۲۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۰۵
کد خبر: 83029960
T T
۰ نفر

شهد شیرین الوند ثمره تنوع گونه های گیاهی

۲۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۰۵
کد خبر: 83029960
شهد شیرین الوند ثمره تنوع گونه های گیاهی

همدان- ایرنا- همدان با وجود داشتن شرایط اقلیمی متنوع و گونه های فراوان گیاهی معطر، از دیرباز به عنوان خاستگاه حرفه زنبورداری و تولید عسل شهره عام و خاص بوده است و شهد شیرین عسل الوند ثمره همین تنوع گونه های گیاهی است.

به گزارش ایرنا، كارشناسان معتقدند بدون زنبور عسل، حیات هستی به خطر می‌افتد و زندگی در كره زمین بسیار دشوار خواهد شد چرا كه زنبورهای عسل نقش بسیار مهمی در عمل گرده افشانی دارند.
گرده افشانی به وسیله حشرات و به ویژه زنبورعسل، مهمترین روش لقاح گیاهان است و می توان گفت، 90 درصد بارور سازی درختان میوه همچون سیب و گیلاس توسط زنبورعسل انجام می شود این در حالی است كه در مورد درخت بادام عمل گرده افشانی فقط توسط زنبورعسل انجام می شود.
ارزش اقتصادی گرده افشانی زنبور عسل، بسیار بیشتر از عسل و موم تولید شده توسط این حشره است به همین دلیل در برخی كشورها به صاحبان كندوهای عسل، برای استقرار كندوهایشان در باغها و مزارع مبالغ بالایی پرداخت می شود.
كارشناسان معتقدند: زنبورهای عسل با گردآوری شیره و شهد گلها و گیاهان در محل زندگی خود به نام كندو، عسل تولید می كنند كه غذایی كامل و دارویی مناسب برای درمان بیماری است.
یكی از كارشناسان صنعت كشاورزی شاخه پرورش زنبور عسل در این ارتباط گفت: رنگ عسل بر حسب این كه زنبور بر چه گلی نشسته و از آن بهره گرفته، متفاوت است و عسل، گاه شفاف و گاه تیره است.
پیام سلگی افزود: رنگ عسل می تواند با توجه به سرچشمه اصلی شهد، از سفید روشن (عسل اقاقیا) تا سبز تیره متمایل به سیاه (عسل صنوبر و زبان گنجشك) تغییر كند و طیفی از رنگها را دربرگیرد.
وی اظهار داشت: چنانكه عسل افرا لیمویی رنگ، عسل میوه ها زرد متمایل به قهوه ای و عسل آویشن به رنگ عقیق قرمز است و عسل‌های تیره رنگ، از نظر املاح معدنی اغلب غنی تر از عسل های روشن است.
یكی از كارشناسان تغذیه نیز گفت: ارزش غذایی عسل بسیار بالا و یك غذای كامل است كیفیت بالای عسل را می توان به دلیل گزینش گیاهان از سوی این حشره كوچك دانست.
مینا نظری افزود: عسل علاوه بر داشتن نقش غذایی موثر و كمك به رفع كمبودهای غذایی می تواند به عنوان دارو و مكمل آن در بهبود بیماریها مورد استفاده قرار گیرد.
وی اظهار داشت: عسل حاوی مواد معدنی همچون فسفر، كلسیم، آهن، پتاسیم، ید، منیزیم، سرب، مس، سولفور، نیكل، روی و سدیم است كه میزان آنها در انواع مختلف عسل متفاوت است.

** مرغوبیت عسل همدان ثمره تنوع گونه های گیاهی
قرار گرفتن همدان در میان رشته كوه های زاگرس و در دامنه قله الوند و وجود بیش از 400 نوع گونه گیاهی معطر در اقلیم این استان ، موجب شده كه عسل تولیدی آن از مرغوبیت بالایی برخوردار باشد.
وجود انواع گل ها و گیاهان در دامنه الوند، مرتع های وسیع، آب و هوا مناسب ، اقلیم چهار فصل و آب شدن اندك و اندك برف در دامنه های الوند، همدان را به یكی از قطب های مهم تولید عسل مرغوب و با كیفیت مطرح كرده است.
بنا بر اعلام منابع طبیعی و كشاورزی استان همدان بیش از یك هزار و 600 گونه گیاهی شامل گون سفید، رازیانه، بابونه سفید، افرا، اقاقیا، شبدر، گل قاصدك، نارون، صنوبر، سنجد، آویشن، بیدمشك، آفتابگردان ، كلزا، سنبله ارغوانی، كنگر علفی، گشنیز و یونجه در استان همدان رویش می كند كه از مهمترین منابع پرشهد برای تغذیه زنبور عسل است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی همدان در این ارتباط نیز بر اهمیت تقویت صنعت پرورش زنبور عسل در استان به منظور ایجاد رشد و توسعه اقتصادی بخش كشاورزی تاكید كرد و افزود: زنبورداران استان همدان 9 درصد محصول عسل كشور را تولید می كنند.
منصور رضوانی جلال گفت: 2 هزار و 228 نفر زنبوردار در استان همدان به این صنعت مشغول هستند و سالانه بیش از 2 هزار و 170 تن عسل دراین استان تولید می شود و آمارها نشان می دهد میانگین تولید در همدان از میانگین كشوری بالاتر است.
وی با بیان اینكه سرانه مصرف عسل در استان همدان یك كیلو و 234 گرم و استاندارد سرانه مصرف جهانی 2 كیلوگرم است ادامه داد: 215 هزار كلنی زنبور عسل در استان همدان وجود دارد و پرورش زنبور عسل در كندوهای بومی انجام نمی شود.
رضوانی جلال ادامه داد: تنوع گیاهی در منطقه همدان قابل توجه است و موجب افزایش كیفیت عسل تولیدی می شود.
وی اظهار كرد: با توجه به وجود ظرفیت های طبیعی مستعد در استان، هیچ گونه محدودیتی برای توسعه زنبورداری و پرورش عسل وجود ندارد.
رضوانی جلال همچنین رعایت زمان كوچ دهی كلنی های زنبور عسل را در افزایش تولید بسیار مهم ارزیابی كرد و افزود: زنبورداران با كوچ به موقع كلنی ها می توانند افزون بر بهره مندی مناسب از تنوع گیاهی و ذخایر طبیعت، مانع از تحمیل خسارت های سنگین ناشی از سرما زدگی و افت دما به زنبورداران شوند.
وی با بیان اینكه استان همدان از نظر تعداد زنبوردار رتبه 11 كشور را دارد اظهار داشت: این استان در زمینه تعداد كندوی عسل رتبه نهم كشور را به خود اختصاص داده است.
2087/7523