به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، دكتر سعید سركار روز دوشنبه در نشست خبری یازدهمین جشنواره و نمایشگاه فناوری نانو با ارائه گزارشی از فعالیتهای حوزه فناوری نانو اظهار داشت: جشنواره امسال از 21 تا 24 مهرماه سالجاری با حضور 107 نهاد فعال در حوزه فناوری نانو برگزار می شود.
وی ادامه داد: در جشنواره یازدهم نانو تمام نهادهای مرتبط با حوزه فناوری نانو، بخش دانشجویی و دانشآموزی و شركتهای فعال در عرصه نانو حضور خواهند داشت.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با بیان اینكه جشنواره و نمایشگاه نانو امسال میزبان نمایندگان حدود 40 كشور جهان از جمله كره جنوبی، مالزی، اندونزی، روسیه و ارمنستان است، افزود: برخی از این كشورها از جمله كره، ارمنستان و عمان در نمایشگاه امسال غرفه خواهند داشت.
وی در ادامه ضمن تاكید بر پیشرفت های قابل ملاحظه كشورمان درحوزه نانو، اصلی ترین راهبرد این ستاد در برگزاری یازدهمین جشنواره و نمایشگاه نانو را تجاری سازی، صادرات و توسعه بازار محصولات عنوان كرد و گفت: ما در این نمایشگاه بیشتر میزبان بخش صنعت به منظور آشنایی هرچه بیشتر صنتعگران با فناوری های نانو هستیم.
سركار برگزاری نمایشگاه های حوزه نانو را فرصتی برای آشنایی سرمایه گذاران و جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی و رفع مشكلات و چالش های این حوزه دانست و گفت: امسال بخش های آموزشی همانند سال گذشته فعال خواهند بود اما بیشتر تمركز نمایشگاه امسال تجاری سازی و صنعتی كردن محصولات نانویی است.
سركار همچنین با بیان اینكه در حال حاضر محصولات نانویی ایران به 40 كشور دنیا صادر می شود، گفت: این در حالی است كه ستاد توسعه فناوری نانو تاكنون موفق به ایجاد چهار دفتر فناوری در كشور چین به منظور انجام پروژه های مشترك و توسعه بازار صادراتی شده است.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو یكی از برنامه های اصلی این ستاد را صادرات محصولات به كشورهای پرجمعیت از جمله اندونزی، هند، مكزیك و برزیل عنوان كرد.
وی گفت: ستاد توسعه فناوری نانو در كشورهای تركیه و اندونزی نیز دفتر فعالیت اجاره كرده است، ضمن اینكه در كشور عراق نیز دفتر نانو در مرحله تاسیس است.
سركار با بیان این كه در برخی از كشورهای جهان توسعه بازار نانو را در اختیار گرفتهایم، گفت: در تمام برنامه ها ما به دنبال درآمدزایی هستیم كه تاسیس دو آزمایشگاه نانو تكنولوژی در چین در همین راستا است.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ادامه با اشاره به اینكه فعالیت های حوزه نانو در بخش ترویج، توسعه، آموزش و بازار دارای پیوست تجاری نیز هستند گفت: این درحالی است كه ما همواره به دنبال برگزاری دوره های علمی با همكاری سایر كشورهای بوده ایم.
**بخش صنعت كشور از كشش لازم برای جذب فناوری برخوردار نیست
اما دبیر ستاد ویژه توسعه نانو در ادامه یكی از مشكلات عدم توسعه فناوری در بخش صنعت كشور را سنتی بودن ساختار تولید و همچنین عدم كشش لازم این بخش برای جذب فناوری از شركت های فناور و دانش بنیان دانست.
سركار افزود: ما در ایران بیشتر به جای اینكه شاهد صنعت و توسعه آن باشیم بیشتر شاهد احداث كارخانه بوده ایم و این درحالی است كه كارخانه یك موجود ایستا است و صنعت همواره پویا محسوب می شود.
