به گزارش ايرنا، قدمت اين بناي ارزشمند بر اساس مطالعات و تحقيقات ميداني به اواخر دوران قاجار مي رسد. اين بنا در دوطبقه و زيربناي 212 متر مربع مي باشد.
معماري اين بناي تاريخي متناسب با معماري سنتي گيلان و داراي 13 اتاق به صورت قرينه است .
سقف شيرواني با پوشش سفال كه در نماي بيرون ساختمان از گچ بري هاي بسيار زيبا به كار رفته است و در داخل بنا نيز گچ بري و آينه كاري زيبايي به چشم مي خورد.
اتاق پذيرايي اين بناي تاريخي داراي ارسي ( نوعي پنجره مشبك كه لنگه هاي آن در داخل چارچوب به صورت عمودي حركت مي كنند) بوده و طرح هاي منقوش برروي ديواره هاي اين ساختمان حك شده است.
در نماي اين ساختمان ارزشمند ، چفدهاي نيم دايره اي به كار رفته كه يكي از نشانه هاي دوره ساخت بنا مي باشد.
به طور كل معماران كهن از اين گونه چفدها به دليل ناپايداري در ايستايي در ساخت بنا استفاده نمي كردند ولي در دوره قاجار به دليل الگو برداري از معماري غرب اجراي اين گونه چقد ها رواج يافته است.
استفاده از شكل هاي بيضي يا خورشيدي در نماي ساختمان نيز از مواردي است كه در اين بنا همانند ساير بناهاي دوره قاجار به چشم مي خورد.
اين بناي تاريخي در تاريخ 24 اسفند 84 و به شماره 15223 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد اما متاسفانه سال 93 بر اثر آتش سوزي آسيب ديد به طوري كه كل سازه چوبي ، سربندي ، پوشش سفالي و قسمت هايي از سازه چوبي كف طبقات و نيز تزئينات بنا از بين رفته است .
اين بنا به عنوان تنها خانه تاريخي موجود در شهرستان سياهكل ، در مركز شهر و در خيابان 16 متري و كوچه ميراث وجود دارد كه مساحت عرصه و عيان آن 500 متر مي باشد.
متاسفانه به دليل اينكه بنا مدتي رها شده بود استفاده هاي نامتعارف و نابهنجار اجتماعي در اين مكان واقع در مركز شهر صورت مي گرفت .
اين بناي تاريخي هرچند سرپاست ولي نياز به حفاظت و مرمت جدي دارد و با سابقه تاريخي كه داراست نيازمند توجه بيشتر متوليان اين بخش است.
رئيس ميراث فرهنگي شهرستان سياهكل در مورد بناي سرهنگ عضدي گفت اين بنا مربوط به دوران قاجار مي باشد كه بر اثر آتش سوزي سال 93 آسيب فراواني ديده است.
محمد باقري با اشاره به اينكه با همكاري اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري مرمت قسمت سقف به خوبي انجام شده اظهار داشت: با اين مرمت از فروپاشي اين بناي تاريخي جلوگيري به عمل آمده است.
وي با اذعان به اين كه به جز سقف ساير قسمت هاي بنا نياز به مرمت دارد خاطرنشان كرد: مرمت بنا قطعا هزينه زيادي را مي طلبد .
فرماندار شهرستان سياهكل در مورد بناي سرهنگ عضدي به خبرنگار ايرنا گفت اين بنا با همكاري شهرداري از مالك خصوصي آن كه وراث سرهنگ عضدي بودند خريداري شده است
رضا اسلامي اظهار داشت:قيمت پرداخت شده براي خريد اين بنا بالاي 450 ميليون تومان بود.
وي با اشاره به قدمت بخش ديلمان سياهكل گفت نياز ديديم كه در اين شهرستان با پيشينه ي تاريخي كه ديلمان دارد يك موزه مردم شناسي داير كنيم و با اين بنا مي خواهيم به اين مهم دست پيدا كنيم.
اسلامي با اشاره به اينكه شهرستان سياهكل در بخش گردشگري حرف هاي زيادي براي گفتن دارد افزود: قسمت اعيان يعني ساختمان بنا را فرمانداري و قسمت عرصه يعني زمين بنا را شهرداري خريداري كرده و تحويل ميراث فرهنگي شهرستان داده شده است.
حفاظت از اين دست بناهاي مهم كه تاريخ را با خود به همراه دارند نه تنها وظيفه ي متوليان امر بلكه مسئوليت هر شهروندي است.
7297 /6030

لاهيجان-ايرنا- عمارت سرهنگ عضدي سياهكل تنها بناي تاريخي ارزشمند به جا مانده اين شهرستان در انتظار مرمت و تبديل شدن به موزه مردم شناسي است.