۲۳ مهر ۱۳۹۷، ۹:۴۳
کد خبر: 83066168
T T
۰ نفر

سفر بولتون به مسكو حركت در استراتژی تحدید پكن

۲۳ مهر ۱۳۹۷، ۹:۴۳
کد خبر: 83066168
سفر بولتون به مسكو حركت در استراتژی تحدید پكن

نیویورك - ایرنا - 'جان بولتون' مشاور امنیت ملی ترامپ در حالی به مسكو و قفقاز جنوبی سفر می كند كه به نظر می رسد كاخ سفید بر اساس استراتژی جدید خود به دنبال كاهش تنش با كرملین برای تمركز در مقابله با پكن و همچنین نجات خود از بحران سوریه است.

به گزارش ایرنا، نوزدهم مهرماه بولتون در یادداشت توئیتری خود از برنامه سفرش به روسیه، آذربایجان، ارمنستان و گرجستان خبر داد كه قرار است از 28 مهرماه آغاز شود.
بولتون، هدف از این دیدار را طیفی از موضوعات مورد علاقه در زمینه های امنیتی برشمرد كه در دیدار با همتایان و مقامات عالی این كشورها مطرح خواهد شد.
خبرگزاری ریانویستی روسیه هم اعلام كرد كه نیكلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی روسیه با همتای آمریكایی خود در تاریخ های 30 مهرماه تا یكم آبان ماه دیدار خواهد كرد.
مشاور امنیت ملی ترامپ در شرایطی به مسكو سفر می كند كه دو كشور در موضوع اوكراین، سوریه و دخالت در انتخابات آمریكا، بیشترین تنش را در روابط خود شاهد هستند.
بولتون در مصاحبه‌ ای هدف سفر به روسیه را اینگونه توضیح داد « ادامه گفت‌وگوهایی كه رئیس جمهور ترامپ با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تابستان امسال در هلسینكی آغاز كرده و لازم است تا روابط دو جانبه و مشكلات و اختلاف نظرات موجود در روابط دو كشور مورد بررسی قرار گیرد.»
وی ادامه داد: ما مشكلات و اختلاف‌ هایی در منطقه قفقاز داریم. كشورهای حوزه قفقاز نقش جغرافیایی مهمی در تعامل با ایران ، روسیه و تركیه دارند.
مشاور رئیس جمهوری آمریكا یادآور شد كه به طور قطع در تمامی مذاكرات با مقامات روس ، مساله تلاش مسكو برای دخالت در انتخابات آمریكا نیز مطرح می‌شود.
اوایل شهریورماه امسال نیز دبیر شورای امنیت روسیه و مشاور امنیت ملی رئیس جمهوری آمریكا در ژنو با یكدیگر دیدار كردند كه اختلاف نظرهای فراوان میان دو كشور باعث شد این نشست بی نتیجه پایان یابد.
ظاهرا در آن دیدار طرف آمریكایی از روسیه خواسته بود تا بپذیرد كه دیگر در انتخابات آمریكا دخالت نمی كند و طرف روس هم خواسته بود تا آمریكا بپذیرد مداخله در امور داخلی دیگر كشورها پذیرفتنی است.
گفتنی است، در آن دیدار دو طرف در خصوص نقش ایران در سوریه و همچنین برنامه های ضد ایرانی آمریكا نیز بحث كردند.
بولتون پیش از این هم به روسیه سفر و با مقامات این كشور دیدار و تبادل نظر كرده بود. دو هفته پس از آن، روسای جمهور دو كشور در هلسینكی فنلاند دیدار كردند كه در واقع نشان دهنده نقش بولتون در هماهنگی این دیدار بود.
اما آنچه كه این سفر را با اهمیت تر كرده، استراتژی جدید آمریكا در قبال چین است. كسانی كه با تفكر بولتون آشنایی دارند می دانند كه او در ضدیت با روسیه هیچ تردیدی ندارد اما همراهی او با سیاست نرمش ترامپ در قبال پوتین تنها برای آن است كه كاخ سفید در این دوره، تمام تلاش خود را برای مقابله با چین متمركز كرده است.
آنها دیگر روسیه را خطر درجه یك خود نمی دانند و با توجه به سخنرانی اخیر مایك پنس معاون اول ترامپ در موسسه هادسن، چین را تهدیدی برای اقتصاد، امنیت و حاكمیت ملی خود می دانند و حتی این كشور را به دخالت در انتخابات به خصوص ایالت هایی كه ترامپ در آنجا نفوذ داشته ست، متهم می كنند.
به گفته پنس، چین به دنبال آن است تا ترامپ دیگر رئیس جمهوری آمریكا نباشد و در این بین با استفاده از كارت های بازی تجاری و اقتصادی می كوشد سرمایه داران آمریكایی را علیه دونالد ترامپ بشوراند.
در سایه این استراتژی، بولتون رضایت داده است تا جایی كه می تواند تنش بین كاخ سفید و كرملین را كاهش دهد و حتی در صورت موفقیت رقیب روسی خود را در جنگ تجاری و سیاسی با چین همراه خود سازد كه در این صورت، راه آنها برای پیمودن سیاست های خود در قبال كره شمالی و جمهوری اسلامی ایران آسانتر خواهد شد.