وی با تاكید براینكه، صنعت با وجود فناوری قابل رقابت خواهد بود، یكی از معضلات جدی اقتصاد فعلی كشور را دولتی بودن آن دانست و گفت: صنایع بزرگ كشور باید به جای تامین ماشین آلات خود از خارج از كشور تجهیزات مورد نیاز خود را از فناوران و بخش های داخلی تامین كند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در ادامه با ذكر مثالی حوزه خودروسازی در كشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: متاسفانه این صنعت بزرگ كشور با وجود آنكه محصولات نه چندان باكیفیت تولید خود را حتی چندماه قبل پیش فروش می كند و پول آنرا از مردم دریافت می كند اما در برابر استفاده از فناوران داخلی نانو به منظور بهبود كیفیت خودور مقاومت از خود نشان داده است چراكه از نظر اقتصادی به دنبال قطعات بنجل هستند و به نفع آنها نیست.
سركار با بیان اینكه، حوزه نانو در بخش فناوری مربوط به صنعت خودرو رشد مطلوبی داشته است و حتی با قیمت مناسب به برخی كشورها از جمله چین صادر كند گفت: این درحالی است كه خودروسازان به دلیل اینكه به هزینه هایی كه از جیب مردم می شود حساس نیستند لذا ترجیح می دهند محصولات مورد نیاز خود را از طریق واردات تامین كنند.
وی در عین حال همكاری صنایع كوچك و خرد با فناوران داخلی كشور مناسب ارزیابی كرد و گفت: خوشبختانه این بخش با نانو همكاری مطلوبی داشته است و نمونه آن تكنولوژی پوشش تزئینی بر روی شیرآلات است.
سركار با بیان اینكه، شیرآلات مورد نیاز با استفاده از پوششهای نانویی در سال 1396 در كشور تولید شده است و این پوششها از نوع پوششهای تزیینی بادوام و با كیفیت بوده است، افزود: این تكنولوژی قرار بود به مبلغ 800 میلیون تومان در كشور عرضه شود اما قبل از آن كه این محصول در كشور فروش رود با استقبال چینی ها مواجه و حدود 500 میلیون دلار به این كشور صادر شد.
دبیر ستاد توسعه نانو در ادامه اظهاركرد: البته شاید در صورتیكه تحریم ها مجددا فعال شوند بخش های دولتی نیز دوباره مجبور شوند از محصولات تولیدی داخلی استفاده كنند.
دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو ضمن هشدار نسبت به از بین رفتن شركت های دانش بنیان با وجود مشكلات فعلی ارزی در كشور گفت: متاسفانه شركت های حوزه دانش بنیان برای تامین ارز خود با چالش ها و مشكلات زیادی مواجه شده اند كه ادامه این وضعیت تعطیلی و بیكار شدن خیل عظیم متخصصان را بدنبال خواهد داشت.
سركار ادامه داد : بسیاری از شركت های دانش بنیان در حال حاضر با مشكل تامین سرمایه مواجه هستند و یك نهادی بایستی مشكل آنها را برطرف كند.
وی گفت: حتی در حال حاضر بسیاری از مخترعان برای ثبت اختراع و نوآوری خود با مشكل تامین ارز مواجه هستند كه این نیازمند رسیدگی جدی است.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در ادامه اظهار امیدواری كرد كه با تصویب FATF از سوی مجلس شورای اسلامی مشكلات ارزی و مبادلات بین المللی كشور رفع و كانالهایی برای تسهیل شركتهای دانش بینان ایجاد شود
علمی ** 1836 **2017
تهران– ایرنا–دبیر ستاد ویژه توسعه فناوری نانو با اشاره به رتبه چهارم ایران در دنیا در شاخص تولید علم نانو و تولید بیش از 460 محصول فناورانه و فعالیت بیش از 180شركت دانش بنیان و صنعتی كشورمان، اصلی ترین راهبرد در یازدهمین جشنواره و نمایشگاه نانو را توسعه بازار محصولات عنوان كرد.