۱۷ مهر ۱۳۹۷، ۹:۴۸
کد خبر: 83059475
T T
۰ نفر

كشك زرد زابل معجونی برای سلامتی

۱۷ مهر ۱۳۹۷، ۹:۴۸
کد خبر: 83059475
كشك زرد زابل معجونی برای سلامتی

زاهدان - ایرنا - مردمان سیستان و بلوچستان با توجه به فرهنگ غنی قومی محلی از سالهای بسیار دور در تهیه انواع غذاهای مفید، ارگانیك، سالم و مقوی به ویژه غذاهایی كه در سفرها و جنگ ها به سرعت تهیه می شود، مهارت داشته اند كه از آن جمله كشك زرد و لَنٌدو است.

به گزارش ایرنا، سیستان با توجه به پیشینه كهن فرهنگی و قومی در تهیه و تولید بسیاری از خوراكی ها از طریق منابع زراعی و دامی علاوه بر عدم وابستگی به مراكز خرید باعث ترویج سلامت غذای مصرفی خود شده اند.
طبخ غذا با استفاده از روغن حیوانی و در ظروف مسی و سرو آن در كاسه های سفالی به همراه نان سنتی پخته شده با هیزم در تنورهای گِلی، علاوه بر نقش علمی و سلامت مواد باعث ایجاد یك لذت دلنشین از میل كردن این خوراكی مقوی می شود.
كشك زرد بعنوان یكی از بهترین و مقوی ترین غذاهای سنتی سیستان از گذشته های دور تا كنون رواج داشته و به عنوان غذایی لذیذ استفاده می شود.
تهیه انواع ادویه خاص محلی به نام «آچار»، شیرینی های ارگانیك چون تجگی، نان های محلی با سبزی «بورَك» و خرما «كلوچه» و همچنین انواع غذاهای سنتی چون كشك زرد و آبگوشت از جمله مواد خوراكی اصیل در حوزه سیستان است.
از آنجایی كه سیستان به عنوان انبار غله ایران شناخته می شد توجه به خوراكی های وابسته به گندم در این منطقه بسیار رواج دارد یكی از این مواد غذایی كشك زرد است كه از آسیاب كردن گندم به صورت بلغور تهیه می شود.
كشك زرد گرچه در گذشته تنها در میان مردم سیستان رواج داشت اما رفته رفته با مهاجرت سیستانیها و انتقال آن به مناطق دیگر این غذای لذیذ و مغذی مورد اقبال سایر هموطنان نیز قرار گرفت.
یكی از افراد مسن سیستانی می گفت: پخت سریع این غذای گرم موجب شده بود در گذشته های دور جنگاوران سیستانی در زمان جنگ از آن استفاده كنند.
محمدرضا سراوانی افزود: علاوه بر این از مواد غذایی دیگری كه اكنون به عنوان تنقلات نیز استفاده می شود «لندو» تهیه شده از گندم برشته و خرما است این ماده غذایی مغذی كه به صورت گلوله های كوچك و بزرگ آماده می شود در جنگها، هنگام كار در مزارع كشاورزی و جشن های نوروز استفاده می شد.
** كشك زرد و اهمیت آن
مردم سیستان برای كشك زرد اهمیت خاصی قائل بودند بطوری كه در هنگام غم و اندوه از پخت این غذا اجتناب می كردند و پخت آن را ناپسند می دانستند.
از آنجاییكه تهیه موادكشك زرد و ورز دادن آن كار سخت و مشكلی است مردم سیستان هر كار سختی را به ورز دادن كشك مثال می زنند.
ضرب المثل معروف در این زمینه است كه می پرسند'چكار مِ نی؟ و جواب می دهد: كشك وا م كَ نُو' (چه كاری انجام می دهد؟ كشك ورز می دهم)
این مثل كنایه است از انجام كاری پر زحمت كه از روی نیاز و ناچاری باید انجام شود.
مردم سیستان همه ساله به اندازه مصرف یكسال خود كشك تهیه می كردند و این كار اغلب در فصل تابستان و بعد از برداشت محصولات كشاورزی انجام می شد، از دلایل انتخاب این زمان گرمای هوا و بحث تخمیر و ترشی مواد اولیه كشك، فراغت از كار كشاورزی و وزش بادهای معروف 120 روزه سیستان كه باعث خشك شدن این محصول می شده است.
