۲۲ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۴۸
کد خبر: 83065045
T T
۰ نفر

امنیت غذایی دغدغه ای همتراز كم آبی

۲۲ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۴۸
کد خبر: 83065045
امنیت غذایی دغدغه ای همتراز كم آبی

كرمان - ایرنا - خیار سبز و هندوانه هایی كه بوی سم می دهد، گوجه فرنگی هایی كه رگه های سفید داخلشان گواه وجود نیترات فراوان است و هزاران مورد دیگر مسائلی است كه امنیت غذایی مردم را به خطر انداخته و این روزها به دغدغه ای همتراز كم آبی تبدیل شده است.

به گزارش ایرنا، هر چند هنوز ستاد بحران آب به شكل واقعی خود در استانهایی كویری و خشك مانند كرمان شكل نگرفته و مردم كمتر، این مهم را باور دارند اما بحرانی شاید بزرگ تر و یا همتراز كمبود آب در بخش امنیت غذایی به سئوالی تبدیل شده كه این روزها بیشتر ذهن افراد مختلف جامعه را درگیر خود كرده و نقل محافل و مجالس مختلف است.
استفاده از سموم و كودهای شیمیایی بدون در نظر گرفتن سلامت جامعه و فقط با هدف برداشت محصولی به ظاهر سالم و بدون در نظر گرفتن توصیه های كارشناسان بخش كشاورزی خود معضلی است كه نشست های مسئولانه فراوان می طلبد.
حال آنكه جهاد كشاورزی خود را تنها مروج كشاورزان می داند كه البته ادعای درستی است، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی شمال استان كرمان می گوید: آفت كش ها نهاده كشاورزی هستند و ما برای افزایش تولید افزایش بهره وری و جلوگیری از خسارت عوامل خسارت زا ناچاریم به عنوان آخرین گزینه از آفت كش های شیمیایی استفاده كنیم.
ناصر طاهری با اشارهخ به اینكه در بحث عرضه آفت كش ها و ورود آن به كشور یكسری دستورالعمل صادر شده كه بر اساس آن فروشگاه ها باید پروانه صلاحیت فنی از سازمان حفظ نبابات و مهندسی كشاورزی دریافت كنند اظهار داشت : در عین حال فروشگاه ها باید مسئول فنی داشته باشند و عرضه سموم باید با فاكتور انجام شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی شمال استان كرمان ادامه داد: تمام آفت كش های مجاز از سازمان حفظ نبابات مجوز دارند و استانداردهای كیفی لازم را دارا هستند لذا همواره به كشاورزان توصیه می شود آفت كش ها را از مراكز مجاز و زیر نظر كارشناسان خریداری و از مصرف خودسرانه پرهیز كنند.
وی مبارزه تلفیقی با آفات را شامل به كارگیری تمام روش های مبارزه علیه آفات از جمله مبارزات بیولوژیك، فیزیكی، غیرشیمیایی و زراعی و در نهایت در صورت جواب ندادن روش های دیگر مبارزه شیمایی دانست.
طاهری افزود: وظیفه جهاد كشاورزی آموزش و ترویج كشاورزان است تا از روش های نوین مبارزه با آفات استفاده كنند و در همین راستا كارشناسان حفظ نباتات سیستم دولتی و كارشناسان ناظر گیاه پزشك و كلینیك های گیاه پزشكی بر این عرصه نظارت دارند.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی شمال استان كرمان تصریح كرد: این سازمان متولی تولید محصولات كشاورزی است و با ارائه آموزش و ترویج كشاورزان را در راستای تولید محصول سالم ترغیب می كند اما بررسی و اعلام سلامت محصول توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی انجام می شود.
وی افزود: كارشناسان وزارت بهداشت و درمان بر اساس قانون حفظ نباتات موظف هستند از محصولات عرضه شده در میادین تره بار نمونه برداری كنند و در صورتی كه از نظر باقی مانده آفت كش ها و فلزات سنگین غیرمجاز باشد باید نسبت به امحا آن محصولات اقدام كنند.
