خراسان رضوی سالانه پذیرای 30 میلیون زائر است، هشت درصد واحدهای صنفی و 6.5 درصد اتحادیه های كشور در این استان مسقرند كه اهمیت پایش بازار و تامین كالاهای اساسی در این منطقه از كشور را دوچندان می كند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره وضعیت كلی كسب و كار در استان به خبرنگار ایرنا گفت: شبكه توزیع در خراسان رضوی بسیار كارآمد است به نحوی كه با وجود حضور سالانه 30 میلیون زائر در مشهد هیچ گاه این استان دچار كمبود كالا نشده است.
راضیه علیرضایی افزود: در این استان تلاش می شود كه وزن اقتصادی در بخش اصناف تولیدی - توزیعی افزایش یابد به طوری كه این واحدهای صنفی بتوانند بخشی از برندهای خارجی را كه در بازار به فروش می رسد، خود تولید و به نام آن برند عرضه كنند.
وی اظهار داشت: 200 تا 220 هزار واحد صنفی در خراسان رضوی وجود دارد كه از مجموع اصناف خراسان رضوی 8.2 درصد اصناف توزیعی، 8.8 درصد خدمات فنی و 7.5 درصد تولیدی هستند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در تازه ترین بررسی كسب و كار انجام شده از سوی اتاق بازرگانی ایران كه مربوط به زمستان 96 است رتبه كسب و كار استان نسبت به پاییز با پنج پله رشد در جایگاه 14 قرار گرفت، همچنین نرخ تورم كل 12 ماه منتهی به اسفند 96 استان 8.3 درصد بود كه در مقایسه با سال پیش، سه دهم درصد كاهش داشت.
علیرضایی افزود: این استان سال 96 با نرخ بیكاری 11.4درصد در رتبه شانزدهم كشور قرار گرفت اما این نرخ در سال 95 حدود 13.2درصد و رتبه استان در كشور 25 بود.
**بازار و تكاپو برای همسو با رشد فناوری
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در دولت امید برای نخستین بار انتخابات و شمارش آرا در اتحادیه های صنفی مركز استان و شهرستان های تابعه به صورت الكترونیك برگزار شد.
علی غفوری مقدم افزود: دبیرخانه كمیسیون نظارت مركز استان از اداره اصناف، جدا شد تا سبب شتاب در امور اصناف شود.
وی واگذاری بخش عمده ای از مراحل تشكیل پرونده و صدور پروانه كسب ایثارگران به اتحادیه های صنفی، برگزاری كارگاه های آموزشی مشترك برای روسای شهرستان ها و مدیران اتاق های اصناف به صورت منطقه ای در چهار بخش استان را از دیگر اقدام های انجام گرفته در پنج سال گذشته برشمرد.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: سال گذشته صنوف تولیدی برای استفاده از تسهیلات طرح بازسازی و نوسازی اصناف به تعداد 160 مورد و نیز از محل تبصره 18 در قالب طرح اشتغال فراگیر به تعداد 200 واحد به بانك معرفی شدند.
غفوری مقدم افزود: این استان در حوزه كسب و كارهای اینترنتی پس از تهران در جایگاه دوم كشور قرار دارد به طوری كه در پنج سال گذشته این نوع كسب و كار رشد فزاینده ای داشت و تعداد واحدهای دارای مجوز استان در این بخش به بیش از دو هزار و 300 مورد رسید.
وی اظهار داشت: صدور 710 مجوز نماد اعتماد الكترونیك، افزایش نظارت موثر بر عملكرد شركت های بازاریابی شبكه ای به طوری كه منجر به كاهش چشمگیر تخلف های این حوزه شده، از دیگر اقدام های حوزه بازرگانی اینترنتی استان در پنج سال گذشته است.
** ساماندهی صنوف غیرمجاز و توسعه اشتغال
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در پنج سال گذشته صدور یك هزار و 12 پروانه اشتغال خانگی و 392 پروانه پشتیبان حقوقی مشاغل خانگی در مجموع برای سه هزار نفر در استان شغل ایجاد كرد.
