۱۷ شهریور ۱۳۹۷، ۹:۱۵
کد خبر: 83026017
T T
۰ نفر

هفتاد سال با سازمان جهاني دريانوردي

۱۷ شهریور ۱۳۹۷، ۹:۱۵
کد خبر: 83026017
هفتاد سال با سازمان جهاني دريانوردي

تهران- ايرنا- سازمان جهاني دريانوردي (IMO) كه با هدف «تامين ايمني، امنيت و كشتيراني كارآمد در آب هاي بين المللي جهان عاري از آلودگي» فعاليت خود را آغاز كرد، امروز هفتادمين سال تاسيس خود را در تهران جشن مي گيرد.

طرح تاسيس اين سازمان كه از نهادهاي تخصصي زيرمجموعه سازمان ملل به شمار مي رود و مقر آن در لندن است، با هدف تامين ايمني تردد كشتي هاي تجاري در ششم مارس 1948 در كنفرانسي كه در ژنو سوئيس برگزار شده بود، به تصويب رسيد و 10 سال بعد فعاليت خود را به طور رسمي آغاز كرد.
از بين 174 عضو سازمان بين المللي دريانوردي، 154 كشور در كنار آبراهه ها و درياها قرار دارند، اما عضويت 20 كشور عضو سازمان جهاني دريانوردي محصور در خشكي نشان دهنده اهميت اين سازمان و توجه آن به مسايل توسعه تجارت دريايي در جهان است.
ساليانه بيش از 10 ميليارد تن كالا در جهان توسط كشتي هاي تجاري جابجا و نزديك به 80 درصد كالا در جهان از طريق آب هاي بين المللي حمل مي شود، از اين رو حفظ امنيت تردد كشتي هاي تجاري در جهان نقش مهمي را در توسعه تجارت دريايي ايفا مي كند.
هدف سازمان بين‌المللي دريانوردي، تسهيل همكاري و مبادله اطلاعات ميان كشورهاي عضو در زمينه موضوعات فني مربوط به كشتيراني و به وجود آوردن عالي ‌ترين معيارهاي ايمني دريايي است.
تامين ايمني دريانوردي، امنيت درياها و اقيانوس ها و رعايت مسائل زيست محيطي توسط شناورهاي تجاري سه رويكرد ديگر سازمان بين المللي دريانوردي به شمار مي رود كه براي تحقق آن تاكنون 50 كنوانسيون، پروتكل و آيين نامه داخلي در زمينه تردد كشتي ها در آبراهه هاي بين المللي توسط اين سازمان مصوب شده است.
به طور كلي سازمان جهاني دريانوردي اين صلاحيت را دارد كه در زمينه همه مسائل اداري و حقوقي مربوط به دريانوردي، اقدام ها و تصميم هاي لازم را انجام دهد كه نتيجه هفت دهه فعاليت آن تهيه و تصويب 50 كنوانسيون و پروتكل و بيش از هزار كد و توصيه نامه در رابطه با ايمني و امنيت دريانوردي، جلوگيري از آلودگي آب‌ها بوده است.
مهم‌ترين هدف آيمو «ايمني، امنيت، كشتيراني كارآمد در اقيانوس‌هاي عاري از آلودگي» و ايجاد يك سيستم همكاري ميان دولت‌ها براي تدوين قواعد و ايجاد يك رويه در مورد همه مسائل فني مرتبط با كشتيراني تجاري، تشويق و ايجاد تسهيلات براي تصويب قواعد عمومي در قلمرو امنيت دريايي، كشتيراني موثر، جلوگيري از آلودگي درياها توسط كشتي‌ها و مبارزه بر ضد آلودگي، تهيه پيش‌نويس كنوانسيون‌ها، موافقتنامه ها و ساير اسناد در خصوص ايمني دريانوردي و موضوعات مرتبط با آن است.

** همكاري ايران و آيمو
جمهوري اسلامي ايران با برخورداري از 5700 كيلومتر ساحل، يك كشور دريايي به شمار مي رود كه فعاليت هاي بندري و دريايي آن همواره مورد توجه نهادهاي بين‌المللي دريايي از جمله آيمو بوده است؛ اكنون ساليانه به طور متوسط بيش از 300 ميليون تن كالا از 11 بندر تجاري بزرگ و 60 بندر كوچك ايران تخليه و بارگيري مي شود.
به گفته «محمد راستاد» مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي، جمهوري اسلامي ايران از بسياري اعضاي سازمان جهاني دريانوردي فعال تر و موثرتر بوده و همين رويه سبب شده تا جشن گراميداشت روز جهاني دريانوردي كه با هفتادمين سالگرد تاسيس آن همزمان شده، امروز در تهران برگزار شود؛ «كي تاك ليم» دبيركل سازمان جهاني دريانوردي نيز براي شركت در اين آيين براي نخستين بار به تهران سفر كرده است.
فعاليت مستمر فني جمهوري اسلامي ايران در اين سازمان سبب شده ايران در بين 20 كشور نخست در آيمو قرار بگيرد و تاكنون چندين پيشنهاد ايران در پنج كميته اصلي اين سازمان به عنوان قواعد بين المللي پذيرفته شده است.
اين فعاليت ها سبب شد سال گذشته دبير كل سازمان بين‌المللي دريانوردي (IMO)، در نامه‌اي به مديرعامل سازمان بنادر و دريانوردي، از مشاركت دولت ايران در فعاليت‌هاي «آيمو» درباره سياست‌ها و برنامه‌هاي آن و نيز ايفاي تعهدات و حمايت‌هاي مستمر از اين سازمان بين‌المللي در رسيدن به اهداف خود قدرداني كند.
جمهوري اسلامي ايران يكي از اعضاي فعال سازمان بين المللي دريانوردي است و اكنون نماينده دائمي جمهوري اسلامي ايران در اين سازمان در بسياري از نشست هاي كميته هاي تخصصي اين كنوانسيون ها حضوري فعال دارد.
ايران در 29 كنوانسيون بين المللي سازمان بين المللي دريانوردي (ايمو) از جمله كنوانسيون جلوگيري از آلودگي هاي دريايي ناشي از دفع مواد زائد، مداخله در آب هاي آزاد در صورت بروز سانحه آلودگي هاي نفتي، خطوط بين المللي كشتي ها، كنوانسيون تجارت دريايي و تسهيل ترافيك دريايي نقش مهمي را ايفا مي كند.
همچنين ايران در كنوانسيون هاي بين المللي تجسس و نجات دريايي، ايمني جان اشخاص در دريا، مقابله و همكاري در برابر آلودگي هاي نفتي در درياها، كنترل و مديريت آب توازن كشتي ها و كنوانسيون بين المللي جلوگيري از تصادم در درياها تاكنون فعاليتهاي مستمري را در اين سازمان بين المللي داشته است.
اقتصام**1108*2025