به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری «ساینس دیلی» آمریكا، تار عنكبوت یكی از عجیب ترین مواد طبیعت است كه در ضخامت برابر، استحكام بیشتری نسبت به فولاد دارد اما تاكنون بشر نتوانسته است این ماده را در مقیاس صنعتی تولید كند.
پژوهشگران دانشگاه واشنگتن، با كمك باكتری ها و مواد زیستی یك نمونه مصنوعی تولید كردند كه ویژگی های آن شبیه به تار عنكبوت واقعی است.
در روش های قبلی برای تولید تار عنكبوت مصنوعی از انتقال ژن های تولیدكننده تار به كرم ها، بزها و انواع باكتری استفاده شده بود اما نتیجه مطلوب به دست نیامد.
پژوهشگران در تحقیقات جدید دوباره از باكتری ها استفاده كردند، با این تفاوت كه تلاش كردند استحكام تارها را در سطح مولكولی ایجاد كنند.
كلید این شیوه، پروتئین هایی است كه برای تولید تار به یكدیگر تنیده می شود. این فرآیند توسط یك دنباله تكرار شونده دی.ان.اِی انجام می گیرد، بدین ترتیب كه هرچه دفعات تكرار این دنباله بیشتر باشد، طول پروتئین نیز بیشتر شده و استحكام تار افزایش می یابد.
پژوهشگران با دستكاری دی.ان.اِی توانستند پروتئین هایی بلندتر از پروتئین های طبیعی تارعنكبوت تولید كنند كه به تولید تارهایی مستحكم تر منجر می شود.
در آزمایش های اولیه مشخص شد تارهای به دست آمده از پروتئین های جدید از نظر استحكام، سختی، كشسانی و مقاومت در برابر تغییر شكل، مشابه تارهای عنكبوت طبیعی است.
اكنون پژوهشگران در تلاشند پروتئین های طولانی تری بسازند تا تارهایی با استحكام بیشتر تولید كنند. همچنین به دنبال روش های جدید برای تولید انبوه و ارزان قیمت تارهای عنكبوت می گردند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه «بیوماكرومولكولز» منتشر شده است.
علمی (6)**9259*1961*
تهران- ایرنا- پژوهشگران دانشگاه واشنگتن در شهر سنت لوییس آمریكا با استفاده از مهندسی ژنتیك، نوعی باكتری ساختند كه قادر است با استفاده از مواد زیستی تار عنكبوت مصنوعی تولید كند.