۲ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۰۸
کد خبر: 83042098
T T
۰ نفر
مجمع عمومی سازمان ملل فرصتی برای تبیین مواضع دولت ها

نیویورك - ایرنا - مهر ماه هر سال، سران كشورهای جهان از فرصت اجلاس عالی رتبه مجمع عمومی سازمان ملل متحد استفاده می كنند تا درباره مسایل، مشكلات و بحران های جهانی و همچنین چگونگی اداره سازمان ملل دیدگاه ها و مواضع دولتشان را تبیین كنند.

به گزارش ایرنا، از سال ۱۹۴۶ به این سو، این هفتاد و سومین باری است كه گردهمایی سالانه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار می شود.
نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل در حالی آغاز می شود كه سران كشورهای جهان برای طرح دیدگاه های خود و همچنین بحث درباره بودجه این نهاد بین المللی و موضوعاتی چون انتخاب اعضای غیر دایم شورای امنیت وارد نیویورك شده اند.
بنا به اعلام سازمان ملل، مهمترین موضوعات در دستور كار نشست امسال مجمع عمومی، تغییرات اقلیمی و همین طور صلح و امنیت بین المللی خواهد بود. از این رو، نشست عالی رتبه مجمع عمومی كه روز سه شنبه برگزار خواهد شد، در كانون این گردهمایی سالانه قرار دارد.
در روز نخست از سخنرانی ها، علاوه بر حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی، سران كشورهایی همچون برزیل، آمریكا، تركیه، پرو، اكوادور و قطر مواضع خود را در خصوص تحولات بین المللی بیان خواهند كرد.
بنا به یك سنت مرسوم، سران كشورها اصولا در روز نخست و پس از آنها نخست وزیران و وزیران خارجه صحبت خواهند كرد. ترتیب انتخاب سخنرانان معمولا بر اساس سازوكار خاصی صورت می پذیرد كه تعادل میان مناطق مختلف جهان در روال سخنرانی ها حفظ شود.
نخستین سخنران روز سه شنبه، برزیل است كه دلیل آن صرفا داوطلب شدن برزیل برای سخنرانی به عنوان اولین هیات در مجمع عمومی سال ۱۹۴۷ سازمان ملل بوده است. از آن هنگام به بعد، این رسم جا افتاده است كه برزیل نخستین سخنرانی را داشته باشد و پس از آن، كشور میزبان، یعنی آمریكا سخنرانی كند.
به این ترتیب روز سه شنبه، ابتدا برزیل و بعد آمریكا سخنرانی خواهند داشت.
در این روز، رئیس جمهور كشورمان در حالی سیزدهمین سخنران خواهد بود كه انتظار می رود درباره موضوع سیاست های تهدید آمیز آمریكا و خروج این كشور از برجام كه صلح و امنیت بین المللی را به خطر انداخته است، صحبت كند.
رئیس جمهوری همچنین در این سفر سخنرانی دیگری نیز در اجلاس صلح؛ بزرگداشت نلسون ماندلا در صحن عمومی سازمان ملل خواهد داشت.

**اهمیت سخنان روحانی در سازمان ملل
در این میان، بسیاری از ناظران سیاسی و محافل دیپلماتیك، سخنرانی روز سه شنبه روحانی و دیدارهای جانبی وی را از منظر دیپلماسی ایران و همین طور حساسیت پرونده های مختلف منطقه خاورمیانه دارای اهمیت می دانند و می گویند كه مقام های آمریكایی به این سخنان توجه ویژه ای خواهند داشت.
در این رابطه، فرانك ویزنر معاون وزیر خارجه پیشین آمریكا در امور امنیت بین المللی می گوید سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به نیویورك در مرحله ای مهم و حساس انجام می شود كه رهبران جهان و مقام های آمریكایی در انتظار شنیدن مواضع ایران و سیاست های آن از زبان حسن روحانی هستند.

