به گزارش خبرنگار ايرنا، اين منطقه كه با مساحتي حدود 19 هكتار زير پوشش شهرداري نوشهر قرار دارد، در تمامي فصول سال پذيراي مسافر و گردشگر از اقصي نقاط كشور است به گونه اي كه بر اساس آمارهاي رسمي در ماههاي اوج مسافري بويژه تابستان روزانه تا 150 هزار دستگاه خودرو وارد اين منطقه مي شود.
سيترا يكي از 56 منطقه اي بود كه در سال 1387 از سوي سازمان ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري به عنوان منطقه نمونه گردشگري مصوب شد.
مناطق نمونه گردشگري برابر تعريف بايد داراي امكانات رفاهي ، اقامتي ، پذيرايي و خدماتي نظير رستوران دريايي ، سوئيت هاي ثابت اجاره اي، اتوبوس دريايي 2، اسكله دريايي ، سوئيت هاي ثابت اجاره اي ، منطقه شناي آقايان و بانوان ، پيست كارتينگ و موتورهاي چهار چرخ ، جايگاه اسب سواري، سينماي 4بعدي، فضاي ورزشهاي فوتبال و واليبال ساحلي، واحدهاي تجاري و پذيرايي و غرفههاي نمايشگاهي و شهر بازي در محدوده ساحلي باشند.
مناطق نمونه گردشگري به طور معمول در جوار جاذبه هاي تاريخي، فرهنگي، مذهبي، طبيعي و گردشگري تعريف مي شوند تاخدمات به گردشگران از سوي بخش غيردولتي بر اساس ماده 8 و آئين نامه مناطق نمونه گردشگري ايجاد و مديريت شود.
اگر چه منطقه سيترا بهترين و ايده آل ترين موقعيت و شرايط را به عنوان منطقه نمونه گردشگري در استان مازندران دارد، ولي با گذشت يك دهه از اخذ مصوبه و حضور ميليون ها گردشگر در طول سال در اين منطقه، هنوز بسياري از امكانات تعريف شده را ندارد .
بسياري از مسافران و گردشگراني كه در سفر به مازندران بازديد و اطراق كردن در سيترا را به عنوان برنامه گردشگري دنبال مي كنند از وضعيت موجود اين منطقه ناراضي هستند.
اين گردشگران و حتي شهروندان مازندراني كه به سيترا مي روند بر اين اعتقادند كه طبيعت زيباي ساحلي اين منطقه سبب مي شود تا اعضاي خانواده درخواست حضور در اين منطقه را داشته باشند و به همين خاطر هم نبود امكانات را تحمل مي كنند.
جمعي از مسافران و شهروندان شهر گردشگرپذير نوشهر هم در گفت و گو با خبرنگار يارنا امكانات موجود در منطقه نمونه گردشگري ساحل سيترا را درخور شان شهروندان و مسافران ورودي به اين شهر نمي دانند و از مسئولان ذيربط بويژه شهردار جديد درخواست كردند تا با صرف اعتبارات بيشتر از محل درآمد اين مجموعه براي افزايش امكانات برنامه ريزي كند.
علي اسفندياري يكي از شهروندان نوشهري در اين باره گفت: نوشهر با برخورداري از مزيت هاي فراوان نظير دريا ، جنگل ، جلگه در تمامي فصول بدون تبليغات پذيراي ميليون ها مسافر و گردشگراست ولي هنوز مسئولان اين شهرنتوانستند برنامه ريزي و طرح هاي مدوني در حوزه گردشگري كه بتواند اقتصاد اين شهر را متحول كند ، ارائه دهند.
وي افزود : ساحل سيترا از لحاظ موقعيت در بهترين فضاي شهر نوشهر واقع شده و هنر مسئولان اين نيست كه فقط بابت اجاره نصب چادر ، مراكز تجاري و نيز ورودي مسافران و گردشگران به اين منطقه وجهي را دريافت كنند بلكه بايد بسترهاي لازم را براي جذب سرمايه گذاران به منظور اجراي طرح هاي اقتصادي درآمد زا در اين منطقه را فراهم كنند.
اين شهروند نوشهري گفت: اينكه مسئولان آماري از شمار گردشگران و مسافران ارائه دهند و خوشحال باشند كه نوشهر پذيراي ميليون ها مسافر بوده اما در پي چنين اتفاقي عايداتي براي اين شهر نباشد نتيجه آن خواهد شد كه شهروندان براي دريافت كمترين خدمات شهري بايد رنج ببرند و اين وضعيت نشانه ضعف مديريت است.
