خبر فوری: رفع فیلترینگ

۲۰ شهریور ۱۳۹۷، ۱۴:۰۳
کد خبر: 83030045
T T
۰ نفر
مردان اقتصاد و دیپلماسی در دفتر روحانی

تهران- ایرنا- حضور چهره هایی چون نهاوندیان و واعظی در نهاد و دفتر ریاست جمهوری، علاوه بر افزایش وزن و اعتبار این مسوولیت، ویژگی ثبات را نیز برای آن به دنبال داشت.

به گزارش گروه تحلیل و تفسیر و پژوهش های خبری، با پیروزی «حسن روحانی» در دو انتخابات سال 1392 و 1396 و تشكیل دولت های یازدهم و دوازدهم سرپرستی نهاد ریاست جمهوری و رئیس دفتری در هر دو دوره به یك نفر واگذار شد. «محمد نهاوندیان» در دولت یازدهم و « محمود واعظی» در دولت دوازدهم این مسوولیت را برعهده گرفتند.

** از اتاق بازرگانی تا دفتر ریاست جمهوری
نهاوندیان (1396-1392) مدرس دانشگاه و فارغ التحصیل دكتری تخصصی اقتصاد از دانشگاه جرج واشنگتن است. نهاوندیان در سال 1333 در تهران متولد شد. او با تحصیلات اقتصادی خود پایه گذار شورای تحقیقات اقتصاد اسلامی با حضور شهیدمطهری بود. در دوران جنگ و پس از آن هم مسوولیت های متعددی در وزارت بازرگانی بر عهده داشت. او در دوران ریاست جمهوری هاشمی، نماینده تام الاختیار تجاری رئیس جمهور در موضوع الحاق ایران به سازمان جهانی تجارت بود. از دیگر سوابق او معاونت «علی لاریجانی» در شورای عالی امنیت ملی ایران است.
نهاوندیان پیش از ریاست دفتر روحانی در قامت ریاست جمهوری، از سال 84 تا 92 رئیس اتاق بازرگانی بود. او در سن 59 سالگی سمت رئیس دفتری و سرپرستی ریاست جمهوری را برعهده گرفت.
آشنایی نهاوندیان و روحانی به سال هایی بر می گردد كه آنان در مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام در كنار یكدیگر بود. حضور نهاوندیان با تخصص اقتصادی در دولت روحانی، نشان دهنده اهمیت مسایل اقتصادی در دولت بود. از دید بسیاری از ناظران رویكرد اقتصادی او تاثیر به سزایی در تصمیمات دولتی داشت چنانكه نهاوندیان در موضع گیری و اعلام نظرهای خود بر جهش اقتصادی، خیز بلند اقتصادی، فصل جدیدی در اقتصاد ایران و رونق پایدار اقتصادی تاكید داشت. او كه از طرفداران سیاست های بازار آزاد است تلاش كرد اهداف خصوصی سازی و پیاده سازی ابلاغیه اصل 44 قانون اساسی را در دولت برد.
از دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد كه نقش رئیس دفتر بسیار برجسته شد، این وضعیت در دولت بعدی نیز امتداد یافت. چنانكه در دولت یازدهم، نهاوندیان مسوولیت های نانوشته متعددی بر عهده گرفت از جمله برای توسعه روابط بانكی ایران با مقامات و بانكداران سوییسی دیدار و گفت و گو می كرد.
نهاوندیان به دنبال یك برنامه جامع اقدام مشترك ملی بود كه هم بخش دولتی و خصوصی داخلی و نیز بخش سرمایه گذار خارجی، با یك قرائت واحد و مشترك از اهداف و سیاست ها مشاركت كنند. نهاوندیان در دولت دوازدهم از سمت رئیس دفتری به معاونت اقتصادی رئیس جمهوری منصوب گشت.

** مردی دیپلمات در دفتر روحانی
واعظی از ابتدای دور دوم ریاست جمهوری روحانی تاكنون رئیس دفتر و سرپرست نهاد ریاست جمهوری است. واعظی متولد 1331 در تهران است. او تحصیلات دانشگاهی خود را از كارشناسی تا دكترا در آمریكا در رشته مهندسی برق و مخابرات گرفته است. سوابق شغلی و اجرایی او را می توان در امور مخابراتی و وزارت خارجه دنبال كرد. او در اوایل انقلاب مدیر عامل شركت مخابرات ایران بود. وی سپس از سال 1365 در وزارت امور خارجه سمت های معاونت اقتصادی و سیاسی را عهده دار شد.
آشنایی روحانی و واعظی نیز به سال های حضورشان در مركز تحقیقات استراتژیك بر می گردد. وی در دولت نخست روحانی و در 65 سالگی مسوولیت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را پذیرفت.
عملكرد واعظی در رئیس دفتری چنان بوده كه بسیاری از افزایش نقش و نفوذ این سمت سخن به میان آورده اند. به ادعای برخی واعظی حتی عهده دار شماری از مسوولیت های شخص رئیس جمهوری شده است. گروهی نیز انتقاداتی را درمورد رویكردهای وی در قبال برخی جریان های سیاسی حامی دولت بیان داشته اند. چنانكه واعظی بارها عنوان كرده كه روحانی به خاطر پیروزی در انتخابات به هیچ گروه، جناح و جریانی بدهكار نیست و تنها بدهكار مردم است.
طی روزهای گذشته دفاع واعظی از رئیس جمهوری در برابر برخی ادعاهای مطروحه مورد توجه قرار گرفت. وی در پاسخ به اظهارات رئیس مجلس خبرگان كه از انگیزه های روحانی برای مذاكره با آمریكایی ها در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل سخن گفته بود بیان داشت «ممكن است هر كسی دركوچه و بازار چنین حرفی بزند ولی این كه رئیس مجلس خبرگان رهبری صحبتی مطرح كند كه هیچ پایه و اساسی ندارد هیچ وقت هم مطرح نبوده است، برای من جای تعجب دارد. از همه بزرگان كشور می‌خواهم وقتی می‌خواهند سخنرانی یا مصاحبه كنند، بیشتر بررسی كنند تا مطالبی را كه می گویند مردم بیشتر باور كنند»
درپی واكنش واعظی از طرف دفتر رئیس مجلس خبرگان جوابیه ای منتشرشد مبنی بر اینكه « از رئیس دفتر رئیس جمهور انتظار می‌رود ضمن عذرخواهی و تصحیح مصاحبه خویش، ادب و متانت را در موضع‌گیری های سیاسی رعایت كند .واعظی با اشاره به جوابیه دفتر رئیس مجلس خبرگان رهبری و اظهاراتش در خصوص دیدار روحانی و ترامپ گفت كه اگر به تمامی جزییات مصاحبه‌ام در حاشیه جلسه هیات دولت دقت كرده باشید صحبت‌هایم جز عزت و احترام به آیت ا... جنتی موضوع دیگری نبوده است. رئیس دفتر رئیس جمهور با بیان اینكه بنده فقط حاشیه ای را كه ممكن بود اثرگذاری داشته باشد از اذهان و افكار عمومی پاك كردم، افزود: همبستگی مسئولان می‌تواند كشور را به سوی انسجام، وحدت و صمیمیت هدایت كند.
واعظی علاوه بر این در ماموریت هایی چون دیدار با مراجع حوزه علمیه و رایزنی با مقامات برخی كشورها چون جمهوری آذربایجان و تركیه نمایی دیگر از مسوولیت های رئیس دفتر و نهاد ریاست جمهوری را آشكار ساخت.
پژوهش**ر.ش**9279