به گزارش ايرنا بادرشبو گياهي يكساله است كه در سطح وسيعي از اروميه و چند شهر ديگر آذربايجان غربي از جمله خوي و نقده كشت مي شود و نبايد آن را با گياه چندساله بادرنجبويه (از خانواده نعناع) اشتباه گرفت.
امروزه در هنگام استحصال عرق بادرشبو، مقداري اسانس نيز از آن اخذ مي شود كه مهمترين تركيبات آن 'سيترال' و 'استات ژرانيل' است؛ عرق بادرشبو آرام بخش و اشتهاآور بوده و اواخر مرحله گلدهي و هنگامي كه يك سوم گل ها سبز رنگ باشد، بهترين زمان براي برداشت اين محصول و عرق گيري آن است.
اسانس بادرشبو نيز خاصيت ضد باكتريايي دارد و از آن علاوه بر مداواي دل درد، در صنايع غذايي و نوشابه سازي و صنايع بهداشتي و آرايشي نيز استفاده مي شود.
به گفته مردم محلي از هر تن بادرشبو يك تا يك و نيم ليتر اسانس استحصال مي شود كه بيشتر آن در داخل كشور مورد استفاده قرار مي گيرد.
عرق گيري از اين گياه دارويي فرصتي براي تقويت تعاملات اجتماعي بانوان و اعضاي خانواده در جاي جاي اروميه ايجاد مي كند اما اين دور هم بودن ها در روستاي 'كوراني' واقع در 20 كيلومتري شهر اروميه همه گيرتر است.
بانوان اين روستا بيشتر محصول بادرشبو را خودشان توليد مي كنند و براي صرفه جويي در مصرف آب، عرق گيري را در كنار رودخانه انجام مي دهند تا آب شرب را هدر ندهند و براي گرم كردن دستگاه سنتي عرق گيري و ديگ از هيزم استفاده كنند.
يك بانوي 60 ساله از اهالي روستاي 'كوراني' اروميه، عرق گيري را تفريحي براي بانوان اين روستا مي داند و معتقد است كه عرق گيري از بادرشبو كسب و كار خانگي مناسبي براي اهالي است.
نرگس محمدزاده، تمرين كمك به همنوعان، تقويت روحيه همكاري و انتقال شيوه سنتي عرق گيري به دختران و نوعروسان را از مزاياي ديگر اين دورهمي هاي محلي به شمار مي آورد؛ به گفته وي در اين دوهمي ها مشكلات مالي برخي از بانوان روستايي نيز شناسايي و با مشاركت اهالي رفع مي شود.
وي با اشاره به اينكه بادرشبوي خوب بايد عطر و طعم مطلوبي داشته باشد، اضافه كرد: عرق استحصالي براي سرد شدن بايد در يك ديگ يا قابلمه ريخته شده و روي آن دستمالي پاك و تميز انداخته شود تا عرق گرم بوي خود را حفظ كند و بخار نداشته باشد.
اين بانوي روستايي ادامه داد: اين عرق ها در ظروف شيشه اي 2 تا سه ليتري به زبان محلي با عنوان 'بشليق' نگهداري مي شود و حتي درب آن را با خمير محكم مي كنند تا عطر آن محفوظ بماند.
وي با بيان اينكه بانوان روستايي در مراسم عقد و عروسي و اعياد اغلب به جاي نوشابه و آب ميوه هاي صنعتي كام ميهمانان را با شربت بادرشبو شيرين مي كنند، ادامه داد: زنان روستا براي عيادت از بيماران هم عرق بادرشبو را به عنوان تحفه مي برند.
اين بانوي روستايي گفت: تهيه فالوده و بستني با عرق بادرشبو و خاكشير و انواع دسر با شربت آن نيز از خلاقيت هاي بانوان اروميه اي است.
وي افزود: اغلب عرق توليدي بانوان روستا به عنوان سوغات به ساير شهرهاي استان ارسال مي شود يا گردشگراني كه به اين روستا براي گشت و گذار و ماهي گيري مي آيند، آن را از روستاييان خريداري مي كنند.
مريم نوزاد، كارشناس طب سنتي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: بادرشبو با بادرنجبويه تفاوت دارد و از عرق بادرشبو به عنوان تقويت كننده قلب و آرام بخش استفاده مي شود.
وي اظهار داشت: گياه بادرشبو علاوه بر آن داراي خواص اشتهاآور و ضد نفخ است و امروزه به علت خواص دارويي و مزيت هاي اقتصادي در شرايط مزارع آبي نيز كشت مي شود.
عزيز اماني، معاون باغباني جهاد كشاورزي آذربايجان غربي نيز به خبرنگار ايرنا گفت: امسال 75 هكتار از اراضي استان زير كشت بادرشبو رفته است و از اين اراضي 2 هزار تا 2 هزار و 400 تن محصول برداشت مي شود.
مدير جهاد كشاورزي اروميه نيز بيان كرد: همزمان با فرا رسيدن مرداد ماه، استحصال عرق از گياه بادرشبو در اروميه آغاز مي شود و تا اواخر شهريور ماه ادامه مي يابد.
اسكندر عليزاده، بيان كرد: پارسال سطح زير كشت بادرشبو 100 هكتار بوده و امسال به علت رعايت تناوب كشت اين ميزان به 70 هكتار كاهش يافته است.
وي با بيان اينكه بيش از 10 واحد عرق گيري صنعتي در استان فعال است، گفت: هر چند بادرشبو گياه اختصاصي آذربايجان غربي و به خصوص اروميه است اما در برخي از استان هاي ديگر هم به صورت محدود كشت مي شود.
رضا كريمي از عرضه كنندگان مستقيم گياه بادرشبو در اروميه نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا بيان كرد: امسال بادرشبو در بازار با كمبود مواجه است و هر كيلوگرم از آن قيمتي بين 170 تا 300 هزار ريال دارد.
وي با تاكيد بر اينكه اين گياه آفت ندارد، اضافه كرد: علف سِس (با نام علمي Cuscuta) يا پيچنده به دور بادرشبو تنها آفت اين گياه دارويي است كه مي تواند به آن خسارت بزند و قيمت آن را تحت تاثير قرار دهد.
اين كشاورز افزود: قيمت اين محصول اغلب در آخر هفته به علت استقبال خانواده ها از عرق گيري در ايام تعطيل افزايش مي يابد و هم اكنون هر ليتر عرق بادرشبوي خالص بين 100 تا 150 هزار ريال عرضه مي شود.
به گزارش ايرنا ارزش اقتصادي اين محصول سالانه حدود 10 ميليارد ريال تخمين زده مي شود اما با توليد صنعتي، بسته بندي مناسب و ببازاريابي مي توان اين ميزان را افزايش داد.
گزارش از: طاهره نويد آرين
7125 /3072
اروميه- ايرنا- اين روزها عرق گيري از 'بادرشبو' به بهانه اي براي دورهمي خانواده هاي شهري و روستايي اروميه تبديل شده است تا از يك سو خواص آرامش بخش اين گياه دارويي كام مردم و گردشگران را شيرين كند و از سوي ديگر افزايش تعاملات اجتماعي، سلامت رواني مردم محلي را به ارمغان بياورد.