غفوری مقدم افزود: در این مدت 670 پرونده در استان برای دریافت تسهیلات در این زمینه به ارزش 85 میلیارد ریال تشكیل شد و پرونده 40 نمایندگی كشوری برای پخش كالا تایید و مجوز برای تاسیس 12 انبار در استان به منظور ایجاد مراكز ذخیره سازی صادر شد.
وی اظهار داشت: در پنج سال گذشته واحدهای نانوایی غیرمجاز در مشهد ساماندهی شدند كه در این راستا 930 واحد غیرمجاز شناسایی، مجوز برای فعالیت 376 واحد صادر و مجوز 187 واحد تمدید شد.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در این مدت 30 نمایشگاه عرضه مستقیم كالا به منظور تنظیم بازار با بیش از 50 هزار قلم جنس در استان برپا و 22 نمایشگاه تخصصی كالا و خدمات نیز در حوزه های مختلف از سوی بخش خصوصی برگزار شد.
غفوری مقدم افزود: به منظور حمایت از واحدهای صنفی كوچك و مشاغل خانگی در قالب مصوبات كارگروه ماده 16 قانون بهبود مستمر محیط كسب و كار، 50 واحد صنفی و مشاغل خانگی برای عرضه محصولات به شهرداری مشهد معرفی شد.
** فرش دستباف، بازارهای جدید
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، این استان را یكی از مناطق دارای مزیت در فرش دستباف دانست و اظهار داشت: در پنج سال گذشته برای توسعه صنعت فرش و افزایش دانش و ساماندهی كارگاه های فرش بافی كارهای موثری در استان انجام شد.
غفوری مقدم گفت: برگزاری دوره آموزشی ارتقای مهارت قالیبافان در هفت شهرستان استان، برگزاری دوره آموزشی ارتقای مهارت طراحان و نقاشان فرش دستباف با حمایت مركز ملی فرش ایران برای 65 نفر از طراحان این هنر، معرفی هفت نفر از فروشندگان واجد شرایط و فعال فرش دستباف برای برگزاری دوره آموزشی فروشندگان فرش دستباف در خراسان شمالی از جمله كارهای انجام شده برای افزایش دانش فرش دستباف در این استان است.
وی افزود: در پنج سال گذشته 625 فقره گواهی نامه مهارت دانش آموزان هنرستان های كار و دانش، 150 فقره مجوز مشاغل و كسب و كار خانگی به صورت مستقل، 26 فقره مجوز مشاغل و كسب و كار خانگی به صورت پشتیبان، 24 فقره پروانه تولید غیر متمركز فرش دستباف و فراهم كردن زمینه اشتغالزایی برای490 نفر، 16 فقره جواز تاسیس قالیشویی برای واحدهای تولیدی وابسته به فرش و فراهم كردن زمینه اشتغالزایی 90 نفر در خراسان رضوی صادر شد.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اظهار داشت: در این مدت مشخصات یك هزار و 230 قالیباف در سامانه رصد ثبت شد، 85 نفر از افراد مستقل مشاغل خانگی برای دریافت هفت میلیارد ریال تسهیلات، 25 نفر افراد پشتیبان مشاغل خانگی برای دریافت 12.6 میلیارد ریال تسهیلات و فراهم آوردن زمینه اشتغال برای 175نفر، چهار نفر دارای پروانه قالیشویی و صنایع جانبی برای گرفتن 10 میلیارد ریال تسهیلات از محل تبصره 18 طرح اشتغال فراگیر، پنج نفر برای استفاده از تسهیلات مناطق روستایی در استان معرفی شدند.
غفوری مقدم برگزاری المپیاد فرش، راه اندازی سامانه الكترونیكی فرش و اجرای صندوق بیمه كشاورزان برای قالیبافان روستا و شهر را از دیگر اقدامات انجام گرفته طی پنج سال گذشته در حوزه فرش دستباف خراسان رضوی برشمرد.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در سال گذشته 512 هزار و 882 كیلو گرم فرش دستباف به ارزش بیش از 17 میلیارد ریال از این استان به كشورهای آمریكا، امارات، بحرین، قطر، استرالیا، كانادا و كویت صادر شد.