طاهری اظهار داشت: میزان مصرف سم در ایران در هر هكتار حدود 650 تا 700 گرم است و این مقدار در اروپا حدود یك و نیم تا 2 لیتر است و ما یك سوم مصرف جهانی هستیم و این كاهش به دلیل شرایط اقلیمی است.
وی با تاكید بر اینكه بیشتر محصولات كشاورزی تولید شده در استان كرمان سالم هستند گفت: تاكنون گزارشی مبنی بر آلودگی و باقی سموم و فلزات سنگین در این محصولات نداشته ایم.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزی شمال استان كرمان افزود: ضمن اینكه كارگروه سلامت استانداری و اداره استاندارد از محصولات تولیدی استان نمونه برداری و سلامت آنها تایید شده است.
وی تصریح كرد: بیشترین مصرف آفت كش ها در باغات پسته است این در حالی است كه بیش از 90درصد محصول پسته كرمان بعد از تایید سلامت به كشورهای اروپایی صادر می شود.
طاهری افزود: مصرف آفت كش ها تابع شرایط اقلیمی است لذا امسال نسبت به سال قبل بیش از 50 درصد كاهش مصرف سموم را در استان كرمان شاهد بوده ایم و ضمن اینكه در محصولاتی مانند گردو، خرما و بسیاری از محصولات كشاورزی دیگر تولیدی در استان كرمان از آفت كش ها استفاده نمی شود.
* مواد غذایی تولید شده در كرمان تایید سلامت می شود
مدیر اداره غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی كرمان نیز گفت: تایید سلامت محصولات غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی كه فرایندی روی آنها انجام شده باشد بر عهده وزارت بهداشت است.
منصور قنبری زاده افزود: محصولات تولید شده باید دارای پروانه ساخت یا شناسه نظارت از اداره نظارت بر مواد غذایی باشد.
وی ادامه داد: مسئولیت نظارت بر سلامت محصولات بعد از اینكه تولید می شوند تا زمانی كه به مرحله عرضه می رسد نظارتش با اداره غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی است و پس از قرار گرفتن در چرخه عرضه ، گروه بهداشت محیط است كه امر نظارت و كنترل مواد را بر عهده دارد.
وی با اشاره به اینكه حدود چهار سال است وزارت بهداشت از محصولات كشاورزی عرضه شده به بازار نمونه برداری می كند و آنها را از نظر باقی مانده سموم مورد ارزیابی قرار می دهد اظهار داشت : سال قبل 720 نمونه محصولات كشاورزی در استان كرمان به آزمایشگاه ارسال شد.
وی با بیان اینكه 2 طرح در حوزه معاونت غذا و دارو در حال اجرا است گفت: در یك طرح محصولات آرایشی و بهداشتی و در طرح دیگر میوه و سبزیجات از نظر وجود سموم بررسی می شود.
قنبری زاده افزود: تمام مواد غذایی مانند كنسروجات نیز نمونه برداری و آزمایش می شود و از نظر صحت و سلامت با استاندارد ملی تطابق پیدا می كند. و سپس نتایج بعد از جمع بندی به سازمان غذا و دارو در تهران ارسال می شود.
* كشتارگاه های كرمان به پیش سرد كن مجهز شد
مدیركل دامپزشكی استان كرمان با تاكید بر تامین امنیت غذایی توسط این سازمان گفت: كشتارگاه های استان مجهز به پیشرد كن هستند و لاشه دام های ذبح شده برای جلوگیری از انتقال بیماری ها به مدت 24 ساعت در این مكان نگهداری می شوند.
حسین رشیدی با اشاره به اینكه امنیت غذایی دسترسی مردم به غذای سالم و كافی در همه زمان ها است لذا باید برای این مهم غذا به اندازه كافی تولید و سلامتش تضمین شود ، تصریح كرد: اقدامی كه دامپزشكی در مرحله نخست حفظ امنیت غذایی در جامعه انجام می دهد حفظ و حراست از سرمایه دامی استان است.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان گفت: سرمایه گذاری خوبی در زمینه پرورش دام و طیور در این استان انجام شده و بخش قابل توجهی از غذای مردم با گوشت مرغ ، تخم مرغ ،گوشت قرمز و آبزیان تامین می شود.
