به گزارش ایرنا، امروز 21 شهریور ماه در تقویم كشور به عنوان روز سینما نامگذاری شده است، صنعتی كه امروزه فراتر از یك هنر و صنعت مطرح است و مرزهای فرهنگی كشورها را درنوردیده است.
سینماداری یا نمایش یكی از بخش های صنعت سینما را شامل می شود كه در رونق آن تاثیرگذار و دارای نقش است با این وجود پراكنش ناموزون در این خصوص موجب شده تا مردم برخی نقاط كشور از رفتن به سینما محروم بمانند و یا تعداد كم برخی سینماها در بعضی شهرها نیز موجب شده تا شهروندان آنها كم تر فرصت رفتن به سینما را بدست آورند كه از این جمله باید به استان و شهر قزوین اشاره كرد.
آن طور كه در كتب تاریخی معاصر آمده، فعالیت نخستین سینما در قزوین به سال 1310بازمی گردد، تعداد سینماهای قزوین در مقطعی به پنج باب نیز رسید اما به دلایل مختلف عمر آنها به دراز نكشید و به تعطیلی كشیده شدند كه در آخرین مورد باید به سینما ملت كه در دهه 80 تعطیل و غیرفعال شد اشاره كرد كه همین حالا نیز خیلی ها با عبور از خیابان فردوسی قزوین و دیدن این سینمای غیرفعال مملو از احساسات نوستالژیك می شوند.
در حال حاضر قزوین تنها صاحب 2 سینماست كه بدلیل مسایل و مشكلات مختلف حداقل یكی از آنها كه با سرمایه گذاری بخش خصوصی فعال می باشد به شكل كج دار و مریز به فعالیت مشغول است.
استان قزوین همچنین فاقد مجتمع و پردیس سینمایی است و اگرچه ظاهرا در این حوزه قرار است اتفاقات خوبی بفتد و برنامه هایی در نظر گرفته شده است.
علاوه بر كمبود سالن سینما در شهر قزوین كه با احتساب حومه آن جمعیتش به 500 هزار نفر می رسد، دیگر شهرهای این استان نیز از جمله تاكستان، الوند، محمدیه و آبیك كه دارای جمعیت قابل توجهی اند نیز فاقد سینما هستند و بدیهی است كه تنها 2 سالن سینما برای جمعیت بیش از یك میلیون و 200 هزار نفری این استان ناكافی است.
**سینما، دلسوز و حامی خاصی ندارد
كامران بصیری، مدیرسینما مهتاب قزوین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیشتر به مصائب سینماداری اشاره كرد و گفت: طی بیش از نیم قرن سینما داری شاهد حمایت خاصی از سوی مسئولان نبوده ایم و در اصل باید اذعان كرد سینما دلسوز و حامی ندارد.
وی با بیان اینكه امروزه سینما بیشتر به تفریحی برای اقشار كم درآمد جامعه تبدیل شده است، اظهار داشت: با وجود فعالیت و خدمت فرهنگی به این اقشار، از هیچ گونه كمك دولتی برخوردار نیستیم.
بصیری با یادآوری بروزرسانی تجهیزات سینما مهتاب در سالیان گذشته تا به امروز، گفت: استهلاك سینماداری بالاست و با توجه به اینكه بخش خصوصی هستیم و از جایی نیز حمایت نمی شویم فعالیت در این عرصه بسیار سخت است.
مدیر سینما مهتاب قزوین با بیان اینكه حتی تا به حال یك نفر از مسئولان روز سینما را به ما تبریك نگفته و به شكل زبانی به خاطر خدمت در عرصه فرهنگ از ما قدردانی نكرده است، گفت: در گذشته مراكز فرهنگی از پرداخت عوارض شهرداری و مالیات معاف بودند اما امروز نه تنها از این موارد خبری نیست بلكه مالیات بر ارزش افزوده نیز به آنها اضافه شده است.
وی اظهار داشت: اگر سرمایه ای كه برای سینماداری پرداخت كرده ایم در بانك بود سود بیشتری به ما می رسید البته ما علاقه مند به فعالیت در این حوزه و در اصل خاك خورده سینما هستیم.
بصیری با اشاره به بازسازی سینما مهتاب در سال 88 با صرف 300 میلیون تومان و در ادامه افزودن یك سالن به سینما در سال های اخیر، اظهار داشت: متاسفانه مكان فعلی ما پاركینگ ندارد و این مساله معضل مهمی به شمار می رود.
مدیر سینما مهتاب گفت: از مسئولان درخواست واگذاری زمین برای ساخت مجتمع یا پردیس سینمایی كرده ایم و در این خصوص به نهادهای مختلف از استانداری گرفته تا اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرداری مراجعه كرده ایم اما تاكنون پاسخ خاصی دریافت نكرده ایم.
