به گزارش ایرنا، كسانی كه به این شهر سبز سفر كرده اند و یا با محصول آن آشنایی دارند، می دانند كه تویسركان قطب تولید گردو در كشور است؛ گردویی كه حلاوت طعم بی نظیر و كیفیت مرغوب آن را با وجود خود چشیده و احساس می كنند.
گردو از درختان ارزشمندی است كه ارتفاع آن می تواند به 20 متر هم برسد و به عنوان یك محصول صادراتی دارای جایگاه خاصی بوده و توجه بیش از پیش مسئولان را در شهر تویسركان(همدان) به عنوان بهشت گردوهای ایران می طلبد.
همگان گردو را به نام «غذای مغز» نیز می شناسند اما این فقط به خاطر شباهت آن به مغز نیست، بلكه به خاطر وجود امگا 3 فراوان آن است به طوریكه مصرف چهارعدد گردو در روز موجب افزایش اسید چرب ضروری امگا 3 می شود.
به گفته كارشناسان تغذیه مغز گردو دارای پروتئین، قند، آب و ویتامین، املاح معدنی و فسفر است و مقدار فسفر موجود در گردو با ماهی، برنج و حتی تخم مرغ برابری می كند و اسیدهای چرب موجود در گردو، از اسیدهای چرب مفید است كه می تواند در تنظیم كلسترول خون نقش اساسی داشته باشد و قابلیت پایین آوردن سطح كلسترول خون را دارد.
امروزه گردو یكی از با ارزش ترین محصولات از نظر تولید میوه به عنوان درخت باغی و تولید چوب به عنوان جنگلی یا غیر جنگلی است و درخت گردو در شرایط مناسب رشد زیادی دارد و بین 200 تا 300 سال عمر می كند.
منطقه تویسركان با توجه به شرایط آب و هوایی، یكی از مناسب ترین مناطق برای كاشت گردو است، زیرا گردو از درختانی است كه طالب آب و هوای كوهستانی و دره ای است البته درخت گردو در مناطقی دیگر از ایران و حتی در چین، فرانسه، ژاپن و آمریكا كشت می شود، اما هیچ یك كیفیت گردوی تویسركان را ندارند.
درختان گردو باید طوری كاشته شوند كه فاصله بین آنها كمتر از 10 متر نباشد، چون بعد از چند سال كه از رشد آن می گذرد شاخه ها مزاحم یكدیگر شده و شاخ و برگهای آنان درهم می پیچد.
علاوه بر مغز گردو، چوب و حتی برگ های درخت آن از مصارف خوراكی، صنعتی و دارویی برخوردارند و پوست سبز رنگ آن با توجه به وجود مواد طبیعی رنگی در تولید رنگدانه های طبیعی و مواد پروتئینی به كار گرفته می شوند.
پوست چوبی گردو به عنوان ماده ای اولیه برای ˈپولیش و تمیز كردن فلزات نرم، پلاستیك ها، چوب و سنگ كاربرد دارد و در تصفیه فاضلاب و جدا سازی فلزات سنگین از آب به صورت مستقیم قابل استفاده است.
اكنون استان همدان به تنهایی 15 درصد از مجموع تولید محصول گردوی كشور را به خود اختصاص داده و در این میان شهرستان تویسركان با برخورداری از پنج هزار و 500 هكتار باغ های گردو بیش از 20 درصد از تولیدات گردوی استان همدان را در اختیار دارد.
بر اساس اعلام رسمی وزارت جهاد كشاورزی متوسط تولید گردو در هر هكتار از باغ های گردوی كشور 2هزار و 379 كیلوگرم است در حالی كه این میزان در حالت عادی در شهرستان تویسركان به ازای هر هكتار به چهار هزار كیلوگرم می رسد.
همچنین بر اساس آمار رسمی و معتبر این وزارتخانه گرچه استان همدان پس از استان كرمان بیشترین میزان باغ های گردوی كشور را به خود اختصاص داده اما گردوی تویسركان به لحاظ مرغوبیت نه تنها در كشور بلكه در سطح اول جهانی با حضور رقبایی مانند آمریكا، فرانسه، چین و ژاپن قرار دارد و در بازارهای فروش بین المللی به عنوان یكی از مرغوبترین محصولات شناخته می شود.
فرماندار تویسركان در این باره به خبرنگار ایرنا با بیان اینكه این شهرستان ۱۶ تا ۲۰ مهرماه امسال میزبان همایش ملی گردو و صنایع مبل و منبت است افزود: برگزاری همایش گردو زمینه ساز توسعه صنعت گردشگری و توریسم در این شهرستان است.
حبیب مومیوند ادامه داد: اكنون توسعه گردشگری یكی از بهترین، كم هزینه ترین و روز آمدترین راه های توسعه تویسركان به حساب می آید در شرایطی كه این شهرستان از اقلیم، آب و هوا، طبیعت و جاذبه های متنوع گردشگری و ابنیه متعدد تاریخی و فرهنگی برخوردار است، توجه ویژه به محصول راهبردی گردو می تواند به روند توسعه شهرستان شتاب بخشد.
به گفته وی برگزاری كارشناسانه و هدفمند چنین همایش هایی موجب پویایی اقتصاد و بازار شهرستان می شود.
فرماندار تویسركان با بیان اینكه اكنون نهالستان و باغ مادری گردو در شهرستان تویسركان بزرگترین و مهمترین مركز تولید نهال های گواهی شده گردو در كشور است افزود: زنجیره كامل تولید نهال گواهی شده در كشور مختص به شهرستان تویسركان است.
مومیوند گفت: تویسركان به عنوان شهرستان آزمونه برای اجرای طرح اصلاح باغ های گردو از سوی وزارت جهاد كشاورزی در كشور انتخاب شده و اكنون طرح اصلاح، سرشاخه كاری و پیوند زنی درختان گردو به خوبی در باغ های شهرستان پیش می رود.
فرماندار تویسركان افزود: تا كنون 21 هزار پیوند زنی درختان گردو از سوی دولت و 20 هزار پیوند زنی نیز از سوی مردم و باغداران صورت گرفته كه نشان دهنده نهادینه سازی گفتمان اصلاح باغ های گردو با هدف بازدهی بیشتر تولید محصول و مقاومت در برابر آسیب هایی مانند سرمازدگی در شهرستان است.
مومیوند اظهار داشت: شهرستان تویسركان همچنین چهار هزار و 747 كارگاه صنایع مبل و منبت و نزدیك به هشت هزار شاغل در این بخش برخوردار است و از این حیث رتبه اول كشور را به خود اختصاص داده است.
وی گفت: همایش صنایع مبل و منبت در كنار همایش ملی گردو، زمینه را برای حضور بیشتر گردشگران و رشد و توسعه هدفمند زنجیره كامل تولید این هنر- صنعت در تویسركان فراهم میكند.
وی ادامه داد: تویسركان بیش از پنج هزار و 500 هكتار باغ های گردو دارد كه در شرایط عادی سالانه 16 هزار تن گردو تولید می كنند و این شهرستان به دلیل برخورداری از گردویی با كیفیت بی نظیر جهانی، پایتخت گردوی ایران نام گرفته است.
وی یادآور شد: 16 مهرماه سال جاری تویسركان میزبان همایش گردو و مبل و منبت است.
7523/2087
همدان-ایرنا- كم نیستند دوستداران طبیعت كه با شنیدن نام «مهد طلای سبز» شهر تویسركان در ذهن آنها نقش می بندد و سوغات این شهر كه همان گردوی ناب است را تجسم می كنند.