۱۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۴:۳۸
کد خبر: 83026585
T T
۰ نفر

حیات جنگل ابر در خطر تردد بی شمار گردشگران

۱۷ شهریور ۱۳۹۷، ۱۴:۳۸
کد خبر: 83026585
حیات جنگل ابر در خطر تردد بی شمار گردشگران

شاهرود- ایرنا- جنگل ابر شاهرود منطقه ای ویژه در استان سمنان است كه سابقه تاریخی، ویژگی طبیعی و منحصر به فرد بودن آن اكنون با تردد بی‌شمار گردشگران به خطر افتاده است.

به گزارش ایرنا، جنگل ابر در مرز استان سمنان و گلستان با وسعت 35 هزار هكتار از جنگل های هیركانی است. ویژگی های منحصر به فرد این جنگل همچون دارا بودن گونه های نادر گیاهی و چشم انداز بی نظیر است.
این ویژگی برجسته سبب شد تا در سال 89 سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری در فهرست میراث طبیعی كشور به ثبت رسانده و در سال 94 نیز با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست ، منطقه حفاظت شده اعلام شود.
جنگل ابر شاهرود سالانه پذیرای بیش از 150 هزار گردشگر بوده و برای حفاظت بیشتر نیاز به برنامه ای جامع و ایجاد محدودیت برای حضور خودروهاست.
به دلیل انجام تبلیغات و استقبال بیشتر هموطنان در سال های گذشته ، روز به روز بر تعداد بازدیدكنندگان این جنگل افزوده می شود، اما شرایط خاص این منطقه و رشد و رونق گردشگری در شهرستان شاهرود سبب شده تا پاسداشت این میراث خدادادی و محافظت از آن در برابر تخریب های انسانی ، بیش از پیش احساس شود.

** ضرورت شناسایی دقیق ترِ این بازمانده از دوران ژوراسیك
به باور كارشناسان ، رفت و آمد بی شمار خودروها در جنگل یكی از اصلی ترین عوامل تخریب ابر به عنوان یكی از بازمانده های دوران ' ژوراسیك ' است.
یكی از كارشناسان محیط زیست در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ، افزود: تاكنون مطالعات دقیقی درخصوص سنجش ظرفیت جنگل ابر برای پذیرش گردشگران انجام نشده است.
وی افزود: فشرده شدن خاك به دلیل حضور افراد و خودروها، به جا ماندن آثار ناشی از برپایی آتش در جنگل و افزایش خطر آتش سوزی ، شكستن شاخه های درختان و ریختن زباله در طبیعت و همچنین ایجاد ناامنی برای حیات وحش در نتیجه آلودگی صوتی بوجود آمده توسط خودروها ، از بارزترین آسیب هایی است كه به منابع طبیعی وارد می شود.

** میراثی طبیعی زیر پای انبوه گردشگران
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود هم با ابراز نگرانی از حضور بی رویه گردشگران به ویژه خودروها در جنگل ابر، به خبرنگار ایرنا گفت: جنگل ابر میراثی ملی و حتی جهانی است كه باید آن را از تخریب به دور نگه داشته و برای آیندگان حفظ كرد.
حمیدرضا حسنی بیان كرد: در صورت بروز مشكل اگر تراكم گردشگران در جنگل زیاد باشد، امدادرسانی هم با چالش رو به رو می شود.
وی تصریح كرد: باید میزان ظرفیت جنگل برای حضور گردشگران مشخص شود و با محدود كردن حضور خودروها ، به بیش از گنجایش اجازه ورود داده نشود.