اسفندياري افزود: ساحل سيتراي نوشهر قابليت آن را دارد كه مانند بندر انزلي به مركز تفريحات دريايي تبديل شود تا در كنار دريافت وجه از مسافران و گردشگران، به آنان خدمات و امكانات هم داده شود.
يكي ديگر شهروند نوشهري هم گفت: در منطقه سيترا سال هاي پيش، تاسيساتي نظير رستوران دريايي ساخته شد ولي پس از پسروي آب دريا و در پي آن سست شدن پايه هاي آن، اكنون ازاين مجموعه استفاده نمي شود.
رضا دستاران افزود: مبالغ هنگفتي از بيت المال صرف ساخت اين رستوران شد و چنين اتفاقي در حقيقت به بي تدبيري و بي برنامگي مسئولان بويژه شهرداران وقت برمي گردد.
وي از وجود سگ هاي ولگرد در منطقه سيترا به عنوان اوج بي مديريتي اين منطقه ياد كرد و اظهار داشت: در كدام منطقه نمونه گردشگري ديده مي شود كه سگ هاي ولگرد پرسه بزنند در حالي كه اغلب شهروندان و مسافران از پرسه زدن اين سگ ها در امان نيستند و بارها اين موضوع به اطلاع مسئولان شهرداري رسانده شد ولي نتيجه نداشت.
اين شهروند نوشهري گفت: جالب است در گذشته پس از مصوبه منطقه نمونه گردشگري در ضلع غربي ساحل سيترا هزينه هاي زيادي صرف ساخت اسكله دريايي شده بود، اما پس از تغيير مديريت شهري يعني از سال هاي 93 تا 95 حجم انبوهي از تخته سنگ هاي بزرگ كه در داخل دريا براي ساخت اسكله ريخته شده بود ، جمع آوري و به مكان ديگري انتقال يافت.
يكي از مسافران حاضر در منطقه سيترا هم به خبرنگار ايرنا گفت كه صرف نظر از كمبود امكانات گردشگري در اين منطقه ، سرويس هاي بهداشتي اين مجموعه نيز وضعيت چندان مناسبي ندارد و بوي نامطبوع متصاعد شده از آن مسافران و گردشگران را رنج مي دهد.
حبيب تاجديني افزود: از طرفي هم بابت اجاره هر چادري به منظور اقامت در شب حدود 20 هزار تومان حتي در زمان اوج مسافر حدود 50 هزار تومان از مسافران دريافت مي شود در حالي كه مسافران امنيت چنداني هم ندارند.
اين مسافر از ضعف نظارت مسئولان بر فعاليت ارائه كنندگان خدمات مانند فروشندگان انتقاد كرد و گفت كه رفع مشكلات بهداشتي هم ظاهرا متولي ندارد.
يك مدرس دانشكده ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري غرب مازندران (نوشهر ) نيز با انتقاد از كمبود امكانات و خدمات نامناسب در منطقه نمونه گردشگري سيترا گفت: در اين مجموعه طرح هاي زيربنايي و توسعه اي كه اجرا شده به شكل ناموزون و غيرمرتبط بوده است.
سيدرضا موسوي ميركلائي افزود: اين درحالي است كه اغلب مسافران و گردشگران براي بهره مندي از امكانات و ظرفيت هاي ساحلي مازندران به اين منطقه سفر مي كنند.
به گفته او ، گردشگري ساحلي امروزه به يكي از پرطرفدارترين اشكال صنعت گردشگري تبديل شده و با رشد روز افزون مزيت هاي فراواني به صورت مستقيم و غيرمستقيم از لحاظ اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي و محيطي براي ساكنان بومي به همراه دارد.
اين مدرس دانشگاه گفت: در گذشته شايد نياز گردشگران فقط بازديد از ساحل و دريا تعريف شده بود درحالي كه گردشگري امروز در جستجوي تجربيات متفاوتي از جمله فعاليت هاي ورزشي ، تفريحي ، فرهنگي و ميراث طبيعي در تمامي ايام سال است.
موسوي ميركلائي افزود: در اين نوع گردشگري فعاليت هاي ورزشي نظير واليبال ، فوتبال ، شنا ، تماشاي طلوع يا غروب آفتاب يا ديگر سرگرمي ها در سواحل مد نظر قرار مي گيرد.
