۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 83030866
T T
۰ نفر

واردات گاز از قطر زیر ذره بین دادگاه عالی پاكستان

۲۱ شهریور ۱۳۹۷، ۱۰:۰۰
کد خبر: 83030866
واردات گاز از قطر زیر ذره بین دادگاه عالی پاكستان

اسلام آباد- ایرنا -دادگاه عالی پاكستان به اتهامات دریافت رشوه دولت پیشین این كشور در خصوص واردات گاز از قطر و جلوگیری از اجرایی شدن خط لوله واردات گاز از ایران رسیدگی می كند.

به گزارش ایرنا،دادگاه عالی پاكستان (SC) از سازمان ملی احتساب (NAB) خواسته است قرارداد خرید گاز مایع فشرده (LNG ) با قطر را كه در دولت پیشین این كشور امضا شده است را به دادگاه ارسال كند.
'میان ثاقب نثار' رییس قوه قضائیه پاكستان روز سه شنبه اظهار داشت نماینده سازمان ملی احتساب(NAB) پاكستان باید در جلسات دادگاه حضور یابد.
وی افزود:دادگاه عالی به NAB دستور داد جزئیات قرارداد خرید گاز مایع فشرده (LNG )با قطر را به این دادگاه ارسال كند.
«شاهد خاقان عباسی»وزیر وقت نفت و منابع طبیعی پاكستان آبانماه سال 1389 اعلام كرد كه كشورش قرارداد خرید گاز طبیعی مایع(ال.ان.جی) از قطر را به ارزش 16 میلیارد دلار و برای یك دوره 15 ساله،
امضا كرده است.
وزیر وقت نفت و منابع طبیعی پاكستان كه پس از نواز شریف نخست وزیر پیشین این كشور در دوره حزب مسلم لیگ - نواز - به مقام نخست وزیری رسید، آبانماه سال 1389 گفت كه بر اساس قرارداد نهایی شده با قطر، كشورش سالانه 1.5 میلیون تن گاز طبیعی مایع از این كشور عربی حوزه خلیج فارس وارد می كند.
دولت پاكستان درحالی از نهایی شدن قرارداد خرید گاز از قطر خبر داد كه بسیاری از نمایندگان وقت مجلس این كشور، مخالف سخت آن قرارداد بوده و اعتقاد داشتند كه با توجه به قیمت بالای واردات گاز طبیعی مایع از قطر، قرارداد خرید گاز مایع هرگز به نفع كشورشان و مردم پاكستان نیست.

** ادعای دریافت رشوه در این قرارداد
«آصف علی زرداری» رئیس جمهوری پیشین پاكستان مهرماه سال گذشته پس از شركت در اجلاس شورای مركزی حزب مردم در لاهور در گفت و گو با خبرنگاران گفت: «نواز شریف» برای هر كشتی گاز مایع قطر، چهار میلیون دلار رشوه دریافت می‌كرد.
وی افزود: علت اصلی پرداخت رشوه از طرف قطر وادار كردن «نواز شریف» نخست وزیر پیشین پاكستان برای لغو قرارداد واردات گاز از ایران بود.
زرداری تأكید كرد: در دوران حزب مردم برای واردات گاز از ایران به توافق رسیدیم كه با اجرای آن پروژه نه تنها بخش زیادی از نیاز انرژی كشور برآورده می‌شد، بلكه مردم می‌توانستند از گاز ارزان بهره‌مند شوند.
وی افزود: متأسفانه حزب مسلم لیگ شاخه نواز شریف برای كسب منافع شخصی با دریافت رشوه، قرارداد گازی با ایران را كه از هر نظر به نفع اقتصاد و مردم پاكستان بود، لغو كرد.
زرداری اظهار داشت:گاز مایع قطر چند برابر گران‌تر از گاز ایران است و نیازهای پاكستان را نیز برطرف نمی‌كند اما نواز شریف برای كسب منافع شخصی خرید گاز از این كشور را جایگزین خط لوله صلح كرد.
پس از این اظهارات و ادعاها، «شاهد خاقان عباسی» نخست وزیر وقت پاكستان، با تشریح جزئیات قرارداد منعقد شده واردات گاز مایع طبیعی (LNG) از قطر و با دفاع از این قرارداد و رد اخذ هرگونه رشوه گفت: در خصوص این قرارداد، ابهامی وجود ندارد.
همزمان با بالا گرفتن مناقشات درخصوص قرارداد خرید گاز مایع فشرده روزنامه نیوز پاكستان با انتشار گزارشی به نقل از «بلومبرگ» مدعی شد كه دولت پیشین پاكستان با استفاده از تكنیك ایجاد رقابت بین شركت های بین المللی انرژی توانست، با انعقاد قرارداد با قطر برای خرید 200 محموله كشتی حاوی گاز مایع، بیش از 600 میلیون دلار صرفه جویی كند.
بر اساس این گزارش، پیش از انعقاد این قرار داد مذاكرات دو ساله دولت قبلی پاكستان با دولت قطر برای خرید گاز ارزان قیمت با بن بست روبرو شد، كه پس از شكست مذاكرات، دولت وقت این كشور تصمیم گرفت به جای مذاكره رو در رو با دولت قطر، از طریق شركت های بین المللی انرژی نیاز خود را از این كشور تامین كند و دولت وقت پاكستان، با پیشنهاد مناقصه به شركت های خارجی، خواستار تامین گاز مایع شد.
بر اساس این ادعا، شركت «گانور» روسیه با پیروزی در این مناقصه توانست اقدام به فروش گاز مایع قطر به پاكستان را انجام دهد.

