۱۳ شهریور ۱۳۹۷، ۸:۲۷
کد خبر: 83021987
T T
۰ نفر
6.5 میلیون ایرانی از ابتلای خود به فشار خون بالا بی خبرند

تهران- ایرنا-معاون تحقیقات وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی از بی خبری 6.5 میلیون ایرانی از ابتلا به فشار خون بالا خبر داد و گفت: این میزان ناآگاهی می تواند كشور را با تشدید «بحران مرگ زودرس نیمی از ایرانیان» مواجه كند.

به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از معاونت تحقیقات وزارت بهداشت، ابراز نگرانی دكتر رضا ملك زاده، نویسنده همكار در مطالعه جهانی بار بیماری فشار خون، از میزان بالای ناآگاهی از ابتلا به فشار خون در جامعه ایران، درحالیست كه مطالعات ملی مختلف نیز این حقیقت بسیار تلخ و هشدار دهنده را اثبات كرده اند. چنانچه مطالعه «شیوع، آگاهی و عوامل خطر فشار خون بالا» كه بر روی 50 هزار زن و مرد 40 تا 75 سال شركت كننده در مطالعه بزرگ كوهورت گلستان انجام شده نشان داد كه 21 هزار و 350 نفر (42 درصد) از افراد مورد بررسی، دارای فشار خون بالا هستند كه در بین مبتلایان، فقط 46 درصد از بیماری خود آگاهند و بیش از نیمی از آنها از ابتلا به این بیماری بسیار پرخطر بی خبرند.
هچنین در یك مطالعه ملی ، میزان آگاهی مبتلایان به فشار خون بالا ، 34 درصد برآورد شده و مطالعه دیگری در سطح تهران ، شمار مبتلایان آگاه از ابتلا به بیماری را 50 درصد و مطالعه ای در اصفهان، 43 درصد اعلام كرده است.

***دو علت مهم بی خبری مردم از فشار خون بالا
دكتر ملك زاده دو علت مهم را برای این بی خبری بسیار پرخطر نام می برد: عدم توجه كافی جامعه پزشكی و جدی گرفته نشدن فشار خون بالا توسط مردم ؛ كه اگر این دو عامل بر طرف شود، شاهد كاهش 25 درصدی مرگهای ناشی از سكته های قلبی و مغزی در ایران خواهیم بود.

***تاوان سخت بی خبری ها از ابتلا به فشار خون بالا برای جامعه ایران
ثبت میزان قابل توجهی مرگ و ناتوانی منتسب به فشار خون بالا در بسیاری از مطالعات ملی تایید شده است؛ چنانچه به گفته دكتر ملك زاده، مجری مطالعه بزرگ كوهورت گلستان، نتایج بررسی این مطالعه 50 هزار نفره نشان داده است كه 50 درصد مرگ و میرها، ناشی از حوادث قلبی عروقی بوده و در این بین، 33 درصد مرگ و میرهای قلبی عروقی به علت فشار خون بالاست.

***مرگ سالانه 33 هزار ایرانی زیر 55 سال به دلیل سكته های قلبی و مغزی
حقیقت تلخ دیگری كه معاون تحقیقات وزیر بهداشت به آن اشاره دارد مرگ سالانه 33 هزار ایرانی زیر 55 سال به دلیل سكته های قلبی و مغزی عمدتا ناشی از فشار خون بالا است.
رییس پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد علوم پزشكی تهران گفت: به این آمار تاسف بار، باید سالهای از دست رفته عمر ایرانی ها به دلیل ناتوانی های ناشی از فشار خون بالا را نیز افزود كه هم اكنون به دو میلیون سال رسیده و 62 درصد نسبت به 25 سال گذشته افزایش یافته و عدد بسیار قابل توجهی است.

***بیماران از پزشك خود بخواهند فشار خونشان حتما كنترل شود
معاون تحقیقات وزیر بهداشت، رهایی از بحران «افزایش بار فشار خون بالا در ایران» را نیازمند فقط دو گام ساده و عملی دانست: همه بیماران به هر دلیلی كه به مطب ها مراجعه می كنند از پزشك خود بخواهند كه فشار خونشان را كنترل كند و متقابلا، همه پزشكان نیز خود را ملزم بدانند فشار خون تمام بیماران را فارغ از هر علتی كه مراجعه كرده اند، اندازه گیری كنند تا این عامل خطر بیماری های مرگبار در كشور ما تا حدود زیادی كنترل شود.

