به گزارش ایرنا، استان كرمان با هفت اثر ثبت جهانی، 700 اثر ثبت ملی و هزاران جاذبه طبیعی و تاریخی موقعیت ممتازی در صنعت گردشگری كشور دارد و از مقاصد مهم گردشگران داخلی و خارجی بشمار می رود.
روستای صخره ای و دستكند میمند در فاصله 30 كیلومتری شهرستان شهربابك و 215 كیلومتری مركز استان قرار دارد و یكی از نخستین سكونت گاههای بشر بشمار می رود و نمونه ای از عزم و اراده نیاكان و اجداد ایرانی است.
قدمت این روستا با توجه به سفالهایی كه از دژ میمند به دست آمده بین 2 تا سه هزار سال تخمین زده شده ، كه به دلیل استحكام دفاعی در طول تاریخ كمتر دستخوش تحولات محیطی و اجتماعی شده است.
در روستای میمند زندگی هنوز بر اصول سنتی حفظ شده و بر مدار رسوم چند هزار ساله در جریان است و در زبان و گویش آنها هنوز از كلمات پهلوی ساسانی استفاده میشود.
به دلیل قرار داشتن میمند در دل كوه، خانه های روستا با از میان برداشتن انبوهی از خاك بدون نیاز به خشت و آجر و ملات ساخته می شود و خانه ها دارای یك یا چند اتاق و اصطبل است كه كیچه نام دارد.
روستای دستكند میمند نمونه همزیستی مسالمت آمیز انسان و طبیعت است و در معماری روستا مسجد، حمام، حسینیه، آتشكده و مدرسه از مكان های دیدنی برای گردشگران بشمار می رود.
منظرفرهنگی این روستای تاریخی بخاطر خانههای كنده شده در دل كوه در تیر سال 94 به ثبت میراث جهانی یونسكو رسیده است.
پس از ثبت جهانی روستای صخره ای میمند، تعداد گردشگران و بازدید كنندگان افزایش قابل توجهی بویژه در ایام نوروز داشته كه امكانات و زیر ساخت های موجود جوابگو نیست و موجب بروز مشكلاتی برای میهمانان می شود.
رعایت نكردن حریم اهالی بومی و ایجاد برخی مزاحمت ها رنجش اهالی این روستای چند هزار ساله را در پی دارد و همچنین تخریب بافت تاریخی و بی نظیر روستا توسط افراد نا آشنا نیز از عواملی است كه الزامات ثبت جهانی میمند را با خطر روبرو می كند.
مهمترین چالش این روستای ثبت جهانی مهاجرت اهالی است كه خطر جدی از فهرست خارج شدن آن از فهرست یونسكو را در پی دارد كه می طلبد با ایجاد مشوق ها و برنامه ریزی از آن جلوگیری شود.
** منشور اخلاقی گردشگری روستای میمند تهیه شود
رئیس شورای اسلامی روستای میمند با اشاره به بی نظیر بودن جاذبه تاریخی و طبیعی این منطقه باستانی گفت: زیرساخت های روستا در بخش آب و برق برای گردشگران ضعیف است و در روزهای تعطیل كه مسافر و گردشگر زیادی در منطقه وجود دارد با كمبود آب مواجه هستیم.
مسعود محمودی افزود: منبع آب در روستا جوابگوی مصرف ساكنان و گردشگران نیست و تیرهای برق نیز به دلیل فرسودگی باید هر چه زودتر تعویض شوند.
وی با بیان اینكه شرایط روستای میمند متفاوت با دیگر نقاط است ،تصریح كرد: برخی گردشگران و مسافرانی كه از روستا بازدید می كنند به فرهنگ و آداب و رسوم اهالی منطقه آشنایی ندارند و موجب مزاحمت و ناراحتی افراد بومی كه اغلب كهنسال هم هستند می شوند.
رئیس شورای اسلامی روستای میمند تاكید كرد: لازم است دستور العمل بازدید، منشور اخلاقی و راهنمای مسیر برای رعایت حریم خصوصی ساكنان و حفظ منظر فرهنگی روستا تهیه شود و در اختیار گردشگران قرار گیرد.
وی افزود: همچنین كلاس های آموزشی جهت آشنایی و آموزش اهالی بومی روستا با نحوه برخورد و پذیرایی گردشگران و میهمانان توسط میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شود.
محمودی با اشاره به نبود بودجه اختصاصی به این روستای جهانی اظهار داشت: عواید بلیط فروشی مستقیما به خزانه واریز می شود و ساكنان هیچ سهمی از این درآمد ندارند، در حالی كه جاده ورودی به روستا خاكی است.
وی ادامه داد: حدود 30 خانوار در روستای میمند زندگی می كنند كه در فصول مختلف سال این آمار متغیر است و با توجه به افزایش گردشگران و خانه های بوم گردی جوانان روستا تمایل بیشتری برای اشتغال و ماندن در منطقه پیدا كرده اند.
این مقام محلی بیان كرد: مهمترین خطری كه بافت منطقه را تهدید می كند ریزش سقف برخی خانه های بدون سكنه است كه به دلیل ساختار آهكی و رطوبت، به مرور زمان اتفاق می افتد.
وی افزود: میراث فرهنگی هزینه ناچیزی برای مرمت و تعمیر خانه های روستا در اختیار ساكنان قرار می دهد و به همین دلیل بازسازی به كندی انجام می شود.
