به گزارش ايرنا ، يكي از سنت هايي كه از روزگاران پيش براي مردم شرق استان سمنان به جاي مانده ، آيين بزرگ نخل گرداني آن هم نه در روز عاشورا بلكه در روز يازدهم ماه محرم است.
در شهر شاهرود 2 بار نخل گرداني انجام مي شود؛ يك بار در روز عاشورا و در محله باغزندان و بار ديگر در روز بعد از آن در خيابان شهيد صدوقي ، عاشقان حسين (ع) از جاي جاي شهر گرد هم آمده و در رثاي امام شهيد و 72 گلگون كفن دشت كربلا بر سر و سينه مي كوبند.
اين آيين بيش از 100 سال در شاهرود اجرا شده و يكي از مهمترين و پرشورترين مراسم سوگواري حسيني اين شهر به شمار مي رود.
نخل نه تنها نمادي براي سوگ ، بلكه نشان آزادگي ، سربلندي و افتخار است. نخل نماد وحدت و ارادت ايرانياني است كه گرچه هزار سال بعد از واقعه كربلا پا به عرصه گيتي نهادند، اما عشق به فرزند زهرا (س) با گوشت و خونشان عجين شده است.
اين حسين كيست كه عالم همه ديوانه اوست
اين چه شمعي است كه جان ها همه پروانه اوست
پاسخ اين پرسش است كه 10 شب و روز بي قراري براي عاشقان اباعبدالله (ع) به ارمغان مي آورد. در شاهرود اما در روز يازدهم شوري ديگر برپا مي شود. عصر اين روز هيات هاي گوناگون از همه جاي شهر به همان خيابان قديمي مي آيند، همان جا كه عشق به اهل بيت در كوچه پس كوچه هاي قديمي و درون تكيه ها، مسجد ها و منبرخانه هايش رخنه كرده است.
نخل كه از شب گذشته آذين بندي شده و رخت عزا بر تن كرده، با نواي 'يا حسين (ع)' بلند مي شود. از كوچه اي كه به نام كوچه مسجد نخل معروف است، بيرون آورده شده و اندكي در ميان جمع و در خيابان اصلي چرخانده مي شود. پس از آن بر زمين گذاشته شده و هيات ها پيش پايش به سينه زني مي پردازند. نوحه پنج تن آل عبا هم يكي از اجزاي اصلي اين آيين سنتي است كه طرفداران بسياري دارد.
پس از ساعتي عزاداري و روضه خواني بار ديگر نخل را از جاي خود بلند كرده و به مكان قبلي باز مي گردانند.
اين آيين عصر امروز هم همانند هر سال در شاهرود برگزار شد. قرار بعدي دوستداران حسين (ع) 39 روز ديگر است اما تا آن زمان پرچم هاي مشكي سر در مسجد ها، تكيه ها و خانه ها، مردم را به مجلس هاي كوچك عزاداري دعوت مي كند.
آيين نخل گرداني شاهرود در فهرست ميراث معنوي كشور به ثبت رسيده است.
7359/6167
شاهرود- ايرنا- آيين نخل گرداني روز يازدهم ماه محرم، عصر روز جمعه با حضور پرشور سوگواران حسيني در قالب هيات هاي عزاداري در شاهرود برگزار شد.