به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، توسعه لجام گسيخته در چند قرن اخير مشكلات زيادي را براي بشر و طبيعت به وجود آورده به طوري كه موجب افزايش دماي كره زمين و در نتيجه، پديده هايي مانند خشكسالي ها و توفان هاي شديد شده است؛ بر اساس اعلام ناسا، جهان از سال دو هزار ميلادي تاكنون گرمترين سال ها را طي ۱۳۴ سال گذشته تجربه كرده است.
از سوي ديگر، تحقيقات دانشمندان و مستنداتي كه سال ۲۰۱۵ منتشر شد، نشان مي دهد كه گرمايش جهاني شتاب گرفته است،
دانشمندان به واسطه اين حقايق نتيجه گيري كرده اند كه بايد مانع گرمتر شدن زمين شويم چون در اين صورت عوارض گاه جبران ناپذيري خواهد داشت.
در اين راستا در سال 2015 حدود 195 كشور دنيا در پاريس گرد هم آمدند تا فكري به حال افزايش دما و نجات زمين كنند كه در انتهاي اين نشست معاهده آب و هوايي پاريس شكل گرفت و كشورها هر كدام به توان خود سهمي را در راستاي كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي پذيرفتند، تعهدي كه اجباري نيست و هر كشوري خود بر اجرا يا عدم اجراي آن تصميم مي گيرد، حتي مي تواند از اين معاهده خارج شود به طوري كه امريكا بعد از روي كار آمدن دولت ترامپ از آن خارج شد.
در ابتدا كشورها اعلام كرده بودند كه نبايد اجازه داد دماي زمين تا سال بيشتر از دو درجه سانتيگراد در قياس با دوره پيش از انقلاب صنعتي افزايش يابد اما بعد از نشست ها و بررسي هاي بيشتر به اين نتيجه رسيدند كه دو درجه افزايش دما هم عوارض جبران ناپذيري به همراه خواهد داشت بر اين اساس روي 1.5 درجه توافق كردند و سال 2016 كار تهيه گزارش هيات بين دولتي تغيير اقليم (IPCC) درباره سقف 1.5 درجه اي افزايش دماي جهان و نتايج و راهكارهاي تحقق آن آغاز شد و هشتم اكتبر 2017 ( 16 مهرماه ) در قالب نشستي در كره جنوبي رونمايي شد.
صادق ضياييان رييس مركز ملي خشكسالي سازمان هواشناسي كشور به خبرنگار علمي ايرنا درباره نحوه تهيه اين گزارش به خبرنگار علمي ايرنا گفت: گزارش هايي كه هيات بين دولتي تغيير اقليم (IPCC) تهيه مي كند، به اين شكل است كه ابتدا يك پيش نويس تهيه و براي نظرخواهي به كشورهاي مختلف ارسال مي كند، ممكن است اين روند در چندين رفت و برگشت تكرار شود كه در نهايت گزارشي براي ارسال به سياست گذاران براي اخذ تصميم نهايي تهيه مي شود.
وي افزود: بر اين اساس اكنون گزارش 1.5 درجه تصويب نهايي شده تا به دست سياست گذاران برسد تا آنها سياست گذاري لازم را در اين راستا انجام دهند.
به گفته ضياييان، بخش مقدماتي اين نشست 30 سپتامبر در اينچئون كره جنوبي آغاز شد، اول اكتبر افتتاحيه بود كه تا 5 اكتبر ادامه داشت و انتشار و چاپ نهايي گزارش 8 اكتبر در نشستي خبري اعلام شد.
دراين نشست كارشناسان سازمان ملل اعلام كردند كه بشر براي محدود سازي ميزان گرمايش كره زمين به 1.5 درجه سانتيگراد بايد در روند زندگي خود تغييراتي «سريع» و «بي سابقه» ايجاد كند.
كارشناسان سازمان ملل در اين گزارش ۴۰۰ صفحه اي نسبت به پيامدهاي افزايش بيش از 1.5 درجه اي دماي كره زمين هشدار دادند و به گفته آنها، موج گرما، خشكسالي و وقوع سيل بر اثر طوفان هاي شديد از جمله تبعات افزايش بيش از 1.5 درجه اي دماي كره زمين خواهد بود.
براساس گزارش ياد شده، پيامدهاي افزايش بيش از 1.5 درجه اي دماي كره زمين مي تواند «برگشت ناپذير» باشد. از جمله اين پيامدها نابودي برخي از گونه هاي جانوري و گياهي است.
*** گزارش هيات بين دولتي تغيير اقليم يك سند مرجع است
ابراهيم ميرزايي معاون فني و شبكه ايستگاه هاي سازمان هواشناسي كه به عنوان نماينده اين سازمان در اجلاس كره حضور داشت روز سه شنبه به ايرنا گفت: ميانگين دما در دنيا با افزايش انتشار گازهاي گلخانه اي روبه افزايش است بر اين اساس دولتمردان به اين نتيجه رسيدند تا دماي كره زمين را نسبت به قبل از انقلاب صنعتي تا 1.5 درجه محدود كنند.
وي به گازهاي گلخانه اي به عنوان عامل اصلي افزايش دماي زمين اشاره كرد و افزود: به طور طبيعي گازهاي گلخانه اي كه توليد مي شود توسط اقيانوس ها، درختان و فضاي سبز جذب مي شود اما به علت بالا رفتن توليد، قدرت جذب پايين آمده است در واقع اكنون توليد بيشتر از جذب است كه بايد ميان توليد گازهاي گلخانه اي و جذب توازن برقرار شود.