محمودی تاكید كرد: حضور راهنمایان گردشگری در روستا كمرنگ و در حد توزیع بروشور است كه باید از نیروهای آموزش دیده استفاده شود.
وی تصریح كرد: با گذشت سه سال از ثبت جهانی روستای تاریخی میمند، زیرساخت ها و امكانات گردشگری روستا به هیچ وجه جوابگوی حضور گردشگران در ایام شلوغ سال نیست.
**ساخت هتل برای میمند در دستور كار نیست
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان گفت: ساخت هتل در روستای دستكند میمند و حتی در مجاورت آن در دستور كار این اداره كل قرار ندارد و باید حریم این اثر جهانی حفظ شود.
غلامرضا فرخی افزود: اقامتگاه های سنتی متناسب با موقعیت جغرافیایی و اقلیمی منطقه و برای اسكان گردشگران بدون ایجاد هرگونه تغییر در ساختار و بافت تاریخی، در این روستا راه اندازی می شود.
وی با اشاره به برخی مشكلات اهالی روستای میمند تصریح كرد: حل مشكلات موجود در این روستا با همكاری و تعامل همه دستگاه ها امكان پذیر خواهد بود.
مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان كرمان اظهار داشت: هرگونه تغییرات و ایجاد زیرساخت در این روستا تابع ضوابط و مقررات مرتبط و آسیب رساندن به حریم روستای میمند غیر قابل جبران است و حتی می تواند سبب خروج این روستا از فهرست میراث جهانی شود.
وی افزود: روستای میمند نیازمند معرفی به گردشگران داخلی و خارجی است و باید تبلیغات گسترده در دستور كار مدیریت جدید پایگاه ثبت جهانی میمند قرار گیرد.
فرخی با اشاره به مهاجرت اهالی میمند از این روستا تاكید كرد: با ایجاد كارگاه های مختلف صنایع دستی علاوه بر اشتغالزایی، زمینه احیا و ماندگاری هنرهای سنتی و بومی این منطقه را فراهم كرد.
**مشاركت جامعه محلی میمند دنبال می شود
مدیر پایگاه ثبت جهانی میمند با بیان اینكه مسائل حل نشده در میمند اولویت كاری است ،گفت: به دلیل ثبت جهانی روستای میمند الزامات قانونی رعایت و مسائل و مشكلات روستا باید در چارچوب قوانین پیگیری شود.
مهری جوادی افزود: مرمت و بازسازی خانه های در معرض تخریب در این روستا بر اساس روال قبل با نظارت سازمان میراث فرهنگی و طبق ضوابط انجام می شود كه حساست های ثبت جهانی در نظر گرفته خواهد شد.
وی با بیان اینكه اقتصاد مردم باید پویا باشد تصریح كرد: زیبایی این روستا به افراد بومی است و مشاركت جامعه محلی در امور گردشگری و حفاظت از زیست بوم این اثر ارزشمند دنبال می شود.
مدیر پایگاه میراث جهانی میمند اظهار داشت: زیرساخت ها در روستا وضعیت نسبتا مطلوبی دارند و ساخت سرویس های بهداشتی و ایجاد اقامتگاه های بوم گردی، در چند سال اخیر جهت رفاه گردشگران در دستور كار قرار داشته است.
وی ادامه داد: ما با هتل سازی در میمند موافق نیستیم و نباید اقدامی انجام دهیم كه به روستا ضربه وارد كند و حتی الامكان از اقامتگاه های بوم گردی برای اسكان گردشگران استفاده شود.
جوادی تاكید كرد: فرهنگ سازی گردشگری برای اهالی روستا در ارتقای این منطقه تاریخی بسیار موثر است و سود آوری جهت مردم محلی در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: با مقامات محلی و اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برای برقراری امنیت و نظم در روزهای تعطیل و شلوغ در میمند هماهنگی به عمل آمده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی میمند گفت: باید راهكاری برای اختصاص بخشی از عواید بلیط فروشی جهت كمك به زیر ساخت های روستا اندیشیده شود، هرچند قسمتی از درآمد صرف مرمت و امور روستا می شود.
وی با اشاره به مشكلات برق و آب در روستای میمند اظهار داشت:برای حل مشكل برق روستا پیش نویس موافقت نامه ای با ارگان های ذیربط تهیه شده و در حال پیگیری حل مساله آب نیز هستیم.
جوادی تصریح كرد: پس از ثبت جهانی میمند، آمار گردشگران رشد یافته كه امكانات و ظرفیت های منطقه باید افزایش پیدا كند.
روستای میمند با طبیعت و سابقه تاریخی كهن از ستاره های آسمان گردشگری كشور و كرمان است كه باید با برنامه ریزی دقیق و رسیدن به استانداردهای جهانی گردشگری، به اوج شكوفایی و رونق برسد.
هر اثر تاریخی و جاذبه طبیعی راه دشورای برای قرار گرفتن در فهرست اثار جهانی طی می كند و نباید با سهل انگاری و كم توجهی زمینه خروج روستای تاریخی میمند از فهرست یونسكو فراهم شود.
گزارش:داود رجبی
7437/ 5054
كرمان - ایرنا - سه سال از پیوستن روستای صخره ای و باستانی میمند شهربابك به فهرست آثار جهانی می گذرد، اما این جاذبه شگفت انگیز با استانداردهای جهانی گردشگری فاصله ای زیاد دارد.