این غذا به نوعی جیره آذوقه نیز به حساب می آمده است زیرا در فصل زمستان بدلیل كم شدن شیر دام و نبود محصولات دامی برای استفاده نیازمند جایگزین كردن یك مواد غذایی مناسب برای مصرف بوده كه كشك زرد از جمله این غذاها است.
كشك زرد مخلوطی تخمیر و خشك شده از بلغور گندم، سیر، دانه‌ی شوید، دانه‌ی زیره‌، دانه‌ی گشنیز، پودر زردچوبه، دوغ و مقداری نمك است.
نحوه تهیه این خوراك بدین گونه است كه تمام این مواد را با یكدیگر مخلوط كرده و به مدت چند هفته در ظرفی نگهداری و روی آن را می پوشانند بگونه ای كه هیچگونه منفذ هوا به درون آن نباشد و در طول مدت نگهداری فقط یك یا دو مرتبه روی آن را باز كرده و این مخلوط را ورز داده و جا به جا می كنند سپس در زمان مناسب ماده تخمیر شده را بیرون آورده و بر روی كیسه ای نخی پهن می كنند تا كاملا خشك شود بعد از آن مرحله آرد كردن خمیر خشك شده كه به صورت گلوله های كوچك و بزرگ زرد رنگ است می رسد.
این خمیرهای خشك باید آنقدر با دست به هم مالیده تا ریز شوند سپس مواد را الك كرده و محصول بدست آمده را درون كیسه های مخصوص كه از قبل آماده شده بود می ریزند و هر وقت به میزان نیاز خود از آن برداشته و طبخ می كنند.
فرآیند تهیه مواداولیه كشك زرد كاری بسیار دشوار و زمان بر است و نیاز به همكاری تمام اعضای خانوده و صبر و حوصله بسیار دارد.
فرمول تهیه كشك زرد زابل طی سال های طولانی شكل گرفته و در زمان مصرف، ماده اولیه كشك را ابتدا در روغن حیوانی یا هر نوع روغن دیگر قدری تفت داده و سپس آب به آن اضافه می كنند البته برخی خانواده ها در زمان تفت دادن كشك مقداری رب گوجه به آن اضافه می كنند و تا زمان جوش آمدن و غلیظ شدن، باید دائما آن را هم بزنند و در نهایت غذایی چون آبگوشت یا سوپ غلیظ آماده مصرف می شود.
این خوراك تهیه شده از بسیاری مواد مغذی و معدنی است و تاثیر مستقیم در دستگاه گوارش و هضم بالای غذا دارد.
خواص برخی مواد تشكیل‌دهنده كشك زرد شامل: سیر؛ كاهش فشارخون، پاك كننده و تصفیه كننده قوی، سپری مقاوم در مقابل تیروئید، دیفتری و سیاه‌سرفه و همچنین در پیشگیری از سرطان بسیار مؤثر است.
زیره؛ منبع غنی املاح معدنی چون آهن، مس، كلسیم، پتاسیم، منگنز، منیزیوم و ضد باكتری است.
تخم گشنیز؛ تقویت كننده معده، هضم راحت غذا، محرك قلب و نشاط‌ آور است.
زردچوبه؛ آنتی‌اكسیدان قوی، یكی از مؤثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلول‌های بدن است و همچنین افزایش انسولین و كاهش قند خون در بیماران دیابتی است.
تخم شوید؛ كاهش‌دهنده چربی خون، منبع كلسیم، محافظ قوی در برابر رادیكال‌های آزاد بدن است.
مصرف كشك زرد علاوه براین به دلیل داشتن كالری زیاد، برای كسانی كه ضعف‌های مكرر دارند مفید است و همچنین برای كسانی كه دچار سرماخوردگی هستند یا از بیماری‌های یبوستی و كلیوی رنج می‌برند موثر است.
كشك زرد تقویت كننده حافظه و نشاط آور است و برای كسانی كه فعالیت ذهنی و جسمی دارند به ویژه كودكان بسیار مفید است .
منبع غنی پروتئینی این محصول با توجه به در حال رشد بودن كودكان سبب شده كه غذایی كامل برای آنها باشد، نقش صبحانه در هرم غذایی بسیار مهم است و كارشناسان بسیاری در خوردن این وعده غذایی تاكید دارند طبخ این خوراك در وعده صبحانه باعث رغبت فرزندان به خوردن صبحانه و تاثیر گذاری آن در سلامتی كودكان می شود.