**زمین پیشنهادی به ما برای ساخت پردیس سینمایی مناسب پیك نیك است نه سینما
بصیری با بیان اینكه مكان ساخت این مجتمع باید در نقطه مناسبی از شهر باشد اما مسئولان بوستان فدك را پیشنهاد داده اند كه معتقدم مردم برای پیك نیك به این نقطه خارج از شهر می روند و كسی برای دیدن فیلم و رفتن به سینما به این مكان نخواهد آمد، ادامه داد: قزوین برخلاف خیلی از مراكز استان هنوز صاحب پردیس و مجتمع سینمایی نیست در صورتی كه اگر این فضا وجود داشت بدون شك شاهد استقبال بیشتر شهروندان قزوینی از سینماها بودیم.
وی در خصوص استقبال از فیلم های اكران شده در این سینما در سال های اخیر، گفت: استقبال مردم از فیلم ها متفاوت است و اگر فیلمی خوب و مخاطب پسند باشد، بیننده بیشتری نیز دارد و در سانس ها جمعیت بیشتری به تماشای آن می نشینند.
مدیر سینما مهتاب قزوین كه دارای 200 نفر گنجایش است، افزود: سالانه به طور متوسط 30 فیلم در این سینما به روی پرده رفته و اكران می شود و فیلم هایی كه بیننده و مشتری بیشتری داشته باشند ماندگاری بیشتری نیز در پرده خواهند داشت.
بصیری همچنین گفت: در اوایل هفته كه فروش چندانی نداریم و بیشتر فروش ما به سانس های عصر و شب روزهای سه شنبه و اواخر هفته و روزهای جمعه محدود می شود.
وی با بیان اینكه در سال های اخیر یك سانس خود را در اختیار تئاتر كه معمولا به كارهای طنز اختصاص داده شده قرار داده ایم، اظهار داشت: این اقدام با استقبال خوب شهروندان روبرو شده و به كار كمی رونق بخشیده است اما در چند وقت اخیر این برنامه نیز مانند خیلی كارهای دیگر كپی برداری شده و شاهد اجراهای مختلف مشابه هستیم كه به اصل كار ضربه می زند.
مدیر سینما مهتاب در خصوص نیم بها بودن بلیط سینما در یك روز از هفته نیز گفت: این اقدام در افزایش حضور شهروندان در سینما تاثیرگذار است اما در كسب درآمد برای ما آنچنان كه در بیرون از گود به آن پرداخته می شود، اثری ندارد.
وی افزود: درست است كه روزهای سه شنبه كه نرخ بلیط نیم بهاست شاید تا 2 میلیون تومان فروش داشته باشیم اما به همان نسبت استهلاك كار نیز بیشتر می شود و مجبوریم بیشتر از سیستم های گرمایشی و سرمایشی و برق استفاده كنیم و همچنین صندلی ها و دیگر امكانات بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند و عمر آنها كمتر شده و زودتر خراب می شوند كه این موارد برای ما كه بخش خصوصی هستیم هزینه بر و قابل توجه است.
بصیری در خصوص تاثیر برگزاری جشنواره های فجر در استان ها بر رونق سینما نیز گفت: برگزاری این جشنواره باید به سینماداران كمك كند در صورتی كه هنوز از قبال اكران فیلم های جشنواره فجر سال گذشته با ما تسویه حساب نشده است و این در شرایط اقتصاد تورمی، كاملا به ضرر سینماداران است.
وی ادامه داد: قرار بود در قبال برگزاری این جشنواره براساس قرارداد 18 میلیون تومان به سینما مهتاب پرداخت شود كه فعلا هفت میلیون تومان آن داده شده و بقیه آن به دلیل انجام نشدن تعهدات اسپانسر توسط اداره كل فرهنگ و ارشاد پرداخت نشده است كه البته در این میان مقصر ارشاد نیست.
بصیری، رایگان كردن سینماها در روز سینما را اقدامی نادرست دانست كه نه تنها كمكی به رونق این صنعت نمی كند بلكه به سینماداران نیز آسیب و خسارت می زند.
وی اضافه كرد: در سال های قبل وقتی این موضوع اعلام شد بر اثر ازدحام جمعیت شیشه سكوریت درب ورودی سینمای كه آن زمان 14 میلیون تومان برایش هزینه كردیم بودیم شكست و كسی نیز خسارت ما را پرداخت نكرد.
وی با بیان اینكه روزگاری سینماها از رونق فراوانی برخوردار بودند و باید آن زمان را روزگار طلایی سینما دانست،افزود: در یك دوره ای مانند دهه هفتاد شاهد تكرار چندین باره اكران فیلم ها و تشكیل صف خرید بلیط در گیشه ها بودیم و سالن های سینما جای سوزن انداختن نداشت اما امروزه خبری از پر شدن سالن های سینما نیست.