** جذب 300 هزار دلار سرمایه گذاری خارجی در حوزه اصناف
غفوری مقدم در خصوص عملكرد حوزه اصناف استان در طول پنج سال گذشته نیز افزود: برگزاری انتخابات 6 اتحادیه صنفی در مركز استان و 66 اتحادیه صنفی در سایر شهرستان های تابعه و همچنین تجمیع اتحادیه ها و حذف اتحادیه های مشابه در این مدت انجام شد.
وی اظهار داشت: در این مدت در راستای اجرای ماده 71 قانون نظام صنفی هزار و 997 واحد صنفی به صندوق های مكانیزه فروش و هزار و 632 واحد صنفی به دستگاه كارت خوان بانكی در خراسان رضوی مجهز شدند.
معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، جذب 300 هزار دلار سرمایه گذاری خارجی در حوزه اصناف را یكی از دستاوردهای بازار استان در دولت تدبیر و امید برشمرد و گفت: در پنج سال گذشته شاهد تسهیل فرایند صدور پروانه كسب و حذف استعلام ها و اقدام های غیر ضروری، نرخ گذاری كالا و خدمات با همكاری اتحادیه ها بودیم.
غفوری مقدم افزود: اجرای برنامه های آموزشی قانون نظام صنفی، تطبیق هزار و 674 مصوبه كمیسیون نظارت شهرستانهای استان با قانون نظام صنفی و آیین نامه ها، ارزیابی عملكرد كمیسیون های نظارت و اتاق های اصناف شهرستان ها، بررسی مشكلات اتحادیه های صنفی و شكایات واصله از كمیسیون های نظارت شهرستانهای استان در طول پنج سال گذشته انجام شده است.
** افزایش بازرسی ها در بازار و كاهش مدت زمان رسیدگی به شكایات
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز درباره اقدام های این حوزه از سال 1392 تا پایان مرداد ماه 1397 در استان گفت: در راستای افزایش رضایت مندی شهروندان و بویژه زائران بارگاه ملكوتی ثامن الحجج (ع)، در این مدت طرح های نظارتی ویژه زائرین با تاكید بر حضور بازرسان در مناطق زائرخیز به صورت ویژه اجرا شد.
علی باخرد افزود: در این مدت بازرسی از واحدها و تشكل های صنفی به بازرسی و نظارت اتاق اصناف محول شد كه اقدام مهمی به شمار می آید.
وی اظهار داشت: در این مدت بازرسی های بدون هدف و غیر ضروری كاهش یافت به نحوی كه تعداد بازرسیها از 540 هزار مورد در سال 92 به 490 هزار مورد در سال 96 رسید اما ارزش ریالی پرونده های تنظیمی حدود 30درصد افزایش داشت.
باخرد گفت: بازرسی ها و پرونده های تشكیل شده طی پنج ماه ابتدای سال جاری بیش از یك و نیم برابر سال گذشته بوده كه نشانگر پرداختن به سرمنشاء تخلفات است.
باخرد افزود: در این مدت افزایش رضایت مندی شهروندان با كاهش زمان رسیدگی به شكایات عمومی از 20 روز به 24 ساعت و همچنین افزایش 50 درصدی شكایات مختومه در مرحله اداری را شاهد بودیم، ضمن اینكه عودت بیش از 60 میلیارد ریال به شاكیان در سال گذشته انجام گرفت.
وی اظهار داشت: طی پنج سال گذشته طرح های نظارتی مناسبتی، زمانی و كالایی متناسب با شرایط استان در راستای افزایش رضایتمندی شهروندان و زائرین بارگاه ملكوتی ثامن الحجج (ع) انجام گرفت كه شاهد افزایش 20 درصدی اجرای طرح های ویژه در سال 96 نسبت به سال 92 در استان بودیم.
وی گفت: در طول پنج سال گذشته اقدامات نظارتی در حوزه مبارزه با قاچاق كالا در سطح مراكز عمده كالا ها و باربری ها انجام شد كه منجر به كاهش چشمگیر قاچاق كالا و كسب رتبه های برتر در این زمینه و الگو برداری كشوری از اقدامات این سازمان در واحد های مبارزه با قاچاق كالا شد.