** آسیب آفرودسواران به جنگل ابر
مدیر كل منایع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، تاكید كرد: حضور خودروها به ویژه خودروهای آفرود به جنگل ابر خسارت می زند.
علینقی حیدریان یادآور شد: جنگل به طور طبیعی زادآوری دارد و حركت خودرو و انسان سبب فشرده شدن خاك شده و اجازه جوانه زدن و سبز شدن نهال های جدید را نمی دهد.
وی با بیان اینكه تاكنون چندین بار جاده های فرعی ایجاد شده در جنگل با خاكریز بسته شده اما خودروهای كمك دار از آن ها عبور می كنند، اضافه كرد: بیشتر افرادی كه به قصد آفرود به جنگل سفر می كنند خودشان طرفدار محیط زیست هستند.
وی اضافه كرد: از بابت قطع درختان و یا آتش سوزی از جانب آنان نگرانی وجود ندارد اما باید توجه كنند كه خودرو به تنهایی نیز به جنگل آسیب وارد می كند.
وی ادامه داد: باید با همراهی دیگر دستگاه های متولی، برای محدودیت حضور خودرو ها در جنگل برنامه ریزی شود.
محمد كرم محمدی فرماندار شاهرود هم تاكنون چندین بار نسبت به خسارت های ناشی از ورود بی رویه گردشگران و تأثیر منفی گرد و غبار ایجاد شده بر فتوسنتز گیاهان هشدار داده است .
در همین راستا، روز گذشته برای بررسی وضعیت این جنگل و تصمیم گیری درست در رابطه با حفظ این میراث طبیعی، نشستی با حضور جمعی از مدیران شهرستانی و استانی در پایگاه محیط بانی ابر برگزار شد.

** ساماندهی ترددها مقدمه ثبت جهانی جنگل ابر
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود به خبرنگار ایرنا گفت: تأمین اعتبار برای آسفالت جاده دسترسی به جنگل ابر تا ابتدای منطقه حفاظت شده، یكی از موارد مطرح شده برای ساماندهی ترددها به این منطقه است.
علی اكبر قربانلو خاطرنشان كرد: با توجه به حضور بازرسان سازمان یونسكو برای ارزیابی ابر و فراهم شدن مقدمات ثبت جهانی جنگل های هیركانی ، تصمیم گیری در این خصوص به بعد از حضور كارشناسان یونسكو موكول شد.
وی با بیان اینكه باید ابتدا مشخص شود آسفالت جاده خارج از محدوده حفاظت شده، مشكلی در روند ثبت جهانی ایجاد می كند یا نه ، تصریح كرد: با این حال تصمیم گرفته شد در نخستین گام، بهسازی سطحی در این محور انجام شود.
وی درخصوص دریافت عوارض در ورودی جنگل نیز گفت : با توجه به اینكه این منطقه حفاظت شده است، اگر قرار به دریافت ورودی باشد باید این كار توسط سازمان حفاظت محیط زیست انجام و مبالغ دریافتی نیز مستقیم به خزانه دولت واریز شود.

** ساماندهی جنگل ابر نیازمند هم افزایی فرابخشی
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان شاهرود از برگزاری نشستی در كمتر از 10 روز دیگر برای تصمیم گیری نهایی درخصوص جنگل ابر خبر داد و یادآور شد: تمامی مدیران مرتبط با این موضوع باید همكاری كنند تا با تدابیر مناسب راه های فرعی موجود در جنگل ابر برای جلوگیری از حضور خودروها بسته شود.
علی اكبر قربانلو تاكید كرد: آمار رسمی از بازدید سالانه مسافران و گردشگران از جنگل ابر وجود ندارد اما در بررسی های موردی مشخص گردیده است روزهای تعطیل دستكم 10 هزار نفر از محیط آن استفاده می كنند.
جنگل ابر از جنگل های دوره هیركانی بوده و بیش از سه میلیون سال قدمت دارد .
استان سمنان 9.7 میلیون هكتار وسعت دارد و 16 درصد از مناطق حفاظت شده كشور در این استان ثبت شده است، انواع گونه های نادر گیاهی كشور مانند درختان هیركانی در منطقه جنگل ابر و گونه های نادر جانوری مانند یوزپلنگ آسیایی در این استان زیست دارند.
7359/6167/6103
۰ نفر