** قرارداد گازی ایران و پاكستان
به گزارش ایرنا، پاكستان كشوری با بیش از 207 میلیون نفر جمعیت و بازار مصرف بزرگ گاز طبیعی در منطقه محسوب می‌شود كه در حال حاضر تنها توانایی تامین دو سوم گاز مورد نیاز خود را دارد.
این در حالی است كه با توجه به افت فشار مخازن گاز این كشور، سهم تولید داخلی در تامین گاز مورد نیاز آینده پاكستان بیش از پیش كاهش می یابد.
از سوی دیگر پاكستان كه در سالهای اخیر با بحران تامین انرژی روبرو بوده برای تامین گاز مورد نیاز به دنبال انعقاد قراردادهای مختلف واردات گاز از جمله خط لوله صلح، خط لوله تاپی برای واردات از تركمنستان و واردات گاز مایع طبیعی ( ال.ان.جی) از قطر بوده است.
پروژه گازرسانی از ایران به پاكستان موسوم به خط گاز صلح سال‌هاست آغاز شده اما دخالت كشورهای مختلف اجرای آن را در پاكستان به تأخیر انداخته است.
كار ساخت بخشی از خط لوله كه در خاك ایران قرار دارد به پایان رسیده، اما اسلام آباد تاكنون از تكمیل این خط لوله در داخل كشور خودداری كرده است .
میزان مصرف گاز در پاكستان در 20 سال گذشته بیش از 80 درصد افزایش یافته است .
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان نیز شنبه هفته جاری در سخنانی، بار دیگر آمادگی تهران را برای عملی كردن طرح انتقال گاز به پاكستان اعلام كرد.
«مهدی هنردوست» در همایش بین المللی« الزامات و نیازهای ژئوپلیتیك پاكستان» در شهر اسلام آباد، با تشریح اهمیت طرح انتقال گاز ایران به پاكستان موسوم به ( IP Gaspipeline) گفت:عملی شدن این طرح می تواند تغییرات اساسی بر اقتصاد پاكستان به همراه داشته باشد.
وی با تشریح سیاست های زورگویانه و مستكبرانه آمریكا علیه ایران در اعمال تحریم های غیر قانونی گفت:خط انتقال گاز ایران به پاكستان در چارچوب تحریم های آمریكا علیه ایران نیست.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در پاكستان همچنین با به فال نیك گرفتن آغاز به كار دولت جدید به رهبری عمران خان در پاكستان افزود:عملیاتی شدن خط لوله گاز بین دو كشور، می تواند مشكلات زیادی از دوش دولت جدید پاكستان بردارد.
هنردوست با بیان اینكه عملیاتی شدن خط لوله گاز ایران و پاكستان می تواند هزاران شغل در پاكستان ایجاد كند، تصریح كرد:دولت جدید باید از فرصت جدید استفاده كند و ایران نیز همانند گذشته آماده است تا مردم پاكستان را در فواید حاصل از این طرح بزرگ سهیم كند.
آساق**6125**1600