۵ شهریور ۱۳۹۷، ۸:۱۸
کد خبر: 83013133
T T
۰ نفر
مهار آسیب های اجتماعی با تاسی از آموزه های امام هادی(ع)

تهران- ایرنا- سیره و رفتار امام هادی(ع) می تواند در تنگناهای مختلف اجتماعی و سیاسی راهگشای پیروان آن بزرگوار برای یافتن مسیر حق باشد تا آنان با تمسك به آموزه های ایشان به مبارزه با افراط گری و ترویج خرافات بپردازند و سبب گسترش فرهنگ مهرورزی و عطوفت در جامعه شوند.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ حفاظت و صیانت از معارف والای شریعت اسلامی در برهه های گوناگون، رسالت خطیری به شمار می رود كه پروردگار متعال، این مهم را برعهده سفیران الهی و نایبان آنان قرار داده است تا آنها با درایت و بینش توحیدی، حاكمیت تزویر و استبداد را در طول تاریخ رسوا سازند و با روشنگری های خویش بسترهای فروپاشی ارزش های انسانی را از میان ببرند و بدین ترتیب به مسوولیت الهی خود جامه عمل بپوشانند.

15 ذیحجه سالروز ولادت امام علی النقی(ع) است. دهمین پیشوای شیعیان كه با نگارش اثرهایی گرانبها چون زیارت جامعه و قدیریه كه دربردارنده باورهای شیعه درباره امامت، مقام ائمه(ع) و وظایف شیعیان در برابر آنها است، آموزه های امام شناسی را به شیوه ای نهادمند در میان شیعیان سازماندهی كرد و حقیقت های نهفته در شریعت اسلامی را با ادبیاتی شیوا به پیروان خویش منتقل ساخت.

** زیارت جامعه و غدیریه
علامه مجلسی زیارت جامعه را از نظر سند و روایت از صحیح‌ترین و قوی‌ترین زیارت های ائمه اطهار(ع) برمی شمارد. وی نخستین فردی بود كه وصف كبیره را به زیارت جامعه افزود كه هدفش از این پسوند برای برطرف ساختن تشابه میان این زیارت‌نامه و دیگر زیارت های جامعه بوده است.

امام هادی(ع) در شرایط دشوار حصر، این 2 اثر را از خویش به یادگار نهاد تا بدین ترتیب با مدیریت تفكر شیعه در زمان حضور نداشتن در میان پیروانش، انسجام نظری و عقیدتی شیعیان را حفظ كند تا با چالش جدی مواجه نشوند و تمام معارف نظری و راهبردی مورد نیاز آنان تامین شود.

زیارت جامعه امام هادی(ع) منشوری ارزشمند در ارتباط با بحث امام شناسی به شمار می رود كه از محتوایی بسیار غنی برخوردار است و امام(ع) در آن به توصیف عصمت و رسالت تمام معصومان(ع) همت گماشته و در زیارت قدیریه به طور خاص به شخصیت و موقعیت امیرمومنان(ع) پرداخته است.

** مرجعیت و سندیت قرآن در سیره امام هادی(ع)
بروز و ظهور فرقه‌ها و مكتب های فكری مختلف، شرایط اجتماعی و سیاسی خاصی را برای امام علی نقی(ع) فراهم آورده بود، امام(ع) در چنین فضایی بیشترین تلاش خویش را به منظور ترویج و تبلیغ اسلام حقیقی صرف كرد. بحث های كلامی همچون مساله جبر در آموزه‌های امام دهم(ع)، نمود و جلوه خاصی داشت و ایشان با استناد و تمسك به قرآن كریم به شبهه زدایی از این مسایل می پرداخت.

امام هادی(ع) بر مرجعیت قرآن تاكید فراوانی داشت و برای پاسخ گویی به شبهات موجود، ابتدا به مستندهای قرآنی محكم استناد می‌كرد و سپس از روایت های صحیح بهره می‌گرفت. دهمین پیشوای شیعیان(ع) همچنین مسلمانان را به تاسی از قرآن فرامی خواند و با معرفی این كتاب آسمانی به عنوان حجت صامت خداوند در هنگامه دسترسی نداشتن به امامان(حجت ناطق پروردگار)، قرآن را بهترین معیار سنجش و درك حقیقت می دانست.

اینك نیز روحانیت و حوزه های علمیه نقشی انكارناپذیر را در تقویت یا كاهش باورهای دینی جامعه به ویژه جوانان برعهده دارند، امام خمینی(ره) می فرمایند: «تردیدی نیست كه حوزه های علمیه و علمای متعهد در طول تاریخ اسلام و تشیع مهم ترین پایگاه محكم اسلام در برابر حملات و انحرافات و كجروی ها بوده اند.» و در جای دیگر درباره ارتباط ناگسستی باورهای دینی مردم با عملكرد روحانیت و پیامدهای بی اعتنایی و دلسردی مردم نسبت به عالمان دینی و فقها، ابراز نگرانی كرده و فرمودند: «شكست روحانیت، شكست اسلام است و شكست روحانیت منوط به بی اعتنایی و دلسردی مردم نسبت به روحانیون است.»

با توجه به جایگاه سازمان روحانیت و حوزه های علمیه در نشر فرهنگ و اخلاق اسلامی بر تصمیم گیران و متولیان ضرورت دارد كه ضمن توجه به مشكلات موجود در این نهاد، بستر حفظ استقلال آن را از جریان های مختلف حزبی و جناحی فراهم آورند.

**عفو و گذشت ویژگی های بارز امام هادی(ع)
عفو و گذشت یكی از ویژگی های بارز امام هادی(ع) محسوب می شود و این فضیلت اخلاقی می تواند الگویی برای پیروان ایشان باشد. «فضل بن روزبهان خنجی» از عالمان اهل سنت كه از مخالفان سرسخت شیعه است، كتابی درباره 12 امام(ع) دارد و وقتی به شرح حال امام هادی(ع) می رسد، این گونه می نویسد: «روایت كرده اند كه آن حضرت(ع) نسبت به محتاجان در غایت عطوفت و مهربانی بود و هر فرد را بدان حضرت حاجتی و مقصدی بود، آن حضرت با او به طریق ملاطفه و ترحم زندگانی كرد؛ گویا همچون آب زلالِ تشنگی، جگرهای تشنه را به زلال مرحمت و افضال ساكن می گردانید».

اینك پس از گذر سده ها از تاریخ اسلام می توان با تمسك به راه و روش ائمه اطهار در مسیر ارتقای فرهنگ جامعه حركت كرد و اینگونه سبب پویایی و پرنشاط افراد شد زیرا در اجتماع امروزی افزایش آمار نزاع و آسیب های اجتماعی، بیانگر كم كاری در توسعه فرهنگی كشور است، برپایه اعلام مسعود قادی پاشا مدیر كل پزشكی قانونی استان تهران در ماه‌های فروردین، اردیبهشت و خرداد امسال 25 هزار و پنج تن به‌دلیل آسیب‌های ناشی از نزاع به مركز پزشكی قانونی استان مراجعه كرده‌اند كه این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال پیش كه تعداد مراجعان نزاع 16 هزار و 429 تن اعلام شده بود، 2 درصد افزایش یافته است.

الگوگیری و ترویج سیره و آموزه های اخلاقی ائمه اطهار(ع) به طور یقین می تواند در این زمینه راهگشا باشد و مسوولان و متولیان امر با اتخاذ سیاست هایی چون گسترش نشاط، تقویت هویت فرهنگی و آموزش مهارت های فردی به این گونه خشونت ها در جامعه پایان بخشند.

پژوهش**2059**2002**9131
۰ نفر