۲۹ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۱۸
کد خبر: 83038448
T T
۰ نفر

آیین‌های عزاداری مردم ندوشن استان یزد در ماه محرم

۲۹ شهریور ۱۳۹۷، ۱۳:۱۸
کد خبر: 83038448
آیین‌های عزاداری مردم ندوشن استان یزد در ماه محرم

یزد - ایرنا - مردم ندوشن همچون سایر نقاط استان یزد در ماه محرم در سوگ سید و سالار شهیدان آیین‌های عزاداری ویژه‌ای برپا می‌كنند كه در آن قشرهای مختلف منطقه حضور دارند.

به گزارش ایرنا آیین‌های عزاداری مردم این منطقه در ماه‌های محرم و صفر در 2 حسینیه تاریخی سفلی و علیا به شكل باشكوهی برگزار می‌شود.
قبل از فرارسیدن محرم مراسم ویژه‌ای تحت عنوان ' شاخ‌به‌شاخ ' برگزار می‌شود كه با حضور جوانان و نوجوانان هر محله نذر مردم را جمع‌آوری می كنند و در مراسم روضه‌خوانی مساجد محله كه از 10 شب قبل از ماه محرم آغاز می‌شود و تا اول محرم ادامه دارد مصرف می‌شود.
با آغاز ماه محرم آیین‌های ویژه این ماه آغاز می‌شود كه ازجمله آن مراسم موسوم به ' شاه كشیدن ' است كه هر شب قبل از شروع آیین عزاداری اجرا می‌شود.
در این مراسم ، ذاكران اهل‌بیت عصمت و طهارت (ع) از كسانی كه در پایداری فرهنگ اسلامی و برپایی آیین عزاداری سالار شهیدان انجام‌وظیفه كرده‌اند به نیكی یاد می‌كنند، .در موقع انجام این مراسم گروهی از مردم كه اغلب از سادات هستند به‌صورت دایره در پایین منبر نشسته و در 2 گروه، اشعاری را می‌خوانند.
از دیگر آیین‌های عزاداری امام حسین (ع) در ندوشن مراسم ' یارون عزا ' است كه هر شب بعد از مراسم ' شاه كشیدن ' برگزار می‌شود.
در این آیین تعدادی از مردان عزادار به‌صورت دایره در كنار هم می‌ایستند و درحالی‌كه به‌آرامی حركت می‌كنند، دو بند از ترجیع‌بند معروف محتشم كاشانی شاعر بلندآوازه ایران را می‌خوانند.
در پنجمین روز ماه محرم نیز در مراسم خاصی در حسینیه سفلی ندوشن كه به شكل هندسی هشت‌گوش ساخته‌شده است برگزار می‌شود و در این روز ' پوش ' كه دارای قدمت زیادی است بر فراز حسینیه سفلی كشیده می‌شود.
همچنین در این روز ، یك اصله نخل كه سمبل معنوی تابوت مطهر امام حسین (ع) محسوب می‌شود با پارچه مشكی پوشانده شده و مردم به عزاداری و مدیحه‌سرایی می‌پردازند.
' پوش ' ، روپوش بسیار بزرگ و به‌اندازه مساحت حسینیه است كه با نوارهای پارچه‌ای سفیدرنگ به‌صورت دایره به هم دوخته‌شده و دارای چهار قسمت مساوی است.
وسط و گوشه هر قسمت از پوش، تزییناتی دارد كه ازجمله آن تصویر شیری است كه خورشیدی به نشانه امامان معصوم بر آن سوار شده و اسامی پنج‌تن آل عبا، اشعاری از محتشم كاشانی و گلدوزی‌های زیبایی بر روی آن نقش بسته است.
' ذكر خوانی'، یكی دیگر از آیین‌های عزاداری مردم منطقه است كه در شب‌های هفتم، هشتم و سیزدهم ماه محرم اجرا می‌شود.
در این شب‌ها، هیات های عزاداری 2 حسینیه با سینه‌زنی و زنجیرزنی به سوگواری می‌پردازند.
