۷ شهریور ۱۳۹۷، ۲۱:۲۰
کد خبر: 83017045
T T
۰ نفر

جنجال در لبنان بر سر گذرگاه مرزي سوريه و اردن

۷ شهریور ۱۳۹۷، ۲۱:۲۰
کد خبر: 83017045
جنجال در لبنان بر سر گذرگاه مرزي سوريه و اردن

بيروت -ايرنا - گذرگاه «نصيب» در مرز سوريه با اردن به يكي از بحث انگيزترين موضوعات روزهاي اخير در لبنان تبديل شده است. اما چرا اين گذرگاه براي لبناني ها مهم است.

به گزارش ايرنا، صرفنظر از فلسطين اشغالي كه لبنان با رژيم اشغالگر حاكم بر آن روابطي ندارد، گذرگاه نصيب تنها مرز خشكي لبنان با سوريه است.
لبناني ها براي ساليان متمادي ناگزير بودند محصولات خود را به سوريه و از طريق گذرگاه نصيب ميان اين كشور و اردن به خارج صادر كنند.
بنابراين اهميت گذرگاه نصيب براي لبناني ها از بعد تجاري است. اين گذرگاه را مي توان دروازه لبنان به بازارهاي عربي دانست.
توليدات لبنان بويژه در زمينه كشاورزي براي ورود به بازارهاي كشورهاي عربي نياز به عبور از اين گذرگاه دارد. اين وضعيت باعث شده ترانزيت كالا در لبنان به نحوي با سوريه گره بخورد.
بهبود اوضاع امنيتي در سوريه و بازگشايي اخير گذرگاه نصيب، بسياري از تجار و بازرگانان لبناني را ترغيب كرد تا بار ديگر محصولات خود را به بازارهاي عربي صادر كنند.
اين در حالي است كه همزمان در هفته هاي اخير شنيده شد كه دولت سوريه اجازه عبور كالاهاي لبناني از گذرگاه نصيب را مشروط به مذاكرات رسمي دولت لبنان با دمشق كرده است.
اين در حالي است كه برخي از گروه ها از جمله در جريان موسوم به 14 مارس و «سعد الحريري» نخست وزير مامور به تشكيل كابينه لبنان كه مخالف عادي سازي روابط با سوريه هستند، از ناگزير شدن گفت و گو با دولت اين كشور نگران شدند.
الحريري حدود دو هفته پيش گفت: من موافق بازگشت روابط لبنان و سوريه نيستم و اين مساله غيرقابل مناقشه است.
وي افزود: چنانچه ديگران بر بازگشت روابط از طريق بازگشايي گذرگاه مرزي نصيب اصرار كنند، دولت هرگز تشكيل نخواهد شد.
اما درست يك هفته بعد و در اوج جنجال بر سر اظهارات الحريري، رسانه هاي لبنان خبر دادند كه «ميشل عون» رئيس جمهوري لبنان با «بشار اسد» همتاي سوري خود تلفني گفت و گو كرده است، خبري كه شكاف بين عالي ترين مقام هاي ارشد لبنان درباره مساله سوريه را آشكارتر كرد.
بر اساس گزارش ها، عون به تازگي با اسد درباره موضوع آوارگان سوري و راه هاي تسريع در روند بازگشت آنها به كشورشان گفت و گو كرده است.
اما رئيس جمهوري لبنان در تلاش براي ابراز موضع متفاوتش با نخست وزير به همين حد هم اكتفا نكرد. او جمعه پيش در اظهارنظري به طور مستقيم به موضوع ضرورت بازگشت آوارگان سوري و نيز بازگشايي گذركاه نصيب كه الحريري نيز به آن اشاره كرده بود، پرداخت.
عون گفت: آيا كسي از بازگشت آوارگان به سوريه متضرر مي شود، آيا كسي از عبور محصولات لبناني از گذرگاه نصيب اذيت مي شود.
در تازه ترين رويداد، «عباس ابراهيم» رئيس دستگاه اطلاعاتي لبنان امروز (چهارشنبه) گفت كه در سفر اخيرش به سوريه كه با دستور عون صورت گرفت، درباره موضوع گذرگاه نصيب با مقام هاي دمشق گفت و گو كرد.
وي در گفت و گو با شبكه «او.تي.وي» تاكيد كرد كه سوريه هيچ شرط يا درخواستي را در زمينه گذرگاه نصيب به لبنان ارائه نكرده است.
اظهارات ابراهيم در شرايطي مطرح شد كه تا پيش از اين گفته مي شد دمشق اجازه عبور كالاهاي لبناني از گذرگاه نصيب را مشروط كرده است.
روابط لبنان و سوريه پس از بحران هفت سال پيش در اين كشور دستخوش تغيير شد و لبناني ها به دو گروه موافق و مخالف نظام سوريه تقسيم شدند.
نبود اجماع بين گروه هاي لبناني درباره روابط با سوريه باعث شد كه دولت اين كشور سياست «دوري از تنش» را در قبال اين كشور در پيش بگيرد.
با اين وجود در سال هاي اخير سفارتخانه هاي دو كشور فعال بوده و روابط امنيتي نيز بين دو طرف بويژه در موضوع مبارزه با گروه هاي تروريستي و بازگشت آوارگان وجود داشته است.
خاورم**2054*شبس*1613