به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از پایگاه خبری ساینس دیلی، محققان سلول های بنیادی جنین انسان و سلول های بنیادی پرتوان را به گونه ای تحریك كردند كه خصوصیات سلول های كبد موسوم به هپاتوسیت را به دست آورند. سپس این سلول ها را به مدت یك سال در قالب ساختارهای كروی كشت دادند.
این اولین بار است كه محققان توانستند بافت تولید شده از سلول های بنیادی را به مدت یك سال درون آزمایشگاه زنده نگه دارند.
آنها در مرحله بعد سراغ پلیمرهای مورد تایید برای استفاده در بدن انسان رفتند تا مناسب ترین گزینه را برای ایجاد چارچوب رشد بافت، شناسایی كنند.
در این بررسی ها مشخص شد بهترین ماده موجود، نوعی پلی استر زیست تخریب پذیر موسوم به پلی كپرولاكتون است كه به شكل فیبرهای میكروسكوپی در آمده است.
محققان با استفاده از این ماده چارچوبی به مساحت یك سانتیمتر مربع و ضخامت چند میلیمتر ساختند. سپس سلول های بنیادی را كه به مدت 20 روز در آزمایشگاه رشد كرده بودند، روی چارچوب قرارداده و آن را زیر پوست موش ایمپلنت كردند.
در نتیجه این اقدام، رگ های خونی با موفقیت روی چارچوب رشد كردند و پروتئین های كبد انسان در جریان خون موش یافت شد كه نشان دهنده عملكرد مطلوب بافت كبد و یكپارچگی آن با سیستم گردش خون موش بود. چارچوب مورد استفاده نیز توسط سیستم ایمنی بدن موش پس زده نشد.
یكی از مهمترین مزایای ایمپلنت های زیر پوست، تهاجمی نبودن این شیوه است. محققان امیدوارند روزی با استفاده از این نوع ایمپلنت ها بتوانند نقص عملكرد كبد را در بیماران مبتلا به بیماری های كبد درمان كنند.
گزارش كامل این تحقیقات در نشریه Archives of Toxicology منتشر شده است.
علمی (6)**9259*2017
تهران– ایرنا- محققان دانشگاه ادینبورگ توانستند سلول بنیادی را به بافت سه بعدی كبد انسان با كارآیی مطلوب تبدیل كنند.