به گزارش روز یكشنبه ایرنا، هر چند كه بنا به آمار و ارقام اولیه شانس موفقیت تیم ملی شطرنج ایران در این دوره از مسابقات به اندازه قدرت های بزرگ شطرنج در سطح جهان نیست، اما روند رو به رشد شطرنج در چند سال اخیر و موفقیت های پیاپی این رشته در سال 1397، انتظارات را از این تیم بالا برده تا جایی كه احتمال شگفتی سازی ایران دور از ذهن نیست.
اما چرا در این دوره احتمال شگفتی سازی و موفقیت ایران نسبت به دوره های قبلی وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسش لازم است نگاهی به روند رو به رشد شطرنج ایران در چند سال گذشته داشته باشیم. براساس چشم انداز توسعه فدراسیون شطرنج، این فدراسیون سال 2015 با كمك كمیته فنی و كارشناسان اقدام به فراخوانی از نوجوانان این رشته كرد كه در نهایت پنج شطرنج باز شامل «پرهام مقصودلو»، «علیرضا فیروزجاه»، «محمد امین طباطبایی»، «شاهین لرپری زنگنه» و «مسعود مصدق پور» در تركیب نهایی تیم ملی نوجوانان قرار گرفتند. این تیم با هدایت مربیان داخلی و با تكیه بر تلاش های فردی بازیكنان توانست در نخستین تجربه بین المللی خود عنوان قهرمانی المپیاد نوجوانان جهان 2015 در مغولستان را از آن خود كنند و در ادامه با كسب امتیازات لازم به درجه استادی و استاد بزرگی رسیدند.
روند موفقیت این تیم ادامه داشت تا اینكه شطرنج ایران با تركیب جوان و با تجربه ها برای نخستین بار عنوان قهرمانی گروه B المپیاد جهانی شطرنج در باكو 2016 را از آن خود كرد و برای نخستین بار در جایگاه شانزدهم این المپیاد قرار گرفت. سرمربی تیم ملی شطرنج ایران در این دوره از مسابقات «ایوان سوكولوف» هلندی بود.
راهبرد فدراسیون ایران در آمیختن دانش جهانی با انگیزه جوانی، شطرنج را به یكی از رشته های روبه ترقی تبدیل شد و زمینه را برای ظهور چهره هایی مانند مقصودلو، طباطبایی، و فیروزجاه فراهم كرد. در این شرایط ایران با میزبانی مسابقات جام ملت های آسیا و چند تورنمنت بین المللی مانند جام خرز توانست در نهایت عنوان قهرمانی مسابقات جام ملت های آسیا را در تابستان 2018 از آن خود كند. این موفقیت با قهرمانی مقصودلو در بخش انفرادی جوانان جهان رنگ تازه ای به خود گرفت. قهرمانی در آسیا و ظهور نابغه ای به نام مقصودلو در شطرنج، موجب تغییر نگاه بزرگان این رشته به شطرنج ایران شد تا جایی كه در مسابقات قهرمانی جوانان جهان بسیاری از بزرگان شطرنج، مقصودلو را فراتر از یك پدیده در این مسابقات می دانستند.
در این شرایط و در حالی كه شطرنج ایران در چهار سال گذشته توانست در رقابت های جهانی و آسیایی موفقیت های چشمگیری كسب كند اعزام تیم یك دست جوان شطرنج كشورمان به المپیاد جهانی این رشته در گرجستان، می تواند دوره ای نو از توسعه این رشته در ایران تعریف شود. در صورت موفقیت تیم ایران در گرجستان، راهبرد برنامه محوری فدراسیون در بالاترین قله افتخار جهانی شطرنج به ثمر خواهد نشست و این راهبرد می تواند در آینده به الگویی مناسب برای دیگر رشته های ورزشی تبدیل شود.
نگاهی به تركیب تیم ایران در این دوره از مسابقات نشان از آن دارد تیم ما در حالی مسافر شهر باتومی شده كه در تركیب این تیم پرهام مقصودلو قهرمان جوانان جهان قرار دارد و می تواند از لحاظ روحی و روانی به وزنه ای برای موفقیت شطرنج ایران تبدیل شود. همچنین طباطبایی نفر پنجم و فیروزجاه نفر دهم مسابقات جوانان جهان نیز در تركیب این تیم قرار گرفته اند. پویا ایدنی و مصدق پور دو نفر دیگر تركیب تیم ملی مردان ایران در المپیاد جهانی شطرنج هستند. همچنین در بخش زنان «سارا سادات خادم الشریعه، «میترا حجازی پور»، «مبینا علی نسب»، «مطهره اسدی» و «آناهیتا زاهدی فر»در تیم ملی ایران حضور دارند.
چهل و سومین دوره المپیاد جهانی شطرنج از دوم تا 12 مهرماه به میزبانی شهر باتومی گرجستان برگزار می شود. از آمریكا به عنوان مدافع عنوان قهرمانی و شانس نخست قهرمانی این دوره از مسابقات یاد می شود.
-----------
- خبرنگار
تهران – ایرنا - تیم های ملی شطرنج ایران در حالی با تركیب شطرنج بازان برتر كشور راهی چهل و سومین دوره المپیاد جهانی شطرنج «باتومی» گرجستان شده است كه حضور پرهام مقصودلو قهرمان جوانان جهان می تواند از لحاظ روحی برگ برنده ایران در مسابقات باشد.