وی افزود: حیوانات پرورشی در معرض بیماری های واگیردار قرار دارند و ممكن است علاوه بر بیماری دامی، مشكلات اقتصادی و بیماری های انسانی را نیز موجب شوند.
به گفته رشیدی اداره كل دامپزشكی برنامه هایی چون رصد، واكسیناسیون و مراقبت های بهداشتی و قرنطینه ای را در راستای تامین امنیت غذایی این استان انجام می دهد.
وی تصریح كرد: اگر این اقدامات انجام نشود دام ها به دلیل بیماری های واگیردار تلف می شوند و علاوه بر ایجاد خطر در فعالیت های اقتصادی موجب بروز بیماری های مشترك بین انسان و دام می شود.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان تاكید كرد: دامپزشكی در تامین سلامت مواد غذایی با منشا دامی نقش مهمی دارد لذا گوشت قرمز، سفید و لبنیات از نظر بیماری های مشترك بین انسان و دام كه می تواند برای انسان مخاطره آمیز باشد مورد پایش قرار می گیرد.
رشیدی گفت: دامپزشكی از مزرعه تا آشپزخانه بر روی سلامت مواد غذایی با منشا دامی نظارت دارد و با اعمال نظارت های بهداشتی در واقع سلامت این محصولات را تضمین می كند.
وی بیان كرد: نظارت دامپزشكی از نظارت بر خوراك دام آغاز و تا درمان های مجاز دام، نظارت بر دوره پرهیز دارویی تا باقی مانده سموم در گوشت كشتار شده ادامه دارد.
رشیدی ادامه داد: اداره كل دامپزشكی استان كرمان در این راستا اقدام به تدوین سند امنیت غذایی كرده و ما هر سال بر اجرای مفاد این سند نظارت داریم و محصولات غذایی كه به دست مردم می رسد كد رهگیری دارند و بدین ترتیب مشخص می شود محصولات از كدام دامداری یا كشتارگاه به مراكز عرضه رسیده اند.
وی با اشاره به انجام آزمایشات پایش باقی مانده دارویی و آنتی بیوتیك در گوشت مرغ در كرمان تصریح كرد: لاشه های كشتار شده در كشتارگاه ها لیبل گذاری شده و مهمور به مهر دامپزشكی است.
رشیدی اظهار داشت: اقدامات مشابهی در مورد تامین سلامت شیر خام نیز توسط دامپزشكی انجام می شود كه نمونه گیری از شیر از نظر عوامل و بار میكروبی و تقلب ها و غیره از آن جمله است.
وی تاكید كرد: در راستای علمیاتی كردن اسناد امنیت غذایی اقدامات زیادی از جمله تشدید نظارت های بهداشتی، نمونه گیری دوره ای از محصولات خام دامی و اصلاح مراكز تولید مواد غذایی در استان كرمان انجام شده است.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان گفت: حمل گوشت و سایر فراورده های خام دامی نیز مورد نظارت كارشناسان خبره این اداره كل است لذا گوشت با كانتینرهای مناسب سردخانه دار به مراكز فروش ارسال و مورد بازبینی مرتب قرار می گیرند.
وی با بیان اینكه اقدامات دامپزشكی با هزینه اندك افزایش بهره وری و خودكفایی در كشور را به همراه دارد گفت: اقدامات درمانی دامپزشكی امنیت غذایی را تضمین می كند.
رشیدی با بیان اینكه رسانه ها نقش موثری در اطلاع رسانی اقدامات انجام شده در حوزه دامپزشكی به مردم دارند افزود: بسیاری از این اقدامات بدون حضور رسانه ها به نتیجه نمی رسد.
