ندا جعفری عضو انجمن نجوم ایران روز دوشنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا در مورد رویدادهای نجومی مهرماه توضیح داد: روز اول مهر و با شروع فصل پاییز، اعتدال پاییزی واقع می شود كه یكی از محل های تلاقی دایره البروج و استوای سماوی است.
اعتدال پاییزی در ستاره شناسی به لحظه ای گفته می شود كه خورشید از صفحه استوای زمین می گذرد و به سمت جنوب آسمان میرود.
به واقع هر سال دو اعتدال بهاری و پاییزی رخ می دهد؛ از دیدگاه نجومی دایره البروج كه مسیر حركت ظاهری سالانه خورشید نسبت به زمین روی آسمان است با دایره بزرگ استوای آسمان كه از امتداد استوای زمین و ترسیم آن بر كره آسمان بدست می آید، 23.5 درجه زاویه دارند. حاصل تقاطع این دو دایره (استوای آسمان و دایره البروج) دو نقطه تقاطع است كه به نقاط اعتدالین مشهور بوده و یكی اعتدال پاییزی و دیگری اعتدال بهاری است.
اعتدال پاییزی در شرایطی صورت می گیرد كه ساكنان نیمكره جنوبی زمین در آستانه فصل بهار هستند.
جعفری همچنین گفت: سوم مهر نیز شاهد بدر كامل ماه خواهیم بود كه فرصت خوبی برای منجمان به ویژه برای عكاسی خواهد بود.
این كیهان شناس با اشاره به در پیش بودن بارش شهابی در 16 مهر افزود: بارش های شهابی مختلفی سالانه روی می دهد كه منشا آن یك دنباله دار است، دنباله دارها تكه های عظیمی از سنگ و یخ هستند كه در مدارهایی به دور خورشید حركت می كنند.
ذرات جدا شده از این دنباله دارها در فضا معلق می مانند؛ وقتی زمین از میان توده ذرات به جا مانده از دنباله دارها عبور می كند، تعدادی از آن ها وارد جو زمین می شوند و در مجاورت اكسیژن زمین می سوزند كه به این پدیده شهاب می گوییم. از آنجا كه تعداد شهاب ها در این تاریخ های خاص بسیار زیاد می شود با نام بارش شهابی در عرف نجوم نامیده می شود.
این عضو انجمن نجوم ایران ادامه داد: بارش شهابی 16 مهر با عبور زمین از میان رد دنباله دار «جیاكوبینی زینر» به وقوع می پیوندد كه به آن بارش شهابی اژدهایی می گویند و كانون این بارش در صورت فلكی اژدها قرار دارد.
وی یادآور شد: بارش های شهابی بدون نیاز به ابزار نجومی و با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است؛ فقط باید خارج از شهر و جایی دور از آلودگی های نوری و در وضعیتی باشد كه ماه كامل در آسمان نیست.
***مقارنه ماه با مشتری، زحل و مریخ
جعفری در مورد رویداد بعدی نجومی در مهرماه توضیح داد: مقارنه ماه با مشتری، زحل و مریخ از دیگر رویدادهای نجومی است كه در مهرماه به وقوع می پیوندد.
این داور مسابقه نجومی استاركاپ در مورد پدیده نجومی مقارنه نیز گفت: مقارنه زمانی روی می دهد كه هر دو جرم در آسمان از نظر ظاهری در فاصله ای كمتر از 7 درجه از یكدیگر قرار گیرند كه موقعیت مناسبی از نظر رصد و عكاسی برای علاقمندان به نجوم است.
وی گفت: 19 مهر مقارنه ماه با مشتری، 22 مهر مقارنه ماه با سیاره زحل و 26 مهر مقارنه ماه با مریخ را داریم، از آنجا كه مریخ سیاره سرخ رنگی است، مقارنه آن در كنار ماه با نوری كه دارد فرصت بسیار مناسبی برای عكاسی به دست خواهد دارد.
جعفری افزود: همچنین دو روز آخر مهرماه یعنی 29 و 30 مهر بارش شهابی جباری را داریم كه منشا آن دنباله داری به نام هالی پی 1 است و كانون آن در صورت فلكی جبار كه به این نام خوانده می شود.
علمی**9157*1440
تهران- ایرنا- وقوع اعتدال پاییزی و همنشینی ماه با مشتری، زحل و مریخ همچنین دو بارش شهابی از مهم ترین رویدادهای نجومی در اولین ماه از فصل پاییز است.