وي اظهار داشت: صنعت گردشگري زيرشاخه هاي متفاوتي دارد كه يكي از آن ها گردشگري دريايي است ضمن آنكه در مناطق ساحلي نيز چهار منطقه گردشگري تعريف شده است .
اين مدرس دانشگاه، مناطق دريائي ، ساحلي ، پهنه كرانه اي و پس كرانه اي را جزو چهار منطقه ساحلي نام برد و گفت كه براساس آئين نامه هاي صنعت گردشگري در هر منطقه اي بايد امكاناتي براي انجام ورزش هاي آبي ، ماهيگيري ، تفريحات دريايي ، فضاهايي براي نصب چادر ، سرويس هاي بهداشتي ، مراكز پذيرايي ، اقامتي ، فرهنگي و ... پيش بيني شود.
وي اظهار داشت : بررسي ها نشان داده كه سهم گردشگري در اقتصاد نوشهر پس از ساخت و ساز و كشاورزي حدود 28 درصد است و اين وضعيت گوياي آن است كه مسئولان دست اندركار در حوزه رونق گردشگري تاكنون برنامه مدون و طرح خاصي نداشته اند.
اين مدرس دانشگاه معتقد است براي رونق بخشيدن به اين منطقه بايد كارگروه گردشگري با همراهي شهرداري تشكيل شود تا از ديدگاه هاي صاحب نظران متخصص علوم دريايي براي رونق گردشگري اين منطقه استفاده شود و نكته ديگر آنكه سند چشم انداز گردشگري نوشهر كه از سال ها پيش با همكاري استادان زبده حوزه گردشگري گردآوري شده بازبيني شود.
رئيس شوراي اسلامي شهر نوشهر هم گفت : ساحل سيترا در حقيقت ظرفيت خوبي براي رونق گردشگري و بهبود فضاي كسب و كار براي شهروندان اين شهر است ولي متاسفانه تاكنون از اين موقعيت براي رونق گردشگري استفاده چنداني نشده است.
محمود رضا محسني افزود: در خور شان مسافران و شهروندان نوشهري نيست كه از اين امكانات محدود بهره مند شوند و اين وضعيت به نوعي با نارضايتي اغلب شهروندان و حتي مسئولان همراه بوده و نقد هاي فراواني از عملكرد شورا و شهرداري دارند.
وي اظهار داشت: يكي از موضوعات مورد بحث اعضاي شورا با شهردار جديد پي گيري براي رفع كم و كاستي ها و تقويت امكانات منطقه نمونه گردشگري ساحل سيترا است كه اميدوارم به زودي اين مشكلات حل شود .
شهردار جديد نوشهر نيز در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت : نارضايتي مسافران و گردشگران از مجموعه سيترا باعث شده تا استاندار مازندران اخيرا از مديريت اين شهر بخواهد تا با برنامه ريزي صحيح منطبق با ويژگي هاي منطقه نمونه گردشگري امكانات لازم در اين محدوده ساحلي فراهم شود.
علي اماني كه در سال هاي 86 تا 92 شهردار نوشهر بود، افزود: اگر چه پس از مصوبه منطقه ويژه نمونه گردشگري در سيترا بخشي از امكانات در آن ايجاد شد ولي كافي نيست.
وي اظهار داشت: با توجه به بدهي حدود 15 ميليارد توماني شهرداري و كمبود اعتبار نمي توان طرح هاي منطبق با منطقه ويژه نمونه گردشگري در سيترا فراهم نمود ولي اميدوارم با اعلام آمادگي تعدادي از سرمايه گذاران استرالياي بزودي بتوان درقالب گردشگري ساحلي طرح هايي نظير حوضچه آرامش ، پارك آبي ، اتوبوس دريايي و اسكله دراين منطقه فراهم كرد.
شهرستان نوشهر با برخورداري از موقعيت هايي ممتازي نظير دريا ، جنگل ، جلگه ،روستاهاي سرسبز ، آثار تاريخي ، گردشگري و نيز بندر ، فرودگاه و گمرك در تمامي فصول سال پذيراي ميليون ها مسافر و گردشگر بوده است.
اين شهرستان در نوروز امسال پذيراي دستكم 2 ميليون و 500 هزار نفر شب اقامت مسافر بود.
7078 /1602//1654
نوشهر- ايرنا - ' سيترا ' مهم ترين منطقه ساحلي نوشهر يك دهه پس از اخذ مصوبه منطقه نمونه گردشگري، همچنان به خاطر نام و نشانش گردشگر جذب مي كند و از امكانات متعارف چنين مناطقي بي بهره است.