۲۳ مهر ۱۳۹۷، ۱۱:۳۴
کد خبر: 83066335
T T
۰ نفر
موزه ها سنگر مقاومت در برابر جهانی شدن هستند

تهران - ایرنا- دبیر كمیسیون ملی یونسكو گفت: موزه ها سنگر مقاومت در برابر جهانی شدن هستند و با هویت بخشی به فرهنگ محلی و ملی از یكسان سازی جهانی جلوگیری كرده و به تنوع فرهنگی كمك می كنند.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا،حجت الله ایوبی در آیین گشایش چهل و یكمین سمپوزیوم جهانی ایكوفوم در موزه ملی افزود: برخی معتقدند رفتن به موزه ها درجا زدن در گذشته و به تعبیر ایرانی ها زیارت اهل قبور است اما من معتقدم این گونه نیست.
ایوبی خاطرنشان كرد: موزه یعنی تلاقی بین دیروز و فردا و پلی بین گذشته و آینده است كه حاوی خلاقیت نوآوری و ابتكار است .
وی ادامه داد: آفرینش خلاقیت و نوآوری در خلاء امكان پذیر نیست و رویش خاك حاصل خیز می خواهد، خاك یعنی تاریخ كه برای درست شدن آن صدها سال زمان باید بگذرد .
دبیر كمیسیون ملی یونسكو ایران تاكید كرد: خاك ایران در فرهنگ و هنر حاصلخیز است و برای همین است كه امروز ایرانی ها در نقاشی مدرن، گرافیك ، كاریكاتور و به ویژه سینما شناخته شده اند .
ایوبی تصریح كرد: ایران كشور سینماست و به تعبیر دبیر سابق جشنواره كن، سینما در خون ایرانی هاست .
وی گفت: آری هنر و فرهنگ در خون ایرانی هاست كشوری كه هزاران سال هنر كتابت ، خوش نویسی، نگارگری و چند هزار سال تمدن و تاریخ دارد .
به گفته ایوبی،موزه و تقدس عنوان جذابی است و تقدس را می شود به دو گونه معنا كرد یك معنا همان تقدس های معنوی است كه بخشی از موزه های جهان نتیجه خلق مذاهب هستند.
او ادامه داد: نگاه دیگر به تقدس ، همان معنایی است كه جامعه شناس فرانسوی مطرح كرد یعنی هر چیزی كه به آسانی در دسترس نیست و برای دیدن و ارتباط با او باید مراسم و آیینی داشت،مقدس است نه فقط مذهبی .
ایویی اظهار كرد: با این نگاه موزه داران قداست را خلق می كنند اشیای ایرانی افتاده در بیابان را كشف می كنند این ها را به یك مكان خاص و زیبا به نام موزه می آورند به آن نور می تابانند، به این جسم بی جان، روح می بخشند و قداست می آفریند زیرا برای دیدن آنها باید بلیت خرید ، گوشی در گوش گذاشت و كارهایی انجام داد .
وی اضافه كرد: فعالیت های ما نیز در یونسكو به مانند موزه ها براساس تنوع فرهنگی است ،موزه ها حافظ تنوع فرهنگی هستند از این جهت بسیار ارزشمند و قداست آفرین هستند .
ایوبی خطاب به موزه داران ادامه داد: ایران كار آسان تری نسبت به شما دارد شما اشیا را در موزه قرار می دهید اما ما به اندازه ای تاریخ داریم كه اعلام می كنیم شهری به بزرگی یزد میراث فرهنگی است یا محور بیشابور برای همین رفت وآمد و زندگی در این شهر باید با آداب و ادبی همراه باشد .
وی خاطر نشان كرد: موزه داران سرمایه آفرین هستند زیرا وقتی به معرفی یك شی یا مفهوم می پردازند آن به یك سرمایه ملی و جهانی تبدیل می شود از این رو شما حافظان تاریخ جهان و سنگربانان تنوع فرهنگی هستید .
** بهشتی: ایرانیان از دیرباز به دنبال آسمان اشیاء بوده اند
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری دیگر سخنران این مراسم اظهار كرد: موزه به شكل امروزی یك پدیده مدرن است اما از آغاز انتخاب این عنوان كه به اسطوره ای به یونان باستان برمی گردد تلاش شد كه این موضوع را به ریشه های دور پیوند بزنند.
سید محمد بهشتی افزود: در همه فرهنگ ها هر چیزی زمین و آسمانی دارد و آسمان هر چیز وجه قدسی آن است و زمین آن بخش مستهلك و مستعمل است كه عمر كوتاهی دارد.
وی ادامه داد: در اروپای قدیم هیچ چیز غیر مقدسی وجود نداشت در ایران ما نیز برای نمونه ما آیین فتوت داریم كه برای همه پیشه ها وجه قدسی تعریف شده و مقتدایی دارند.
بهشتی گفت: ایرانی ها از دیرباز به وجه آسمانی هر چیز بیشتر توجه داشته اند تا وجه كاربردی آن برای نمونه خانه بروجردی ها و حمام گنجعلی خان هر كدام از نظر كاربرد امروزی نقصی ندارند اما از نظر قدسی و آسمانی فیل ما را به یاد هندوستان می اندازند .
بهشتی تاكید كرد: مردم ما قبل از دوره مدرن از هر شی و فعلی به دنبال فتح آسمان بوده اند .
وی تصریح كرد : به نظر می رسد موزه ها كه وظیفه آنها یادآوری آسمان هر چیزی بود خود به نسیان تبدیل شده اند یعنی موزه ای كه باید یادخانه باشد و هستی، كیستی ما را به یاد آورد وظیفه اش یاد آوری زمین اشیا شده است .
وی یادآور شد: برای همین عموم موزه های فعلی، زمین اشیا را به ما توضیح می دهد نه آسمان آن را .
وی گفت: ما در مواجهه با مسجد شیخ لطف الله، خانه عامری ها و حمام گنجعلی خان بیشتر به تعریف حقیقت موزه نزدیك می شویم تا موزه های مرسوم جهان زیرا آنها به ما اطلاعات در مورد اشیا نمی دهند بلكه به مفهوم دقیق موزه ما را به یاد آسمان ، كیستی ، چیستی و ماموریت انسان می اندازند .

