۱۸ مهر ۱۳۹۷، ۹:۲۸
کد خبر: 83060791
T T
۰ نفر
آذربايجان شرقي به دستگاه تشخيص ناهنجاري هاي ژنتيكي مجهز شد

تبريز- ايرنا- رييس سازمان جهاد دانشگاهي آذربايجان شرقي گفت: دستگاه NGS كه توسط مركز درمان ناباروري جهاددانشگاهي استان خريداري و راه اندازي شده است، زوجين نابارور استان را از مراجعه به تهران براي درمان‎هاي ناباروري بي‎نياز مي‎كند.

جعفر محسني روز چهارشنبه در گفت ‎و گو با ايرنا، اظهار داشت: 22 درصد زوجين در كشور با مشكل ناباروري مواجه بوده و نيازمند روش‎هاي كمك باروري هستند و بخشي از اين روش‌‌ها به دليل اينكه جنين‏ها داراي يك سري ناهنجاري هاي ژنتيكي هستند، منجر به نتيجه و صاحب فرزند شدن زوجين نمي‌شود.
وي با اشاره به اينكه مطالعات نشان داده است كه 75 درصد موارد كمك باروري كه به شكست منجر مي‎شود، ناشي از ناهنجاري‎هاي ژنتيكي در جنين هست، گفت: با توجه به مراجعه زياد به مركز درمان ناباروري جهاد دانشگاهي تبريز، بر آن شديم تا با خريد دستگاه NGS در راستاي تشخيص به موقع ناهنجاري‎ها قبل از انتقال جنين به رحم مادر تلاش كنيم.
وي با اشاره به قابليت‎هاي متعدد دستگاه NGS ادامه داد: از اين دستگاه در درجه اول براي پي جي اس و تشخيص آنينوپلوئيدي همه كروموزوم‌ها استفاده مي‎شود، به طوري كه از كروموزوم‎هاي جنين در روز سوم و پنجم آزمايشگاهي نمونه برداري شده و اختلالات كروموزومي با استفاده از چيپ‎هاي موجود در اين دستگاه و از يك سلول جنين، تشخيص داده مي‎شود.
محسني افزود: در روش‎هاي قبلي، فقط امكان تشخيص آنينوپلوئيد تا پنج كروموزوم (كروموزم‏هاي جنسي و سه كروموزومي كه باعث بيشترين ناهنجاري‎ها مي‎شوند) وجود داشت، اما با اين دستگاه مي‌توان كليه كروموزوم‎‌هاي جنين را بررسي كرد.
وي با بيان اينكه هدف ما راه‌اندازي غربالگري جنين به روش غير تهاجمي يا NIPT است، اظهار كرد: با توجه به بررسي‎ها در سه ماهه اول و دوم بارداري، تعدادي از جنين‎ها به دليل در معرض خطر بودن، نياز به بررسي دارند.
وي ادامه داد: در زمان حاضر تمام نمونه‎هاي شمالغرب كشور براي بررسي‎ با اين روش به تهران و كشورهاي خارجي ارسال مي‎شوند، اما با راه‎اندازي دستگاه NGS در مركز درمان ناباروري جهاددانشگاهي استان، قادر به انجام تمامي اين قابليت‎ها خواهيم بود.
رييس سازمان جهاد دانشگاهي آذربايجان شرقي با اشاره به قابليت ديگر اين دستگاه گفت: بررسي مشكل ژنوم انسان از ديگر قابليت‎هاي اين دستگاه بوده و با بررسي احتمال وجود ژن‎هاي معيوب مي‎توان از بروز عقب ماندگي به خصوص در ازدواج‏هاي فاميلي جلوگيري كرد.
وي خاطرنشان كرد: بررسي بيان ژن‎هاي مختلف كه در بروز بسياري از بيماري‎ها از جمله كانسرها نقش دارند، از ديگر قابليت‎هاي اين دستگاه است.
6120/3071