زمانی كه هفت ساله بود، پدرش برای كار به ایران می آمد و در بازگشت به خانهاش در آلمان، یك كیسه پسته برای خانواده اش سوغات میبرد و از ایران و ایرانی تعریفهای پرهیجانی می كرد، فون دیلن از این كشور برای خود رویا ساخته بود.
... و اكنون كه پس از گذشت سالها، پایش به ایران افسانهای باز شده، هنگام حضور در سرزمین كهن، خواب به چشم ندارد زیرا «در ایران چیزهای بسیاری برای دیدن و تجربه كردن وجود دارد» كه باعث میشود كم بخوابد.
به قدری ایران برای این هنرمند برجسته آلمانی شگفت انگیز است كه گاه با انتشار تصاویر و یا ویدئوهایی از سفرش به ایران در صفحه شخصی خود در اینستاگرام، خاطرات این سفر را زنده می كند. این موسیقیدان آلمانی به تازگی آلبوم جدیدی را به طور مشترك با هنرمندان ایرانی ساخته است؛ پیروز ارجمند، پویا سرایی، یلدا عباسی بهعنوان نوازنده سازهای دف، نی، سنتور و دوتار خراسان، نیلوفر پارسا هنرپیشه سینما و تلویزیون با دكلمه غزلی از حافظ و حجت اشرف زاده به عنوان خواننده با گروه آلمانی شیلر در جدیدترین آلبوم این گروه همكاری كرده اند.
شیلر آذر ماه 96 و اسفند 96 در تهران كنسرت برگزار كرد و شهریور 97 نیز برای تولید آلبوم مشترك با هنرمندان ایرانی به تهران آمد. شیلر این آلبوم مشترك را در آینده منتشر خواهد كرد.
گفت وگوی اختصاصی خبرنگار موسیقی ایرنا با كریستوفر فون دیلن از نظرتان می گذرد.
ایرنا: آلبوم جدید با هنرمندان ایرانی دارای چه ویژگیهایی است؟
فون دیلن: خود را بسیار خوشبخت می دانم كه توانسته ام با هنرمندان ایرانی كار كنم، من سازهای سنتی ایران را بسیار دوست دارم، مانند سنتور كه صدای زیبایی دارد، همچنین دوتار، دف و نی كه عالی و شگفت انگیز هستند.
برای من بسیار جالب و حیرت انگیز است كه جوانان ایرانی چگونه این سازها را می شناسند و در نواختن این سازها مهارت دارند.
ایرنا: چرا به فكر ساختن آلبوم و اثری مشترك با ایرانیان افتادید؟
فون دیلن: من همیشه در سفرهای حرفه ای خود با هنرمندان میزبان كارهای مشتركی را انجام داده و آثاری را ساخته ام. من موسیقی الكترونیك می سازم و این بسیار جذاب و هیجان انگیز است كه این صدا و آوازها را با سازهای آكوستیك مخصوص دیگری پیشرفت دهم و این كار برایم با سازهای ایرانی بسیار منطقی به نظر رسید.
كنسرتهایی كه در سالهای 2017 و 2018 در تهران برگزار كردم، انرژی بسیاری به من داد و به همین دلیل تصمیم گرفتم این انرژی را به طور مستقیم روی موسیقی بگذارم. برای من افتخار بزرگی است كه با هنرمندان ایرانی كار كنم از اجرای كنسرتهای بعدی در ایران استقبال میكنم.
ایرنا: موسیقی چه نقشی در پیوند فرهنگ دو كشور میتواند داشته باشد؟
فون دیلن: من همیشه سعی كرده ام احساساتم را با موسیقی بیان كنم، گذشته از اینكه ما از كجا می آییم و كجا به دنیا آمده ایم، همه انسان هستیم، موسیقی یك زبان بینالمللی و همگانی است كه ما را به یكدیگر مرتبط میكند. امیدوارم موسیقی بتواند به انسانها برای بهتر شدن كمك كند.
ایرنا: آیا تمایل دارید كه پل فرهنگی بین ایران و آلمان باشید؟
فون دیلن: اگر پل ارتباطی طبیعی بین دو فرهنگ و ملت وجود داشته باشد، ما هم باید آماده عبور از آن باشیم.
من شانس، خوشبختی و افتخار بزرگی داشتم كه توانستم با موسیقی خود هزاران كیلومتر این سوی دنیا بین دو ملت ارتباط برقرار كنم و باعث تلفیق هنر ایران و آلمان شوم، من هرگز در خواب هم نمی دیدم كه بتوانم پلی ارتباطی میان فرهنگ و هنر دو كشور باشم. این برای من خیلی غریب و باورنكردنی است.
ایرنا: نظرتان در مورد فرهنگ ایران چیست؟
فون دیلن: فرهنگ ایرانی برای من بسیار شگفت انگیز است و نكات بسیاری در این فرهنگ وجود دارد كه می خواهم با آنها آشنا شوم. ارتباط جوانان ایرانی با فرهنگ و سنت سرزمینشان بسیار برایم جالب است؛ آنها اطلاعات بسیاری درباره فرهنگ خود دارند و به آن مشغول هستند. من كمتر كشوری را میشناسم كه با فرهنگ سنتی خود چنین ارتباطی برقرار كرده باشد و چنین نقش مهمی برای آن در زندگی روزانه خود تعریف كرده باشد.
ایرنا: نظرتان در مورد سفر به ایران و برنامههای این سفر چیست؟
فون دیلن: بسیار بسیار از سفر به ایران لذت برده ام. هر لحظه برای من فراموش نشدنی بود و بیصبرانه منتظر سفر بعدی هستم، ایران برایم جالب، جذاب و شگفت انگیز است كه طبیعتا به دلیل مردم خوب این كشور است.
ارتباط با مردم ایران به من انرژی خاصی می دهد، خودم را خوشبخت احساس می كنم كه دوستان خوبی در این كشور یافته ام. فقط باید مراقب خواب خود باشم چون در ایران چیزهای بسیاری برای دیدن و تجربه كردن وجود دارد كه باعث می شود كم بخوابم و در حقیقت دلم هم نمی آید بخوابم چون همیشه میگویم فرصت برای خواب بسیار است.
ایرنا: چه احساسی از سفر به ایران دارید؟
فون دیلن: من هر بار برای سفر به ایران بسیار خوشحال هستم، پرواز به ایران بیش از 4 ساعت و نیم طول نمیكشد، ایران برایم به قدری نزدیك است كه انگار سرپیچ بعدی در خیابانی در برلین می توانم به آن برسم.
از هواپیما خارج شدن و نفس عمیق كشیدن در هوای ایران فوق العاده است و اغلب اوقاتی كه به ایران می رسم شب و هوا تاریك است و می توان از دور چراغ های شهر را دید كه واقعا احساسی زیبا و عالی دارد.
من مهمان نوازی ایرانیان را دوست دارم و همیشه سعی می كنم این انرژی را كه دریافت كرده ام دوباره بازگردانم.
گفت و گو: زهرا امیری
فراهنگ**9012** 9053
سرپرست گروه «شیلر» در گفتوگو با ایرنا:
پلی فرهنگی میان ایران و آلمان؛ رویایی كه در خواب هم نمیدیدم
۲ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۰۲
کد خبر:
83042093
تهران- ایرنا- كریستوفر فون دیلن سرپرست گروه موسیقی آلمانی «شیلر» خود را بسیار خوشبخت می داند كه توانسته با هنرمندان ایرانی كار و آثار مشتركی را تولید كند، او چنان احساس قرابتی با ایران دارد كه گویی فاصله اش با ما به اندازه یك پیچ در خیابانی در برلین است.