** محیط طباطبایی: ایران سرزمین هم زیستی ادیان و تقدس است
رییس ایكوم ایران نیز در این مراسم اظهار كرد: یكی از دلایل انتخاب عنوان 'تقدس و موزه' برای سمپوزیوم ایران این است كه ایران یك سرزمین مقدس نه فقط برای مسلمانان شیعه بلكه برای همه ادیان و مذاهب مختلف است .
سید احمد محیط طباطبایی تصریح كرد: در ایران بیش از 300 كلیسا داریم و ادیان مختلف به خوبی در كنار هم زیسته اند .
وی تصریح كرد: برای نمونه در خیابان موزه ملی ( 30 تیر) شاهد حضور بسیاری از پیروان ادیان، موزه ها و مراكز مذهبی هستیم به طوری كه موزه های ارامنه، زرتشتیان، معابد مسیحیان و كلیمیان و انواع موزه های غیر شی محور بر اساس یك درون مایه فكری در یكجا قرار دارد .
محیط ادامه داد: بیش از 67 فعال موزه و موزه دار ایرانی و بیش از 37 مهمان خارجی در این دوره حضور دارند.
وی یادآور شد: هدف نهایی این مراسم رسیدن به یك همگرایی و صلح است كه در سایه تعریف جدیدتری از موزه ها و تعامل آنها با هم ایجاد خواهد شد.
محیط یاد آور شد: تهران میزبان شایسته ای برای تساهل ، تسامح و همزیستی میان اقوام فرهنگ ها و مذاهب است .

** نوكنده: موزه موجب صلح است
مدیر موزه ملی ایران در سخنانی افزود: نتیجه این سپموزیوم می تواند به شناخت بیشتر موزه ها و تعریف جدیدی از موزه منجر شود .
جبرئیل نوكنده افزود: موزه ها و موزه داران و علاقه مندان به موزه موجبات ایجاد صلح در جهان را با گفت و گوی فرهنگی فراهم می كنند.
به گزارش ایرنا، چهل و یكمین سمپوزیوم سالانه ایكوفوم با دستور كارموزه شناسی و تقدس》از 23 الی 27 مهرماه در سالن همایش های ملی برگزار می شود.
ایكوفوم مهمترین كمیته از ایكوم《شورای بین المللی موزه ها》است كه وظیفه موزه شناسی و بازتعریف مفهوم موزه را برعهده دارد.
سال گذشته این اجلاس در كشور كوبا برگزار شد.
انتخاب ایران برای اولین میزبانی ایكوفوم با مفهوم تقدس و صلح به مناسبت وجود 6 كلیسا، كنیسه، مسجد و معبد متعلق به كره ای ها، ارامنه، زرتشتیان و مسلمانان در كنار هم واقع در خیابان 30 تیر تهران بوده است.
فراهنگ **1085** 3079** 1701