وی ادامه داد: زیرا مطبوعات را به عنوان ركن چهارم دموكراسی می شناسیم و قبول داریم نقش رسانه ها در تنویر افكار عمومی ارزنده است.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان تصریح كرد: دامپزشكی در بخش های امنیت غذایی نقش مهمی برعهده دارد و اقدامات این نهاد در تولید و توسعه پایدار نقش مهمی برعهده دارد.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان گفت: اقدامات دامپزشكی هزینه های زیادی را از دوش بهداشت و درمان بر می دارد و به سلامت جامعه كمك می كند و هر چند كار اصلی دامپزشكی واكسیناسیون و پیشگیری از بیمارها است اما این نهاد در راستای رصد و اقدام سریع و بموقع بیماری های دامی در مناطق مختلف اقدامات قابل توجهی را انجام می دهد.
رشیدی افزود: دامپزشكی در سیستم پدافند غیرعامل نیز با عملكرد سریع خود نقش مهمی دارد و اتفاقات بموقع رصد،اعلام و پیگیری می شود و داروهایی كه در اختیار دامداران قرار می گیرد كاملا تحت نظر این نهاد است و كارشناسان دامپزشكی مراقبت می كنند باقی مانده داروها در فرآورده های دامی وجود نداشته باشد.
رشیدی گفت: كرمان تنها استانی است كه باقی مانده دارو در گوشت مرغ را پایش می كند و مرغی كه اكنون توزیع می شود از به لحاظ باقی مانده آنتی بیوتیك مورد آزمایش قرار می گیرد.
وی افزود: كمیته های فنی با نوآوری كه دامپزشكی رویكرد ها و برنامه های عملیاتی را مطابق آخرین استانداردهای دنیا تعریف كرده تا بهره وری ارتقا یابد كه با این شیوه بسیاری از بیماری های مشترك انسان و دام مانند تب مالت، تحت كنترل درآمده است.
رشیدی به مهار نسبی تب مالت در استان كرمان اشاره و تصریح كرد: این بیماری در برخی از شهرستان های استان طی سالهای گذشته 170 مورد در 100 هزار نفر جمعیت بود در حالی كه در سال جاری این تعداد به 25 نفر كاهش یافته است.
رشیدی تاكید كرد: یكی از موفقیت های چشمگیر دامپزشكی كرمان كنترل بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است كه این بیماری طی سالهای گذشته تلفات و هزینه های بسیاری را بر جا گذاشت به طوری كه 27 میلیون قطعه پرنده در كشور سال گذشته معدوم شد در حالی در استان با انجام اقدامات مراقبتی تاكنون این بیماری شایع نشده است.
مدیركل دامپزشكی استان كرمان افزود: سال قبل بیش از 6 هزار مورد كار آزمایشگاهی و مراقبتی در راستای كنترل اوضاع در زمینه جلوگیری از بروز بیماری فوق حاد پرندگان در این استان انجام شد .
*30 ناظر شرعی بر ذبح دام در كرمان نظارت می كنند
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد كشاورزی كرمان با اشاره به تامین امنیت غذایی در این استان گفت: 30 ناظر شرعی بر ذبح دام در بیش از 30 كشتارگاه شمال كرمان نظارت می كنند.
حجت الاسلام علی ایمانی تبار افزود: اسلام حساسیت غذای حلال را مطرح و دنیا را متوجه اهمیت این مهم كرده است چنانچه اكنون دنیا به این نتیجه رسیده بسیاری از خوراكی را كه اسلام حرام اعلام كرده از نظر علمی دارای مضراتی است.
وی گفت : نظارت بر كشتارگاه ها در استان كرمان نیز از زمانی كه این قانون ابلاغ شده به نحو كامل به صورت نظارت مستمر و مستقیم انجام می شود ضمن اینكه سال های قبل از آن نیز این نظارت وجود داشته است.