** نیاز مبرم قزوین به پردیس سینمایی
مدیر امور سینمایی قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: روزگاری شهر قزوین با 30 هزار نفر جمعیت دارای پنج سینما بود اما اكنون جمعیت این شهر بیش از 400 هزار نفر است و ما تنها 2 سینما داریم.
اسكندر نادری پور گفت: اكنون در كل استان 2 سینما داریم كه در شهر قزوین قرار دارند و سایر شهرهای استان فاقد سینما هستند.
نادری پور با بیان اینكه در سالیان گذشته میزان استقبال از سینما دچار نوسان بوده است، افزود: ار سال 90 تا 94 فروش سینماها خوب نبود اما سال 95 سالی پرفروش برای سینماها بود و سال قبل نیز استقبال خوب بود اما كمتر شد و امسال نیز آمارها خوب بوده است.
مدیر امور سینمایی قزوین در خصوص سانس هایی كه دارای تماشاگرانی كم تر از تعداد انگشتان یك دست هستند نیز گفت: این مورد طبیعی است كه در برخی سانس ها تعداد تماشاگران بسیار كم باشد و در كل دنیا نیز همین گونه است چرا كه بیشتر مردم عصرها و شب ها سینما می روند و معمولا صبح ها و ظهرها اسقتبال خیلی كم است.
نادری پور كه مدیریت سینما بهمن وابسته به حوزه هنری قزوین را نیز برعهده دارد در خصوص این سینما گفت: فعالیت این سینما در اواخر سال 88 آغاز شد و یكی از 90 سینمای وابسته به مجموعه حوزه هنری است.
وی با بیان اینكه سالانه بین 40 تا 48 فیلم را اكران می كنیم، افزود: اگر فیلم ها ضعیف باشند و مخاطب چندانی نباشد آنها را تغییر می دهیم اما فیلم های خوب و پربیننده بدون شك دوام و ماندگاری بیشتری در پرده سینما دارند.
نادری پور با بیان اینكه گنجایش 200 نفره سینمای ما با سینماهایی در استان های تهران، فارس و اصفهان برابری نمی كند اما همیشه در بین سینماهای وابسته به حوزه هنری جزو برترین ها بوده ایم، اظهار داشت: فعالیت های ما در حوزه اطلاع رسانی در فضای مجازی به فروش بیشترمان كمك كرده است و از حیث تبلیغات محیطی بین سینماهای مطرح حوزه هنری به شمار می رویم.
وی گفت: از آنجا كه سینمای ما در یك خیابان كم رفت و آمد قرار دارد اگر به تبلیغات محیطی و فضای مجازی نپردازیم، شهروندان از اكران فیلم های جدید بی اطلاع می مانند و این تاثیر منفی بر گیشه ما خواهد گذاشت.
نادری پور چشم انداز سینماداری را خوب دانست و با بیان اینكه هرسال با افزایش مخاطب و استقبال روبرو هستیم كه این برایمان امیدواركننده است، اظهار داشت: امسال برنامه ریزی و هدف گذاری كرده ایم تا فروش خود را طی سال به بیش از یك میلیارد تومان برسانیم.
** جا افتادن فرهنگ سینما رفتن در بین شهروندان قزوینی
وی اظهار داشت: سعی كرده ایم فرهنگ سینما رفتن را بین مردم قزوین جا بیندازیم و در این خصوص تا حدودی موفق بوده ایم و طی این سال ها با نهادها و دستگاه های مختلف برای بهره مندی شهروندان از سینما قرارداد منعقد كرده ایم.
وی با اشاره به نیاز مبرم قزوین به داشتن پردیس و مجتمع سینمایی، گفت: جای تاسف دارد كه قزوین با این پیشینه غنی فرهنگی و نزدیكی به تهران ، برخلاف خیلی از شهرهای كشور هنوز از یك چنین مكانی برخوردار نیست.
مدیر امور سینمایی قزوین با بیان اینكه پیگیری های زیادی بابت ساخت پردیس سینمایی در استان شده است، اظهار داشت: نگرش حوزه هنری قزوین و مسئولان استانی در این خصوص مثبت بوده است و كار تخصیص و دریافت زمین برای اجرای این طرح فرهنگی در مراحل نهایی خود قرار دارد.
وی اظهار داشت: با تخصیص زمین كار اجرا و ساخت پردیس سینمایی قزوین كه دارای چند سالن سینما، مجموعه آموزشی، پاركینگ و رستوران، مهدكودك و بازیگاه خواهد بود، آغاز می شود.