***نقش مهم مطب ها در پیشگیری از مرگ زودرس با كنترل فشار خون تمام بیماران فارغ از هر بیماری
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشكی تهران،نقش پزشكان در مطب ها را در پیشگیری از مرگ زودرس ایرانیان بسیار مهم و موثر دانست و یادآور شد: پزشكان در هر تخصصی، ابتدا یك پزشك عمومی هستند و توصیه می شود سیستمی در مطب ایجاد كنند و فشار خون تمام بیماران بزرگسال مراجعه كننده را بدون استثنا اندازه گیری كنند.
وی تصریح كرد:كنترل فشار خون به عنوان بیماری كه عمر انسان را كوتاه می كند، از هر بیماری دیگری مهمتر است ؛ این كار را یك پرستار و حتی منشی مطب هم می تواند انجام دهد و چنین اقدام ساده ای نتایج بسیار مهمی برای نظام سلامت كشور در پیشگیری از مرگهای زودرس كه نصف جمعیت ایران را گرفتار كرده است، خواهد داشت. علاوه بر همت پزشكان، مردم نیز باید اندازه گیری فشار خون در مطبها را یك امر لازم بدانند و آن را حتی اگر مبتلا نیستند، از پزشك خود درخواست كنند

***اندازه گیری فشار خون، از چه سنی و در چه فواصلی ضروری است
معاون تحقیقات وزیر بهداشت با هشدار نسبت به این كه نیمی از جمعیت ایران با رسیدن به سن 55 سالگی مبتلا به فشار خون بالا می شوند تاكید كرد: همه افراد باید از سن 35 سالگی فشار خون خود را چك كنند . اندازه گیری فشار خون باید اساسا هر ماه یا دست كم هر دو یا سه ماه انجام شود و در این بین ، افراد مشكوك به فشار خون بالا در اولین فرصت به پزشك مراجعه كرده و تحت درمان قرار گیرند.

***لزوم همراهی پزشكان با گایدلاین جدید فشار خون برای پیشگیری از مرگهای زودرس
استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشكی تهران، فشار خون را یك بیماری خاموش و بی علامت و به همین دلیل خطرناك تا حد مرگبار و در عین حال، بی حالی و خستگی عمومی و نیز سردرد را دو نشانه شایع و مهم خطر فشار خون بالا دانست.
دكتر ملك زاده مردم را به این نكته توجه داد كه بر اساس گایدلاین جدیدجهانی،فشار خون طبیعی، سیستولیك زیر 120 میلی متر جیوه و دیاستولیك زیر 80 میلی متر جیوه ، فشار خون افزایش یافته ، سیستولیك بین 120 تا 129 میلی متر جیوه و دیاستولیك 80 میلی متر جیوه است. پرفشاری خون مرحله یك ، سیستولیك 130 تا 139 میلی متر جیوه یا دیاستولیك 80 تا 90 میلی متر جیوه و پرفشاری خون مرحله دو و خطرناك معادل یا بالاتر از 140 میلی متر جیوه و دیاستولیك معادل یا بالاتر از 90 میلی متر جیوه است
وی تاكید كرد: در افراد دارای سابقه بیماری های قلبی عروقی و فشار خون 130 میلی متر جیوه ، درمان دارویی پیشگیرانه توصیه می شود. در افراد فاقد سابقه بیماری های قلبی عروقی، اما دارای خطر 10 درصدی بروز این بیماری ها تا 10 سال آینده كه فشار خون سیستولیك معادل یا بالاتر از 130 میلی متر جیوه دارند، درمان دارویی به عنوان پیشگیری اولیه توصیه می شود.
دكتر ملك زاده خاطرنشان كرد: تعریف جدید فشار خون در گایدلاین جهانی ، اهداف مهمی را برای پیشگیری اولیه و ثانویه فشار خون بالا از جمله مرگ و ناتوانی زودرس مد نظر قرار داده كه بسیار بهتر است پزشكان با استانداردهای این تعریف، فشار خون را كنترل و مردم نیز با آن همراهی كنند

***همه خانواده ها حتما دستگاه فشارسنج در خانه داشته باشند
وی، فشار خون را یك بیماری صد در صد قابل درمان دانست كه در عین حال اگر معالجه نشود ممكن است به طور ناگهانی عاقبتی مرگبار و یا بسیار ناتوان كننده برای فرد مبتلا رقم زند.
معاون تحقیقات وزیر بهداشت گفت: یكی از راه های ساده كنترل فشار خون، استفاده از دستگاه های فشارسنج در منزل است. ضروری است كه همه خانواده ها این دستگاه را داشته باشند و فشار خون افراد بویژه كسانی كه در معرض خطر هستند، به طور مرتب چك شده و در صورت داشتن فشار خون بالا به پزشك مراجعه شود.

***كنترل فشار خون در ایران و دو مشكل جدی دیگر: عدم درمان و درمان ناقص
افزایش شمار مرگهای منتسب به فشار خون بالا به عنوان مهمترین عامل خطر سكته های قلبی و مغزی در ایران، علاوه بر بی خبری حیرت انگیز 6٫5 میلیون ایرانی از ابتلا به این بیماری، با دو مشكل جدی «عدم كنترل» و نیز «درمان ناقص فشار خون» در بین افرادی روبروست كه از ابتلای خود آگاهند اما پیامدهای غافلگیركننده فشار خون همچنان آنها را تهدید می كند.