مراسم ' نخل بستن ' ، از دیگر آیین‌های رایج در ندوشن است كه در آن تعدادی از خادمان حسینیه در هشتمین روز محرم پس از آراسته كردن آن با پارچه مشكی، روی قسمت جلو و عقب نخل یك خنجر، آیینه و سازه چوبی به شكل سرو نصب می‌كنند.
به باور مردم منطقه، نخل نشانه جنازه امام حسین (ع) و پارچه سیاه‌روی آن علامت پارچه روی جنازه آن امام عزیز محسوب می‌شود و خنجر و نیزه نیز حكم تیرهای واردشده بر پیكر مطهر امام حسین (ع) را دارد.
همچنین سرو جلوی نخل به‌عنوان قد و قامت علی‌اكبر(ع)، آیینه روی آن به‌عنوان نور وجود امام حسین (ع)، علم‌هایی كه بر نخل بسته‌شده به‌عنوان علمدار كربلا و پارچه‌های زینتی بسته‌شده بر نخل به‌عنوان حجله حضرت قاسم(ع) محسوب می‌شود.
مردم متدین ندوشن در روز تاسوعای حسینی نیز مراسم ویژه‌ای بانام ' پرسه ' برگزار می‌كنند كه طی آن هیات های عزادار در كوچه و خیابان‌های شهر حركت می‌كند و اشعاری را در ذكر مصیبت امام حسین(ع) ویارانش می‌خوانند.
در عصر تاسوعا، آیین نخل برداری و مجلس وعظ برپا می‌شود و سوگواران درحالی‌كه به‌آرامی در حسینیه حركت می‌كنند در 2 گروه اشعاری را در وصف وقایع روز عاشورا می‌خوانند و به سر و سینه می‌زنند و در پایان نیز مراسم سینه‌زنی و آیین نخل برداری انجام می‌شود.
در آیین نخل برداری كه اغلب جوانان در آن شركت دارند درحالی‌كه نخل را سه مرتبه دور حسینیه می‌چرخانند، عزاداران به احترام نخل می‌ایستند و كودكان ' حسین حسین ' گویان دنبال آن می‌دوند و افرادی كه گوسفندی نذر كرده باشند، آن را جلوی نخل قربانی
می‌كنند.
صبح روز عاشورا نیز مراسم روضه‌خوانی و سینه‌زنی در مسجد جامع ندوشن و همزمان با آن مراسم گرداندن نمادین محمل حضرت زینب (س) برگزار می‌شود.
در روز عاشورا نیز مراسم ' تعزیه‌خوانی ' به مدت سه ساعت در حسینیه علیا و سفلی برپا می‌شود و تعزیه‌خوان‌ها وقایع این روز را بازسازی می‌كنند.
مراسم تعزیه از ورود ' شمر ' به صحنه كربلا آغاز می‌شود و تا شهادت امام حسین(ع) ادامه دارد و تمامی گفت و گوهای میان افراد به‌صورت شعر ردوبدل می‌شود.
بعدازظهر عاشورا، مردم ضمن شركت در مراسم روضه‌خوانی، در آیین پخت ' آش امام حسین (ع)'، شركت می‌كنند.
همچنین در روز 13 ماه محرم و سومین روز شهادت امام حسین (ع) مراسم ویژه ' هیات بنی اسد ' در ندوشن برگزار می‌شود.
در این روز ، عده‌ای از عزاداران لباس عربی پوشیده و ضمن قرائت اشعاری ، درحركتی پیكرهای نمادین امام حسین(ع) و یارانش را از حسینیه سفلی به سمت حسینیه علیا تشییع می‌كنند.
پس از پایان این مراسم، تعزیه ورود امام سجاد(ع) به صحنه كربلا و دفن شهدا اجرا می‌شود.
مراسم نخل برداری، سینه‌زنی و روضه‌خوانی از دیگر برنامه‌های روز سیزدهم محرم است و مراسم جمع‌آوری پوش حسینیه در روز چهاردهم ماه محرم به نحو باشكوهی برگزار می‌شود.
شهر ندوشن از توابع شهرستان میبد با پنج هزار نفر جمعیت در 80 كیلومتری شمال غرب یزد واقع‌شده است.
ا.ج 2047