نادری پور در مورد تاثیر برگزاری جشنواره های فیلم فجر به شكل استانی بر استقبال مردم از سینماها نیز گفت: زیاد به این موضوع معتقد نیستم و اعتقاد دارم یك جشنواره باید در یك مكان برگزار شود.
وی ادامه داد: اگرچه برگزاری این چنینی جشنواره به شكل مقطعی موجب استقبال از سینما می شود اما به شكلی فیلم ها لو می روند و با اظهار نظر در مورد فیلم ها بعضی فیلم ها مخاطبان خود را از دست می دهند و در ادامه تاثیر منفی بر فروش آنها گذاشته می شود و به اكران عمومی آنها ضربه می خورد.
وی، وضعیت استقبال از سینماها در هر دوره را معلول شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه دانست و گفت: اگرچه سینما تفریحی ارزان قیمت به شمار می رود اما هنوز فیلم دیدن در سینما در سبد فرهنگی خانوارها قرار نگرفته است.
** قزوین بزودی صاحب پردیس سینمایی می شود
شهریار پرهیزكاری، معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: امسال شاهد اتفاقات خوبی در بخش زیرساخت های سینما در قزوین و دیگر شهرستان های استان خواهیم بود.
وی با بیان اینكه بخش خصوصی تاكنون ورود خوبی در حوزه سرمایه گذاری در حوزه سینما در استان قزوین نداشته است، اظهار داشت: این رویه با حمایت های معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد در حال تغییر است و در این رابطه تسهیلات خوب و قابل توجهی برای سرمایه گذاران این حوزه در نظر گرفته شده است.
پرهیزكاری در خصوص محرومیت قزوین از یك پردیس و مجتمع سینمایی، گفت: قرار است در آینده نه چندان دور چنین مكانی در قزوین راه اندازی و در خدمت شهروندان باشد.
این مسئول با بیان اینكه این مكان قرار است در مجتمع تجاری مهر و ماه قزوین راه اندازی شود و بخشی از این طرح از جمله نقشه كار نیز تهیه شده است، اظهار داشت: این پروژه توسط بخش خصوصی اجرا خواهد شد و انتظار می رود در دهه فجر امسال مورد بهره برداری قرار بگیرد.
وی اظهار داشت: برای این پردیس سینمایی 350 نفر ظرفیت در نظر گرفته شده است كه تعداد صندلی های سینمایی در قزوین را به بیش از 800 صندلی می رساند.
پرهیزگار افزود: ظاهرا حوزه هنری نیز قصد سرمایه گذاری در این خصوص و ایجاد یك پردیس سینمایی در قزوین را دارد.
معاون فرهنگی اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین همچنین گفت: از سرمایه گذاری سرمایه گذاران در این زمینه چه توسط نهادهایی چون شهرداری و حوزه هنری باشد چه بخش خصوصی استقبال می كنیم.
وی در مورد فقدان سینما در شهرستان های استان قزوین نیز گفت: تفاهم نامه ای با معاونت سینمایی وزارتخانه داشته ایم تا از فضاها و سالن های در اختیار اداره كل فرهنگ و ارشاد استفاده كرده و با تجهیز آنها زمینه اكران و نمایش فیلم های سینمایی را در این مناطق فراهم كنیم.
وی اظهار داشت: این فضاها در شهرهایی چون الوند، محمدیه، بویین زهرا، تاكستان و آبیك مشخص و معرفی شده و قرار است در آینده نزدیك توسط معاونت سینمایی تجهیز و از آنها به عنوان سالن سینمایی استفاده شود.
پرهیزكار با اشاره به برگزاری جشنواره های فیلم فجر و كودك طی سال جاری در قزوین، اظهار داشت: امسال برای نخستین بار جشنواره فیلم كودك و نوجوان را در قزوین به میزبانی سینما مهتاب برگزار كردیم و امیدواریم با تداوم برگزاری چنین برنامه هایی شاهد افزایش فرهنگ سینما رفتن از سوی اقشار مختلف قزوین باشیم.
وی در ادامه متولی اصلی در حوزه تولیدات سینمایی را انجمن سینمای جوان معرفی كرد و اظهار داشت: این انجمن با مشاركت اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامی قزوین به مناسبت روز سینما برنامه ای تدارك دیده است كه در آن از پیشكسوتان و فعالان این حوزه در استان قدردانی خواهد شد.
وی اظهار داشت: به لحاظ تولیدات نیز با معاونت سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد تفاهم نامه هایی داریم كه در آن از توانمندی سینماگران و كارگردانان مستعد استان استفاده می كنیم.
3013/6012
قزوین - ایرنا - بخش خصوصی، دست اندركاران حوزه سینمایی و مسئولان فرهنگ و هنراستان قزوین هركدام دیدگاه هایی در خصوص وضعیت و چشم انداز سینماداری قزوین دارند.