به گزارش ایرنا، سازمان پزشكی قانونی روز دوشنبه اعلام كرد: شمار فوت شدگان به دلیل مسمومیت با مونواكسیدكربن در پنج ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل (1396) با 207 فوتی 14.5 درصد كاهش یافته است.
از كل جانباختگان مسمومیت با گاز در پنج ماهه امسال 126 نفر مرد و 51 نفر زن بودند و در این مدت استانهای تهران با 36، خراسان رضوی با 20 و البرز با 16 فوتی بیشترین آمار تلفات را داشته اند.
بر اساس گزارش پزشكی قانونی در مرداد امسال نیز آمار فوتی ها مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن با كاهش 7.1 درصدی مواجه بود و از 28 فوتی در مرداد سال قبل به 26 فوتی در مرداد امسال رسید.
* 70 درصد مرگ CO در نیمه دوم سال
آمارهای سازمان پزشكی قانونی كشور نشان می دهد بیش از 70 درصد تلفات مسمومیت با گاز مربوط به نیمه دوم هر سال است، به نحوی كه از 766 فوتی مسمومیت با گاز مونوكسید كربن در سال گذشته (1396)، 71 درصد طی شش ماهه دوم سال جان خود را از دست دادند.
در ادامه این گزارش آمده است، با توجه به استفاده از وسایل گرمایشی در نیمه دوم هر سال آمار تلفات مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در این مدت با رشد قابل توجهی همراه است؛ در سال 1396 در مجموع 766 نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در كشور جان خود را از دست دادند كه 546 مورد از این مرگ ها تنها مربوط به نیمه دوم سال است.
بر اساس این گزارش در نیمه دوم سال گذشته بیشترین آمار گازگرفتگی با 153 فوتی در بهمن به ثبت رسیده است.
* هشدار و توصیه های پزشكی قانونی
پزشكی قانونی به استناد آمارهای موجود با هشدار نسبت به افزایش مرگ ناشی از مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در نیمه دوم سال بر رعایت نكات ایمنی در نصب و بكارگیری وسایل گرمایشی در فصل پاییز و زمستان تاكید و به هم میهنان توصیه می كند در فصل پاییز و زمستان هموطنان در استفاده از وسایل گرمازا كه بیشتر به سیستم گاز شهری متصل است، نهایت دقت را داشته باشند.
شهروندان با استفاده بهینه از وسایل گرمازا، به توصیه های ایمنی در خصوص سالم بودن و استفاده صحیح از وسایل گرمایشی و مسیر خروجی گاز مونوكسید كربن از دودكش این وسایل توجه كنند.
گاز مونوكسیدكربن گازی بدون رنگ و بو است. عمده ترین منبع تولید این گاز سوختن ناقص نفت و گاز است ولی بر اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی به خصوص در محیط های در بسته و فاقد اكسیژن ممكن است تولید شود.
استفاده از آبگرمكن یا بخاری های مستعمل یا دارای نقص فنی و فاقد دودكش یا دارای دودكش بدون عملكرد مناسب در منزل بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت را تشكیل می دهند. از آنجا كه تمایل این گاز برای تركیب با هموگلوبین خون انسان،250 برابر بیش از اكسیژن است. با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق، به سرعت باعث ایجاد مسمومیت می شود و اكسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال می كند و به علت بی رنگ و بی بو بودن این گاز، ممكن است وجود آن در محیط تا زمان ایجاد علایم مسمومیت شدید مورد توجه واقع نشود.
* علایم مسمومیت
علایم مسمومیت حاد با این گاز شامل سردرد، سرگیجه، تهوع و استفراغ و درد شكمی و سپس حالت بیهوشی، تشنج و اغماست و در بیماران مبتلا به ناراحتی های قلبی ممكن است تشدید بیماری یك علامت هشدار دهنده باشد.
از سایر علایم مسمومیت می توان به سفتی عضلات، افزایش تعداد تنفس، كاهش فشار خون و گاه تنگی مردمك ها اشاره كرد، باید توجه داشت كه اگر فردی بر اثر ابتلا به مسمومیت با گاز مونوكسید كربن جان خود را از دست ندهد ممكن است دچار نواقص عصبی و روانی پیشرفته نظیر فلج عضوی یا اختلال قوای مغز میشود. مسمومیت شدید با این گاز می تواند كشنده باشد.
اجتمام *2181 * 3063
سازمان پزشكی قانونی:
177نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن فوت كردند
۹ مهر ۱۳۹۷، ۱۷:۰۹
کد خبر:
83050859
تهران -ایرنا- سازمان پزشكی قانونی اعلام كرد: از ابتدای فروردین تا پایان مرداد امسال 177نفر بر اثر مسمومیت با گاز مونوكسیدكربن در كشور فوت كردند.