حجت الاسلام ایمانی تبار با بیان اینكه در هر كشتارگاه استان كرمان یك روحانی به عنوان ناظر بر كشتار شرعی دام و طیور نظارت دارد اظهار داشت: ذابحان آشنا به ذبح اسلامی در كنار ناظران در كشتارگاه ها، كار ذبح شرعی دام و طیور را عهده دارند و ارائه آموزش های شرعی ذبح به ذابحین در كشتارگاه ها، بسیاری از موانع موجود در كشتارگاه ها را برطرف كرده است.
وی با تاكید بر اینكه بسیاری از نابسامانی های موجود در حوزه كشتارگاه های این استان طی سال های گذشته برطرف شده است به مردم استان نسبت به سلامت گوشتی كه لیبل كشتارگاه های كرمان را دارند اطمینان داد و از مردم خواست از خرید گوشت از مكان نامعتبر و بدون لیبر دامپزشكی بطور جد بپرهیزند.
ناظر عالی ذبح شرعی در استان كرمان با تاكید بر اینكه امنیت غذایی كمتر از امنیت نظامی نیست تصریح كرد: گاهی بحران هایی كه توسط دشمن در جامعه ایجاد می شود در بحث امنیت غذایی است لذا همگام با مسائل نظامی امنیت غذایی نیز مورد تاكید است.
حجت الاسلام ایمانی تبار به تمایل برخی افراد به تهیه گوشت از مراكز غیرمجاز اشاره كرد و گفت: علاوه بر رعایت مسائل شرعی ابتلا به بیماری هایی مانند به تب كنگو، آنفلوآنزا و غیره نیز از این طریق ممكن می شود.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان با اشاره به اینكه تامین غذا و سلامت غذایی مردم مهمترین وظیفه این سازمان است ، اظهار داشت: جهاد كشاورزی باید به آموزش های مورد نیاز را به كشاورزان آموزش بدهد و مسائل و مشكلات این بخش را رصد كرده و در برابر مشكلات پاسخگو باشد.
عباس سعیدی افزود: از آنجا كه بخش كشاورزی بیشترین اشتغال و درآمدزایی را دارد باید با برنامه ریزی دقیق زیرساخت های مورد نیاز بخش كشاورزی را فراهم كرد تا هیچگونه كمبودی از نظر مواد غذایی مورد نیاز مردم وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینكه مراكز خدمات كشاورزی خط مقدم كاری این وزارتخانه هستند، افزود: لازم است مسئولان این مراكز، اطلاعات دقیقی از پهنه كاری خود داشته باشند و موارد اقتصادی و غیر اقتصادی را به طور دقیق مشخص كرده تا بر آن اساس كشاورز برای كاشت محصولات اقتصادی راهنمایی كنند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كرمان گفت: به فرض مثال كشت كلزا به دلیل اینكه در زمینه اقتصاد مقاومتی به دلیل تامین روغن مهم است و نیاز آبی كمتر و درآمد بالاتر نسبت به گندم دارد لذا كشت این دانه روغنی یكی از سیاستهای وزارتخانه جهاد كشاورزی است.
سعیدی افزود: علاوه بر اینكه همزمان با این تغییر رویكرد و به دنبال آن رشد مكانیزاسیون ماشین های كشاورزی و طرحهای نوین آبیاری را در اولویت داریم مهم تر از اینها مبحث سلامت جامعه و امنیتی غذایی است كه سازمان جهاد كشاورزی به لحاظ اموزش و نظارت نگاه دقیقی دارد .
پر واضح است كه امنیت غذایی هر جامعه به طور مستقیم به تولیدات كشاورزی و دامی آن جامعه وابسته است لذا ایجاد هر گونه ناهماهنگی یا كوچكترین خللی در این بخش می تواند سلامت جامعه و البته امنیت سیاسی را دستخوش مشكلات فراوانی كند.
استان كرمان بیش از 6.5 میلیون تن محصولات كشاورزی با ارزش بیش از 20 هزار میلیارد تومان دارد كه قطب مهم كشاورزی كشور بشمار می رود و در حقیقت سهم بسزایی را در تامین امنیت غذایی روزمره مردم دارد .
گزارش : نجمه حسنی
3029/ 5054