***چرا نیمی از افراد تحت كنترل فشار خون، موفق به درمان نشده اند
نتایج مطالعه كوهورت پارس در استان فارس نشان داده است كه تنها 50 درصد مبتلایان فشار خون كه از بیماری خود اطلاع دارند، بیماری شان كنترل می شود و در بین افرادی كه فشار خونشان كنترل می شود نیز، فقط 50 درصد درمان می شوند.
بررسی نمونه های حاضر در مطالعه كوهورت گلستان نیز حاكی از آن بوده كه تنها 32 درصد افراد مبتلا به فشار خون شناسایی شده، بیماری را تحت كنترل داشته اند.
نویسنده همكار در مطالعه جهانی بار بیماری فشار خون درباره علت كنترل نشدن یا درمان ناقص فشار خون بالا در افراد مطلع از بیماری نیز گفت: یكی از مشكلات موجود در درمان فشار خون، انجام ندادن هیچ گونه اقدامی برای درمان، علی رغم آگاهی از ابتلاست. مشكل دیگر، نقص در روند درمان است؛ به طوری كه داروها به درستی و كامل مصرف نمی شوند. به عنوان مثال، هر قرص 8 ساعت در خون فرد باقی می ماند و ممكن است بنا به تشخیص پزشك معالج نیاز به تجدید قرص باشد اما بیمار این دستور را رعایت نكرده باشد.
به گفته وی، احتمال ابتلا به فشار خون بالا با افزایش سن، بیشتر می شود و به همین دلیل ممكن است افراد مبتلا در سنین بالا نیاز به قرصهای بیشتری داشته باشند یا قرصهای خود را با دستور پزشك، برای كنترل بهتر فشار خون تغییر دهند. اما آنچه بسیار مهم است تكمیل روند درمان و اطمینان از تحت كنترل بودن فشار خون است.
دكتر ملك زاده «درمان كامل» فشار خون را به اندازه شروع درمان و كنترل آن، ضروری دانست و گفت: عدم درمان كامل فشار خون در جمعیت بالایی از افراد آگاه از ابتلا، درحالیست كه هم اكنون داروهای درمان فشار خون با كیفیت بسیار مناسب و ارزان در كشور تولید می شوند و در دسترس هستند.

***عوامل خطر ابتلا به فشار خون بالا
رییس پژوهشكده بیماری های گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكی تهران عوامل متعددی را در ابتلای فرد به بیماری فشار خون موثر دانست كه از آن جمله مصرف بالای نمك، بی تحركی یا عدم تحرك كافی، اضافه وزن و چاقی، چربی خون بالا، مصرف الكل، رژیم غذایی ، منطقه محل سكونت ، سبك زندگی، ژنتیك، آلودگی هوا ، استرس و فشارهای ناشی از آن و حتی برخی عوامل موثر در فرایند رشد جنین و دوران كودكی هستند.

*** مصرف نمك 12 درصد ایرانیان در محدوده سالم است
به گفته معاون تحقیقات وزیر بهداشت اما، در این میان افزایش شمار مبتلایان فشار خون در ایران بیش از همه متوجه چند عامل مهمتر است كه از آن جمله مصرف زیاد نمك و چاقی است. مصرف روزانه نمك در ایران بیش از دو برابر استاندارد جهانی است به طوری كه در دنیا 5 گرم و در ایران 11 گرم است. همچنین مصرف نمك در بین زنان ایرانی حدود سه برابر مردان است. بر پایه نتایج مطالعه بر روی جمعیت ایران در سال 95، مصرف نمك تنها در 12 درصد مردم ، محدوده سالم را رعایت كرده است.

**29 میلیون ایرانی چاق و دارای اضافه وزن در برابر تهدید فشار خون بالا
فوق تخصص بیماری های گوارش و كبد ، افزایش چاقی و بی تحركی در ایران را به عنوان عامل مهم فشار خون بالا، یك نگرانی جدی دانست و گفت: درحالیكه 80 درصد ایرانی ها تحرك بدنی كافی ندارند شمار افراد چاق و دارای اضافه وزن در ایران به 29 میلیون نفر رسیده است كه این نیز هشدار جدی برای افزایش شمار مبتلایان به فشار خون است.

***فشار خون كنترل نشده مهمترین عامل نارسایی كلیوی
بر اساس مطالعه جهانی بار بیماری ها ، بیماری های نارسایی كلیوی و دیابت پس از بیماری های قلبی و عروقی و سكته های قلبی و مغزی سهم زیادی از بار بیماری فشار خون بالا را به خود اختصاص می دهند و این درحالیست كه وضعیت ایران در خصوص افزایش شمار مبتلایان نارسایی كلیه، بالا و نگران كننده توصیف می شود. در كنار تهدیدات جانی این دسته از بیماران، هزینه های سرسام آور دیالیز هر بیمار كلیوی را كه میلیون ها تومان در سال است باید به این افسوسها افزود.
به گفته دكتر ملك زاده، پرفشاری خون احتمال ابتلا به كم كاری كلیه را به طور متوسط تا بیش از 50 درصد افزایش می‌دهد و هرچه متوسط فشارخون و وزن فرد مبتلا با سرعت بیشتری افزایش پیدا كند، خطر كم‌كاری كلیه‌ها نیز بیشتر می شود؛ بنابراین اگر افراد، قادر به كاهش فشارخون و وزن خود نیستند ، دست كم می‌توانند مانع افزایش فشار خون و وزن شده و از خطر كم‌كاری كلیوی بكاهند.
**9340**1440
۰ نفر