باخرد، حضور مستمر و ملموس فعالیت پایگاههای دریافت و رسیدگی به شكایات سازمان و اصناف در شهر مشهد و پاسخگویی به شكایات، حضور بازرسان سازمان و اصناف با لباس متحدالشكل دراطراف حرم مطهر رضوی، ایجاد تیمهای تخصصی بازرسی ویژه كالاهای اساسی، انجام بازرسی های هدفمند از مراكز توزیع كالا و همچنین واحدهای تولیدی استان، ایجاد گشتهای مشترك با سازمان های مختلف، ترویج فرهنگ خریدكالای ایرانی را از دیگر اقدامات انجام گرفته طی پنج سال گذشته در زمینه نظارت بر بازار برشمرد.
وی افزود: در این مدت نظارت و بازرسی از واحدهای تولیدی مواد غذایی در استان با رویكرد جلوگیری از تولید كالای بی كیفیت و حمایت از شركتهای تولیدی معتبر و استاندارد انجام گرفت و كاربران سامانه های پاسخگویی به شكایات حضور مستمر و 24 ساعته داشتند.
** قاچاق كالا
معاون بازرسی و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره گفت: از سال 1392 تا پایان سال 1396، 16 فقره پرونده در زمینه قاچاق پوشاك به ارزش 5.14 میلیارد ریال در خراسان رضوی تشكیل شد.
باخرد افزود: همچنین در این مدت هشت فقره پرونده قاچاق ارز به ارزش هشت میلیارد ریال و 156 فقره پرونده قاچاق در مورد سایر كالاها اعم از لوازم آرایشی و بهداشتی به ارزش 12 میلیارد ریال در استان تشكیل شد.
وی اظهار داشت: كسب رتبه نخست كشور از نظر ارزش ریالی كالاهای قاچاق كشف شده، كسب رتبه سوم تعداد بازرسی در كشور، افزایش توان این حوزه در برخورد با قاچاق احتمالی گروه چهارم كالاهای وارداتی مشمول ممنوعیت وارداتی از دستاوردهای حوزه قاچاق كالا در استان طی پنج سال گذشته است.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در این مدت شاهد كاهش چشمگیر عرضه كنندگان البسه مستعمل كه قریب به سه دهه به صورت غیر قانونی فعالیت داشتند و پایلوت شدن این استان در كشور در این زمینه بودیم.
باخرد افزود: در طول پنج سال گذشته با اجرای طرح برخورد با عرضه كنندگان كالای قاچاق، تقاضا برای كالاهای وارداتی كاهش یافته و وضعیت واحدهای تولیدی استان رونق بیشتری پیدا كرده است.
معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اظهار داشت: در این مدت اقدامات انجام شده در حوزه برخورد با پوشاك قاچاق بویژه پوشاك برند منجر به تهیه دستورالعمل كشوری شده و اجرای دستورالعمل مزبور و عقد قرارداد صاحبان برندهای وارداتی با تولیدكنندگان به منظور استفاده حداقل 20 درصدی از تولیدات داخل استان توسط فروشگاههای برند تنظیم و اجرایی شده است.
او گفت: با اقدامات انجام گرفته طی پنج سال گذشته در استان، ریسك قاچاق در استان بویژه شهر مشهد با توجه به افزایش اقدامات نظارتی در این بخش در مقایسه با سایر استانهای كشور افزایش یافته است.
باخرد بهبود فضای كسب و كار تولیدات صنعتی و صنفی و همچنین تجار قانونی با توجه به اقدامات مؤثر مبارزه با قاچاق كالا، ایجاد تعامل حداكثری با تشكلهای صنعتی، صنفی و مردمی در مبارزه هدف دار با قاچاق كالا را از دیگر دستاوردهای خراسان رضوی در این مدت برشمرد.
7489 / 6053
مشهد - ایرنا - كارنامه بازار داخلی خراسان رضوی در طول پنج سال گذشته در حوزه تامین كالا، حمایت از اصناف، تنظیم بازار، پایش و بازرسی، جلوگیری از عرضه كالای قاچاق و رسیدگی به شكایت های مردم قابل دفاع و آمارها در این خصوص نشانگر تلاش دست اندركاران برای تعادل در این بخش است.