**گرجستان
مشاور امنیت ملی ترامپ در سفر خود به سه كشور حوزه قفقاز هم سفر خواهد كرد. ماموكا بختادزه نخست وزیر گرجستان در یادداشت توئیتری خود نوشت: در سفر پیش روی بولتون به گرجستان، مشاركت استراتژیك و روابط دوستانه عمیق آمریكا و گرجستان بیش از پیش تقویت می شود.
بولتون در هفدهم سپتامبر زمانی كه بختادزه برای شركت در هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به آمریكا سفر كرده بود هم با نخست وزیر گرجستان دیدار كرد و گفت امروز با نخست وزیر گرجستان دیدار كردم تا همبستگی ایالات متحده با این كشور را نشان دهم. گرجستان نمونه ای از یك كشور دمكراتیك و قدرتمند در منطقه است.
مایكل پمپئو وزیر خارجه آمریكا هم در سی شهریور با بختادزه دیدار كرد و آن را بررسی ابعاد توسعه روابط دوجانبه در حوزه های امنیتی و اقتصادی دانست.
وی اضافه كرد: همچنین درباره جوانب مختلف شرایط سیاسی منطقه و نقش گرجستان در سیاست های منطقه ای بحث كردیم .
اما نقشی كه آمریكا برای گرجستان طراحی كرده است را شاید در این اظهارات ماموكا بختادزه بتوان یافت كه در یازدهم سپتامبر در كنفرانس بین المللی “جهان در سال 2018” كه توسط موسسه مك كین برگزار شده بود، گفت: با وجود چالش ها، گرجستان همه چیز را برای تبدیل شدن به عضو دائم ناتو تقبل می كند.
نخست وزیر این كشور با ابراز امیدواری از اینكه شركای غربی تلاش های گرجستان را ببینند، افزود: ما به ناتو خواهیم پیوست با اینكه چالش های زیادی در این مسیر وجود دارد، اما می خواهم بگویم كه ما كاملا موفق در این مسیر قدم بر می داریم.
بختادزه ادامه داد: هركسی می داند كه این جاده پر از چالش است، اما ناتو اعلام كرده است سیاست بازی در این زمینه دارد و گرجستان نیز ابزار لازم برای عضویت دائم ناتو را دارد البته ما متوجه هستیم كه تصمیم ما برای پیوستن به ناتو تحت فشار ژئوپلیتیك نیز است، با این حال ما خوش بین هستیم و همه چیز را برای تحقق این امر انجام خواهیم داد.
وی اضافه كرد: شما می دانید كه گرجستان در میان كشورهایی است كه بیش از دو درصد از درآمد ناخالص خود را در این راه صرف می كند. این سهم بزرگی با توجه به اقتصاد كوچك كشور ما است. می خواهیم اعضای ناتو متوجه شوند كه گرجستان شایستگی عضویت كامل ناتو را دارد.

**آذربایجان-ارمنستان
باكو و ایروان مقصدهای بعدی سفر مشاور امنیت ملی ترامپ به قفقاز جنوبی است. جایی كه این دو كشور بر مساله «قره باغ» مناقشه ای طولانی دارند.
هنوز مشخص نیست سفر جان بولتون به باكو را می توان تلاشی از طرف آمریكا برای در دست گرفتن نبض مساله قره باغ دانست یا خیر اما در 21 سپتامبر، دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریكا در پیام تبریك به نخست وزیر ارمنستان، نوشته بود ماه های آینده برای حل مساله قره باغ، ثمربخش خواهد بود.
اگرچه مقامات ارشد وزارت خارجه آمریكا تاكید كرده اند مساله قره باغ باید در چارچوب چهار قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل حل شود اما ممكن است با توجه به شرایط خاص منطقه ای و اختلافات ارمنستان با تركیه كه یكی از بازیگران فرایند آستانه درباره سوریه است، فشار آمریكا به كشورها علیه ایران و اختلاف نظرهای واشنگتن با مسكو كه پیشتر اشاره شد، دست بولتون را برای ارائه پیشنهادهای جدید به باكو و ایروان باز كرده باشد.
به گفته مشاور امنیت ملی ترامپ، در جریان این سفر به نقش ژئوپلیتیكی آذربایجان، ارمنستان و گرجستان در روابط با روسیه، ایران و تركیه به عنوان كشورهای ضامن صلح در روند حل و فصل اوضاع در سوریه تاكید خواهد شد.
اروپام**1429 ** 1546