به گزارش وزارت انرژي جمهوري آذربايجان،«بولات آكچولاكوف» براي بررسي صادرات بخشي از نفت اين كشور از طريق خاك جمهوري آذربايجان به بازارهاي جهاني به باكو سفر كرده است .
وي روز چهارشنبه در ديدار با « پرويز شاهباز اف » وزير انرژي جمهوري آذربايجان گفت : قزاقستان بدنبال مسيرهاي امن براي صادرات نفت و گاز است.
آكچولاكوف، همچنين، درباره ذخاير نفت و گاز قزاقستان ، حجم استخراج اين فرآورده ها گزارشي ارايه كرد و گفت : براي پيگيري عمليات صدور ، همچنين تصميم گرفته شد ديدار جديد گروه هاي كاري دو كشور در آستانه پايتخت قزاقستان برگزار شود.
قزاقستان چند سال پيش نيز نفت خود را از طريق خط لوله گاز «باكو – تفليس – جيهون» و از طريق راه آهن از «باكو» تا بندرهاي درياي سياه گرجستان عرضه ميكرد،
ولي از سال 2016 ميلادي اين روند متوقف شد.
بنا به اين گزارش ، شاهبازاف نيز در اين ديدار با اشاره به ظرفيت هاي بزرگ براي گسترش همكاري جمهوري آذربايجان و قزاقستان در بخش انرژي ، اظهار داشت : در اين نشست نخستين گام ها در اين زمينه برداشته شد.
طرفين در اين نشست، چشم انداز همكاري در حوزه انرژي و صادرات فرآورده هاي نفتي و گاز مايع قزاقستان از طريق خاك جمهوري آذربايجان را بررسي كردند.
به گزارش ايرنا،حجم استخراج نفت قزاقستان در سال 2017 ميلادي 10.5 درصد افزايش يافت و به 86.2 ميليون تن رسيد .
در حال حاضر نزديك به 200 ميدان نفت و گاز در قزاقستان وجود دارد و مجموع ذخاير نفتي اين كشور بيش از 11 ميليارد تن برآورد مي شود .
قزاقستان در حالي موضوع صادرات نفت از طريق خاك جمهوري آذربايجان را بررسي مي كند كه بيش از هفت سال از توقف سوآپ نفت خام كشورهاي حاشيه درياي خزر از مسير ايران مي گذرد.
ترانزيت و انتقال نفت خام از مسيرهاي جايگزين ايران و از طريق كشورهاي گرجستان، جمهوري آذربايجان، تركيه و روسيه، توجيه اقتصادي ندارد و سال گذشته، قزاقستان راه اندازي دوباره سوآپ نفت از طريق ايران بعنوان يك مسير كم هزينه را پيگيري مي كرد كه ظاهرا به نتيجه نرسيده است .
سوآپ معامله پاياپاي، معاوضه، مبادله و جانشين كردن است كه به صورت تخصصي اينگونه تعريف شده است كه، يك كالا را از نقطهاي تحويل و دقيقاً همان ميزان كالا را در نقطهاي ديگر تحويل داده شود.
قزاقستان به عنوان بزرگترين و با ثبات ترين جمهوري آسياي مركزي، جايگاه مهمي در راهبرد منطقه اي ايران دارد.
خاورم ** 337** 1579
باكو - ايرنا- معاون وزير انرژي قزاقستان گفت: آستانه برنامه ريزي كرده است، بخشي از نفت ميدان 'كاشاقان' واقع در درياي خزر را از طريق خط لوله باكو - تفليس - جيهان به بازارهاي جهاني صادر كند .