این عضو تیم سابق مذاكره كننده هسته ای آمریكا به ایرنا گفت: رئیس جمهوری ایران در نیویورك، یك مخاطب جهانی را در برابر خود خواهد داشت. شهروندان كشورهای مختلف جهان منتظر شنیدن سخنان او خواهند بود . در واقع این فرصت كمیاب، تریبونی استثنایی در اختیار وی قرار خواهد داد.
از دیگر سو، گری سیك، عضو پیشین شورای امنیت ملی آمریكا سفر رییس جمهوری را به نیویورك، جلوه مهمی از دیپلماسی عمومی ایران برای مقابله با سیاست های یكجانبه گرایانه دولت ترامپ دانست و به ایرنا گفت: این سفر در راستای تلاش كلیدی برای دریافت پشتیبانی از روسیه، چین و اروپایی هاست. این تلاش در جریان این سفر در قالبی عمومی تر و علنی تر جلوه خواهد یافت.

** ترامپ، چهره جنجالی و منزوی این دوره مجمع عمومی
نشست امسال مجمع عمومی سازمان ملل به شكل گسترده ای تحت تاثیر سیاست های یكجانبه گرایانه و زورگویی های آمریكا قرار دارد و از این رو ناظران، دونالد ترامپ را جنجالی ترین چهره امسال نشست مجمع عمومی سازمان ملل می دانند.
كسی كه شمشیر زورگویی و تهدید آمریكا را به شكلی عریان تر از گذشته نه تنها علیه رقیبان، بلكه علیه نزدیك ترین متحدان این كشور كشیده و عملا بسیاری از قراردادهای بین المللی را زیر پا گذاشته است.
شاید نتوان نگاه جامعه جهانی به ترامپ سال 1397 را با ترامپ سال 1396 كه برای نخستین بار به مجمع عمومی سازمان ملل متحد می آمد،یكسان دانست چرا كه در سال گذشته هنوز چهره واقعی سیاست خارجی ترامپ شناخته نشده بود و متحدان وی امیدوار بودند بتوانند در مسایل مورد ادعایی وی به یك توافق برسند.
اما ترامپ با اصرار بر یكجانبه گرایی و در نظر گرفتن منافع خاص شخصی و جناحی خود، جنجال نوینی را در جهان امروزی بر پا كرد كه می توان به جنگ تعرفه ای، گسترش تحریم علیه كشورهای مختلف حتی چین و روسیه، خروج از پیمان نفتا، شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، خروج از برجام، خروج از نهادهای وابسته به سازمان ملل متحد همچون یونسكو و شورای حقوق بشر در حمایت از رژیم صهیونیستی، وتوی قطعنامه های شورای امنیت برای جلوگیری از هرگونه تحقیق درباره جنایات صهیونیست ها و قطع كمك به سازمان امداد و اشتغال آوارگان فلسطینی اشاره كرد.
این سیاست ها باعث شده ترامپ كار دشواری را در این دوره از نشست ها داشته باشد.

** سخنرانان روز نخست
در روز سه شنبه، 36 نفر از سران كشورها در مجمع عمومی سخنرانی می كنند كه 16 نفر برای نوبت صبح و 20 نفر هم برای نوبت بعدازظهر برنامه ریزی شده است.
در نوبت صبح به ترتیب سران كشورهای برزیل، آمریكا، اكوادور، تركیه، مكزیك، مغرب، فرانسه، كاستاریكا، سیشل، پرو، اردن، قطر، ایران، فنلاند، كرواسی و كلمبیا سخنرانی خواهند داشت.
معمولا به جز چند سخنران ابتدایی، به دلیل برنامه ها مختلفی كه هیات ها در طول مدت اقامت خود برای دیدارهای دوجانبه تدارك دیده اند، حضور یا پر بودن سالن ها معنا ندارد و بازتاب های جهانی و بین المللی سخنرانی ها اهمیت دارد.
این سخنرانی ها تا نهم مهرماه ادامه خواهد داشت و به طور متوسط روزانه حدود 40 نفر سخنرانی خواهند داشت.
اروپام*م.ع**1429 ** 1546