به گزارش ايرنا، حال به آن چهره زشت كه آتش و دود غليظ بر پيكر سبز رنگ جنگل و زردي زيبايي شاليزارهاي مازندران مي كشد بگذريم، حتي مردم بومي را از بيرون آمدن از خانه پشيمان مي كند.
آتشي كه نه به جان مردم بلكه به جان خاك حاصل خيز اين گوشه از بهشت خدا رحم نمي كند و در كنار پنجه سياه بر اين خاك آسيب هاي جدي به آن وارد مي كند.
فرسايش خاك، كاهش قوت زمين ( حاصل خيزي زمين)، پوشيده شدن روزنه خاك براي نفوذ آب و از بين رفتن حشرات خاك ساز از ديگر مضرات مهم اقتصادي ناشي از آتش سوزي كاه و كلش است كه تاكنون جدي گرفته نشده است.
اينها همه پيامدهاي آتش زدن كاه و كلش است كه هر ساله مازندران و ساكنانش به بهاي كشت دوم برنج و گندم مي پردازند.
اقدامي كه خلاف قانون بوده و در قانون مجازات اسلامي براي آن مجازاتي تعيين شده اما سال ها بي توجهي به اجرا و تمكين از اين قانون، تبديل به عادتي شده كه امروز سخت مي توان آن را از تن كشاورزي مازندران بيرون كرد.
اما اين بار قانون به جديت به ميدان آمده و همه دستگاههاي مربوط دست به دست هم داده اند تا اين معضل اجتماعي و محيط زيستي مازندران را از چهره استان پاك كنند كه منجر به ارجاع برخي از متخلفين به دستگاه قضايي شده است.
**تشكيل 187 پرونده قضايي براي آتش زدن كاه و كلش
مديركل محيط زيست استان مازندران گفت: از ابتداي فصل برداشت برنج تاكنون 178 پرونده براي خاطيان آتش زدن كاه و كلش و آلودگي هوا تشكيل و به مراجع قضايي ارجاع شد.
ابراهيمي افزود: اين پرونده ها پس از چند دفعه تذكر شفاهي در محل به كشاورزان و فقدان تمكين آنها تشكيل و به مرجع قضايي تحويل شد.
وي با بيان اينكه هيچ دستگاهي راضي به ارجاع كشاورزان زحمتكش و رنج ديده به مراجع قضايي نيست، ادامه داد: برخي كشاورزان متاسفانه آگاهانه به آتش زدن كاه و كلش ادامه مي دهند و منجر به آلودگي محيط زيست مي شوند و قانون نيز آلودگي محيط اجتماعي و زندگي را ممنوع اعلام كرده و سازمان محيط زيست نيز مكلف به اجراي قانون است.
بر اساس ماده 688 قانون مجازات اسلامي؛ 'هر اقدامي كــه تهديد عليه بهداشت عمومي شناخته شود از قبيل آلوده كــــردن آب يا توزيع آب آشاميدني آلوده، دفع غير بهداشتي فضولات انساني و دامي و مواد زايد، ريختن مــواد مسموم كننده در رودخانه ها، زباله در خيابانها و كشتار غير مجاز دام، استفاده غي مجاز فاضلاب خام يا پس آب تصفيه خانه هاي فاضلاب براي مصارف كشاورزي ممنوع مي باشد و مرتكبين چنانچه طبق قوانين خاص مشمول مجازات شديدتري نباشند بــه حبس تــا يك سال محكوم خواهند شد.'
مديركل محيط زيست مازندران افزود: آتش زدن كاه و كلش نه تنها سرمايه اقتصادي استان را به عنوان منبع ارزش افزوده از بين مي برد، بلكه خاك حاصلخير استان را نيز آلوده مي كند.
ابراهيمي آلودگي هوا براي بيماران تنفسي، جانبازان و مجروحان جنگي را از ديگر مضرات آتش زدن كاه و كلش عنوان كرد و گفت: اين موضوع زندگي اجتماعي و شخصي مردم را نيز تحت تاثير قرار داده است.
مدير هماهنگي ترويج كشاورزي جهاد كشاورزي استان مازندران نيز در اين باره از تشكيل 44 پرونده قضايي براي آتش زدن كاه و كلش در مازندران خبر داد و گفت: در اين زمينه به 300 كشاورز نيز تذكر داده شده است.
مجيد بهادري همچنين از برگزاري بيش از 2 هزار جلسه آموزشي براي كشاورزان فقط در ماه رمضان امسال خبر داد كه در روستاها و در مساجد و تكايا و ميان دهياران گزار شد.
وي افزود: در يك ماه گذشته نيز يك هزار و 106 كارگاه آموزشي در روستاها برگزار شد تا آگاه سازي و آموزش جهت جلوگيري از آتش زني كاه و كلش انجام شود.
علاوه بر اين 500 جلسه مشترك نيز با بخشداري ها و دهياري ها برگزار شد و از طريق سيستم هاي مختلف رسانه اي مانند صدا و سيما و خبرگزاري ها مضرات آتش زدن كاه و كلش اطلاع رساني شد.
مدير ترويج كشاورزي استان مازندران گفت: بازديدهاي مكرر كارگروه محيط زيست و جهاد كشاورزي منجر به مراعات بيشتر مردم از اين بابت شد، اما به علت وسعت كار و سنتي بودن كشاورزان، روند به كندي انجام مي شود و به عزم و زمان بيشتري نياز است.
بهادري همچنين مقابله قانوني با كشاورزان را يك اقدام كوتاه مدت اعلام كرد و گفت: براي جلوگيري از اين اتفاق خطرناك محيط زيستي، بايد پيشنهادهاي موثري براي بهره برداري از كاه وكلش به جاي آتش زدن آن بشود.
وي همچنين افزود: در حال حاضر در جهاد كشاورزي در حال تحقيق براي بهره برداري مثبت از كاه و كلش هستيم كه فعلا در مرحله آزمون و خطا قرار دارد.
در مازندران 460 هزار هكتار از اراضي زير كشت محصولات كشاورزي قرار دارد و سالانه از اين مزارع حدود 6 ميليون تن محصول برداشت مي شود. حدود 20 درصد از اشتغال در مازندران در اختيار بخش كشاورزي است و حدود 300 هزار نفر بهره بردار اين اراضي كشاورزي هستند.
همچنين سالانه 210 هزار هكتار زمين شاليزاري مازندران در نوبت نخست زير كشت برنج مي رود و حدود 70 هزار هكتار آن سالانه كشت دوم انجام مي شود و عملا سطح زير كشت برنج در استان را به 280 هزار هكتار مي رساند.
7335/1899
ساري – ايرنا – بوي بد، سردرد، تنگي نفس، سوزش چشم، مه گرفتگي در جاده ها و افزايش خطر تصادف و بي حالي هر ساله چاشني زندگي اين فصل مردم مازندران در كوچه و خيابان و حتي درون خانه هايشان به علت اتش زدن كاه وكلش مزارع است.