برد، او پیروز نبرد در آزمونی می شود كه یك طرف آن خواست و اراده خالق بی همتاست و سمت دیگر آن مهر و محبت پدری است.
** ناهمخوانی قربانی كردن تعلقات با تفكرات مادی
داستان حضرت ابراهیم(ع) و قربانی كردن فرزند را شاید نتوان با نگاه مادی و عینك عقل تحلیل كرد، هنگامی كه ایشان فارغ از تعلقات دنیوی در برابر درگاه الهی سر تعظیم فرو می آورد، شیطان نفس را به زنجیر كشیده و در مسلخ عشق به پیشگاه معبود عرضه می دارد و یكتای بی همتا، این قربانی را از بنده خویش می پذیرد و جان او را با باران رحمت و مغفرت صفا می بخشد. آموزه های ارزشمند عید قربان، افق پیش رو و مسیر زندگی را به بشر می نمایاند و با بازتولید اندیشههای تقرب ارتباط ناب خلق و خالق را بار دیگر به تصویر می كشد.
عید قربان جلوه هایی از رحمت الهی را بیان و روایت می كند، نكته زیبا و استثنایی این حادثه هنگامی است كه عطوفت الهی به مدد عاطفه انسانی می آید و عواطف پدری را از شرایط دشوار رهایی می بخشد.
و چه زیباست هنگامه ای كه بشر، دستان تضرع و نیاز را به طرف خالق بی همتا بلند می كند و به نشانه ندامت، پیشانی بر خاك بندگی می ساید و دل خویش را ماوا و مامن الهی قرار می دهد و باطنش را از هرچه غیر اوست پاك می سازد تا لیاقت حضور در پیشگاه محبوب را دریابد. عید قربان، تجسم واقعی مبارزه با هواهای نفسانی برای دستیابی به خلوص حقیقی است.
** عید قربان و جلوه های خدمت خلق و كمك به مستمندان
حل مشكلات اجتماعی چون فقر و همچنین برپایی جشن و دید و بازدیدهای این عید فرخنده از دیگر بركات و پیامدهای مثبت عید قربان به شمار می رود. نیكوكاران در راستای جلب رضایت و خشنودی معبود بی همتا، قربانی های خود را در اختیار مستمندان قرار می دهند و بدین گونه جلوه های زیبایی از شكوه اكرام و بخشندگی را به تصویر می كشد.
**انسجام امت اسلامی در پرتو مناسك وحدت بخش عید قربان
كنگره حج و انجام دادن مناسكی چون عید قربان برای ایجاد ارتباط میان امت اسلامی و وحدت و انسجام مسلمانان از اهمیت بسیاری برخوردار است و این مساله نقشی مهم در عظمت مسلمانان و حفظ كیان آنها ایفا میكند.
برقراری پیوند برادری و مستحكم ساختن زنجیرهای همدلی میتواند دسیسههای دشمنان و منافقان را خنثی سازد اما شماری از كشورهای اسلامی، همسو با منافع قدرت های استكباری، همزمان با برگزاری ایام حج و روزهایی كه هزاران مسلمان به وادی امن الهی گام می نهند و گرد كعبه دوست، مناسك و مشاعر ابراهیمی را بهجای میآورند به جای گوش سپردن به نوای وحدت و یكپارچگی، تراژدی غم انگیز مسلمانكشی را به راه انداخته اند و با به آشوب كشیدن منطقه، بستر حضور بیگانگان را فراهم می آورند.
**فرجام سخن
رویدادهایی همچون واقعه قربان و دیگر روایت های ذكر شده در قرآن كریم نمادهایی به شمار می روند كه با كمترین هزینه سبب پیوند نسلهای مختلف در طول تاریخ می شوند و این نمادها به صورت فرانسلی به خلق معانی و مفاهیم نوینی می انجامد. به عنوان نمونه برنامه های متنوع در جریان حج از جمله مناسك عید قربان، آثار و پیامدهایی قابل توجه در جهت انسجام امت مسلمان و ناكام نهادن دسیسه های دشمنان دارد كه آگاهی و بصیرت برای اتحاد حداكثری جهان اسلام می تواند در این مسیر راهگشا باشد. از جهت دیگر این كنگره عظیم عاملی برای تقویت پایه های اجتماعی و فرهنگی امت اسلامی خواهد بود.
وقوع شماری از حوادث وحدت شكن در روزهای اخیر، هشداری جدی را متوجه دلسوزان نظام می سازد، حوادثی كه بازی در زمین دشمنان را به ذهن متبادر می سازد و هزینههای سنگینی را به نظام تحمیل می كند و نیاز است تا جناح های مختلف سیاسی در راستای منویات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم حفظ انسجام، همبستگی و حمایت از دولت از اقدام ساختارشكنانه و تفرقه افكنانه بپرهیزند.
پژوهش**2059**9131
تهران- ایرنا- منا، سرزمین رهایی از تعلقات مادی و دنیوی به شمار می رود و عید قربان هنگامه ای است كه انسان با حضور در حریم كبریایی حضرت حق و ذبح اسماعیل وجودش، فطرت پاك انسانی خویش را باز می یابد و به وصال آرزوهای گمگشته اش یعنی تقرب الهی نایل می شود.