۱۹ شهریور ۱۳۹۷، ۲۲:۳۹
کد خبر: 83029434
T T
۰ نفر

بيجاريان هم مساجد را سياه پوش محرم كردند

۱۹ شهریور ۱۳۹۷، ۲۲:۳۹
کد خبر: 83029434
بيجاريان هم مساجد را سياه پوش محرم كردند

سنندج - ايرنا - شور و شعور ماه محرم و ايام سوگواري حضرت سيدالشهداء (ع)، پير و جوان را به عرض ارادت و دلدادگي سوق مي دهد و در همين راستا، بيجاريان گروس همچون ساير شهرهاي كشور، مساجد، تكايا، كوچه و خيابان ها را آماده اقامه عزاي تاسوعا و عاشورا كردند.

به گزارش خبرنگار ايرنا، بيش از 250 نفر از جوانان و پير غلامان حضرت اباعبدالله الحسين(ع)، طي 2 روز گذشته در مساجد، تكايا و بقاع متبرك گرد هم آمدن و پس از قرائت زيارت عاشورا و سينه زني، بيرق ها و پارچه هاي عزاي سومين امام شيعيان را نصب كردند.
يكي از بهترين فضاهاي ممكن براي انتقال مناسب فلسفه فرهنگ عاشورا و مكتب امام حسين (ع) به نسل جوان امروزي، مساجد هستند كه با اجراي برنامه هاي متعدد و مختلف فرهنگي، سخنراني و مقتل خواني مي تواند نسل نوجوان و جوان را از نظر ديني و اعتقادي پربار نمايد.
در 2 روز گذشته، بسياري از نوجوانان به همراه برادران و پدران خود براي فضاسازي و سياه پوش نمودن حسينيه شهر بيجار كه يكي از اماكن پر جمعيت اقامه عزاي حضرت اباعبدالله در دهه اول محرم است، آمده اند و گويا خستگي در اين راه معنايي ندارد.
برنامه هايي نظير سياهپوش كردن كوچه ها و خيابان ها، حضور طلاب حوزه هاي علميه در اماكن عمومي به منظور آسيب شناسي در مورد محرم براي نوجوانان و جوانان، اجراي برنامه هاي فرهنگي هيات مذهبي در ورودي مساجد، برپايي نمايشگاه هاي فرهنگي و ايستگاه هاي صلواتي شربت و چايي از جمله اقداماتي است كه در اين روزها براي پيشواز محرم در بيجار صورت مي گيرد.
اداره تبليغات اسلامي شهرستان بيجار علاوه بر اين، برگزاري چند همايش در خصوص تبيين و ترويج فرهنگ عاشورا در اين ايام، در راستاي نهادينه شدن اين فرهنگ در جامعه، جلسات متعددي را با مديران كانون هاي فرهنگي و هيات امناي هيات مذهبي براي تبين بهتر آيين برگزاري سوگواري ها در اماكن مذهبي برگزار كرده است.
بيجار رفته رفته يك پارچه سياه پوش مي شود و همه آحاد مردم و اقشار مختلف، با حفظ حرمت اين ماه و عزاي حضرت سيدالشهدا(ع)، منازل خود را به پرچم سياه عزا مزين كرده اند.
تعدادي از هيات هاي مذهبي در تداركات تهيه مواد غذايي براي تهيه و توزيع بيش از هزار پرس غذا در هر شب پس از پايان مراسم هستند و در خيابان هاي اصلي و ميادين مركزي شهر بيجار، كانون هاي فرهنگي، ايستگاه هاي صلواتي چاي و حليم برپا كرده اند.
دسته هاي عزاداري سنتي بيجار از روز هفتم ماه محرم با اجتماع در مقابل در مساجد، حسينيه ها و تكايا، ساعاتي را قبل از نماز مغرب و عشاء در خيابان هاي اصلي شهر مراسم سينه زني و زنجير زني برگزار كرده و مرثيه خوان ها و مداحان اهل بيت (ع) در شرح وقايع عاشورا و مناقب امام حسين (ع) و يارانش ذكر مصيبت مي كنند.
پخت حليم يكي از سنت هاي قديمي مردمان گروس در ايام محرم است و تعزيه خواني در كوچه هاي حاشيه شهر يكي ديگر از آئين هاي سنتي در ماه محرم است كه بيشتر در روستاها برگزار مي شود.
علم گرداني يكي ديگر از مراسمات سنتي ماه محرم در شهرستان بيجار است كه در سطح شهر توسط جوانان برخي از مساجد برگزار مي گردد و يكي از زيباترين علم گرداني ها توسط ساكنين روستاي دار غياث برپا مي شود كه در اجراي آن مهارت خاصي دارند.
اين مراسم‌ تاريخي و كهن برگرفته از تمدن غني و اسلامي مردم مسلمان است و هر ساله در شهر بيجار آيين عاشوراي حسيني توسط مردم از جايگاه ويژه ايي برخوردار است و همه شهر يكپارچه براي اقامه عزا در اين روز مقدس، به خيابان ها آمده و به عزاداري مي پردازند.
مردمان گروس با برگزاري اين مراسم تاريخي و مذهبي كه برگرفته از عشق و علاقه به سرور و سالار شهيدان در روز عاشوراي حسيني است، در سوگ شهادت امام حسين(ع) و ياران باوفايش مي‌نشينند.
يكي ديگر از مهمترين آيين هاي سنتي بيجاري ها، برگزاري مراسم گِلگيران است كه زن و مرد، پير و جوان با شور و عشق خواصي خود را براي اين آِيين آماده مي كنند و در عزاي امام خوبي ها، سر از پاي نمي شناسند.
مردم خطه ديار گروس در روز عاشورا و بر اساس باورهاي سنتي كه از گذشتگان و نياكان دورشان باقي مانده است، معتقدند در روزي كه امام حسين (ع) به شهادت رسيدند، اجدادشان براي كمك به ايشان راهي صحراي كربلا شدند، ولي در ميانه راه متوجه شدند كه امام حسين (ع) به شهادت رسيده است به همين دليل، آنها با ماليدن خاك و گل به سر و بدن شان شروع به عزاداري مي كنند و اين رسم با عنوان گلگيران از آن زمان باقي مانده است.
مقدمات برگزاري مراسم 2 هفته قبل از روز عاشورا و با تهيه خاك رس از دشت هاي اطراف شهر و الك كردن آن آغاز مي شود و در روز عاشورا گل مخصوص اين مراسم در داخل ظرف هاي مختلف تهيه و با مخلوط كردن با آب و گلاب در اختيار عزاداران قرار مي گيرد.
عزاداران نيز با گل به سر كردن به سوگ سرور و سالار شهيدان حضرت اباعبدالله حسين (ع) مي نشينند.
در اين روز سادات با بستن شال سبز به دور كمر خود، پرچم دار عزاي سومين امام شيعيان جهان در ابتداي دسته هاي عزا داري هستند.
در شهر بيجار حدود 25 مسجد، تكيه و مكان مذهبي در قالب هيات هاي عزاداري و برگزاري ادعيه فعال هستند. شهرستان بيجار با 89 هزار و 162 نفر جمعيت در 142 كيلومتري شمال شرق سنندج قرار دارد.
7350/6108