جلوگیری از بیماری پوكی استخوان به دلیل داشتن كلسیم، وجود انواع ویتامین‌ها به ویژه ویتامین های گروه ب مانند نیاسین، پیردوكسین و اسید فولیك سبب برجسته بودن این خوراكی شده است.
كشك زرد غذایی آماده و همیشه در دسترس است كه در كمتر از 10 دقیقه پخته و آماده مصرف می شود و جایگزین مناسب برای غذاهای فست فودی و نامتعارف است.
كشك زرد بهترین غذای كمكی و قابل هضم برای كودكان بحساب می آید و بجای استفاده از انواع خوراكی های چون سلكا و مانند آن می توان از این خوراكی مفید استفاده كرد.
یاسر گنجعلی كارشناس تغذیه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: كشك زرد بدلیل داشتن غلات، مواد پروتئینی و ادویه جات متنوع و مفید از خاصیت انرژی زایی بسیاری برخوردار است.
وی ادامه داد: كشك زرد حاوی سیر، زردچوبه و دانه های گیاهی فراوان و مفید است كه این امر علاوه بر خاصیت دارویی باعث افزایش شیردهی مادران باردار و تنظیم دستگاه گوارش می شود.
وی اظهار داشت: در هر ١٠٠ گرم كشك خشك ١٢٠ كالری وجود دارد كه از مواد غنی كالری محسوب می شود و برای كسانی كه بدنبال وزن ایده آل هستند و همچنین ورزشكاران بسیار مفید است.
محبوبه شهركی یكی از بانوان سیستانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: كشك زرد هواداران بسیاری در خانواده ما دارد كه این امر موجب شده تا هر ساله در خانه به تولید این خوراكی لذیذ و محلی بپردازم.
وی ادامه داد: معمولا در فصل تابستان این كشك تهیه می شود و در طول سال به عنوان صبحانه یا میان وعده مصرف می شود.
خانم مكتوب یكی از بانوان خانه دار اما كار آفرین شهرستان زاهدان درباره تولید كشك زرد به خبرنگار ایرنا گفت: مدت سه سال است كه به تهیه كشك زرد در شهرستان زاهدان مشغول هستم و مشتریان بسیاری دارم.
وی ادامه داد: این كار كه ابتدا با تشویق همكاران همسرم و خرید محصولاتم توسط آنها شروع شد باعث شده كه هر سال با استقبال بیشتری در این زمینه رو به رو باشم.
وی بیان كرد: سال گذشته 600 كیلو كشك زرد تهیه و عرضه كردم كه امسال به لطف خدا سعی در تولید یك تن از این محصول را دارم .
وی كه علاوه بر تولید كشك زرد به فروش عرقیجات گیاهی و هنرهای دستی نیز مشغول است و از بازار خوب و فروش مناسب این محصولات خیلی خرسند بود و اظهار داشت: هر كیلو كشك زرد را به قیمت 30 هزار تومان به فروش می رسانم كه در آمد خوبی محسوب می شود.
مكتوب اظهار داشت: همه خانواده های سیستانی و بلوچستانی می توانند در خانه خود نقش یك فعال اقتصادی را ایفا كنند و علاوه بر، بر طرف كردن نیاز خود به عرضه محصولاتشان در بازار بپردازند.
استان سیستان و بلوچستان با داشتن تاریخچه كهن فرهنگی و تمدن چند هزار ساله در زمینه تولید و شناخت انواع محصولات سنتی و بومی نقش موثری داشته و همواره پیش گام بوده است تنوع فراوان محصولات غذایی و صنایع دستی این منطقه به اندازه ای است كه می توان آن را به قطب تولید محصولات بومی تبدیل كرد.
منطقه ای كه سرشار از انواع منابع طبیعی خاص است اما متاسفانه در ثمر بخشی آن كم توجهی و بی مهری شده است.
یكی از این موارد تنوع خوراكی های در استان است كه می توان با ایجاد كارگاههایی و سرمایه گذاری در این حوزه نقش مفید در اشتغال خانواده ها و انتقال محصول و فرهنگ این مردمان ایفا كرد.
برگزاری جشنواره های بومی محلی در سطح ملی می تواند علاوه بر عرضه محصولات تولیدكنندگان باعث ترویج و شناخت مردم از این نوع خوراكی های مفید كشورمان باشد.
9914 **6081
۰ نفر