وي اظهار داشت: بر اساس گزارش هيات بين دولتي تغيير اقليم (IPCC) بر مبناي 1.5 درجه، بايد از سال 2020 به مرور كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي را داشته باشيم تا طبيعت بتواند كار خودش را در جذب انجام دهد.
ميرزايي تاكيد كرد: البته افزايش گرمايش جهاني بلافاصله متوقف نمي شود بلكه حدود 20 تا 30 سال زمان مي برد، البته دماي زمين به 1.5 درجه خواهد مي رسد بعد از آن با اجراي اقداماتي كه كشورها بر اساس گزارش 1.5 درجه IPCC تعريف مي كنند، روند كاهشي آغاز مي شود كه اين پروسه 20 تا 30 سال زمان نياز دارد.
وي گفت: مقرر شده است تا سال 2020 تا 2022 به بعد برنامه ريزي كنند تا به مرور روند توليد گازهاي گلخانه اي كاهش يابد البته به اين معنا نيست كه توليد گازهاي گلخانه اي صفر شده است بلكه تقريبا تا 2040 تا 2055 طول خواهد كشيد تا توليد به صفر برسد.
ميرزايي تاكيد كرد: در هر صورت به 1.5 درجه خواهيم رسيد اما در آن زمان متوقف مي شود كه بعد از آن با اقدامات كشورها اين دما پايين مي آيد كه ممكن است بعد از سال هاي 2040 تا 2055 دما تا يك درجه كاهش يابد.
وي درباره گزارش 1.5 درجه IPCC در كره گفت: تهيه اين گزارش از سال 2016 آغاز شد و هشتم اكتبر اين گزارش نهايي و آماده ارسال براي سياستگذاران دولت ها و سازمان هاي جهاني شده است تا آنان بر اساس نتايج به دست آمده اقدامات اجرايي براي اين سند را مشخص كنند.
وي ادامه داد: بر اين اساس در يك نشست 5 روزه در كره ( اول تا پنجم اكتبر) اين گزارش توسط نمايندگان كشورهاي شركت كننده همراه با تيم نويسنده و ويرايش گرايان IPCC بررسي و نظرات اعمال و نهايي و در هشتم اكتبر ( 16 مهر) در نشستي خبري رونمايي شد.
معاون فني و شبكه ايستگاه هاي سازمان هواشناسي گفت: بحث اين گزارش به طور كلي در خصوص سياست گذاري هايي در رابطه با كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي است كه بايد در جهان صورت گيرد، در واقع يك سند مرجع براي برنامه ريزان و سياستگذاران دنيا شامل دولت كشورها و نهادهاي بين المللي است تا بر اساس آن برنامه كنترل گرمايش جهاني را مشخص كنند.
وي با بيان اينكه گزارش مزبور يك سند علمي و ابزار دست سياست گذاران است افزود: براي اجرا بايد سندهاي اجرايي براي آن تعريف شود، البته بايد بدانيم كه گزارش 1.5 درجه براي كشورها تكليف و الزام نمي آورد فقط از لحاظ علمي مشخص مي كند كه بايد مثلا تا فلان تاريخ دما را تا 1.5 درجه محدود كنيم در غير اينصورت عوارض جبران ناپذيري به همراه خواهد داشت.
ميرزايي ادامه داد: مثلا گفته شده كه بايد از افزايش تراز سطح آب درياها و اقيانوس ها جلوگيري كنيم تا 10 ميليون نفر در دنيا كمتر تحت تاثير آثار زيانبار افزايش تراز قرار گيرند، اين موضوعات در اين سند آمده و دولت ها بايد براي اجراي آنها برنامه ريزي كنند و همه هم مبتني بر منابع علمي بوده كه بر مبناي آنها اين سند نهايي شده است.
وي با بيان اينكه گزارش ياد شده يك سند علمي و خوراك سياست گذاران است گفت: سياست گذاران دولت ها و سازمان ملل اين سند را مطالعه مي كنند و بر اساس آن و با توجه به اقليم و شرايط كشورشان راهكار ارايه مي دهند. اين سند از طريق سازمان ملل به كشورها ارجاع داده مي شود.
ميرزايي اظهار داشت: در واقع نقشه راه براي كاهش انتشار گازهاي گلخانه اي است، در واقع دولتمردان با مطالعه آن مي دانند كه براي توقف تا 1.5 درجه چه كارهايي بايد انجام دهند اما اين امر تكليفي براي هيچ كشوري ايجاد نمي كند و اين دولتمردان هستند كه تصميم مي گيرند چه تعهداتي را بپذيرند يا نپذيرند حتي مي توانند از آن خارج شوند.
علمي 9014**2017
تهران- ايرنا- نشست نمايندگان 195 كشور در سال 2015 در پاريس، توافقي را با هدف كاهش انتشار گازهاي گلخانه به همراه داشت و هشتم اكتبر -16 مهر- نيز سندي در زمينه توقف افزايش دما تا سقف 1.5 درجه سانتيگراد در كره جنوبي رونمايي شد؛ خيزش دنيا به سمت كاهش دما آغاز شده است.