۲۴ مهر ۱۳۹۷، ۱۲:۴۸
کد خبر: 83067736
T T
۰ نفر
وزارت ارشاد: به شعار 'ايران تهران نيست' عمل كرده ايم

تهران- ايرنا- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي تاكيد كرد كه برنامه اين وزارتخانه در دولت دوازدهم عملياتي كردن شعار محوري «ايران تهران نيست» بوده و در اين راستا اقدامات شاخص و خوبي در روستاها و شهرهاي كوچك كشور صورت گرفته است.

سيد جواد ساداتي نژاد، نماينده مردم كاشان، آران و بيدگل در مجلس شوراي اسلامي 22 مهرماه در گفت و گو با پايگاه خبري خانه ملت مدعي شده است كه «وزارت ارشاد هيچ برنامه فرهنگي براي روستاها و شهرهاي كوچك ندارد».
به گزارش روز سه شنبه خبرنگار فرهنگي ايرنا،وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در پاسخ به ادعاي اين نماينده مجلس، يكي از اهداف مهم اين وزارتخانه را حمايت و تقويت آفرينش هاي فرهنگي و هنري، با رويكرد توجه به فرصت فضاها و زيرساخت هاي فرهنگي مناسب در مناطق مختلف كشور و اشتياق مردمي به فعاليت هاي فرهنگي و هنري در روستاها و مناطق محروم عنوان كرده كه در ارائه برنامه هاي سيد عباس صالحي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در جلسه راي اعتماد مجلس شوراي اسلامي مورد تاكيد قرار گرفت.
براساس اعلام وزارت ارشاد، شعار «ايران تهران نيست» به عنوان يكي از برنامه هاي محوري در دوره جديد مديريت اين وزارت خانه مد نظر قرار گرفته و تاكنون ٩ سفر برنامه اي با اولويت مناطق كمتر برخوردار و تمركز زدايي از مراكز استان ها و توجه به نقاط محروم و هدايت اعتبارات وزارتخانه به سمت اين نقاط صورت گرفته است.
«حاصل اين نگاه كه از دولت يازدهم آغاز و در دولت دوازدهم ادامه يافته است، بروز طرح هاي ملي با محوريت روستا و تعداد قابل توجه رويدادهاي فرهنگي و آفرينش هاي هنري با رويكرد تقويت نقش روستاها و شهرهاي كوچك بوده است».
وزارت ارشاد همچنين به برخي فعاليت ها و اقدامات انجام گرفته در اين دوره وزارت ارشاد اشاره و يادآور شده است: تاكنون بيش از 3800 روستا برنامه‌ها و فعاليت‌هاي خود را در حوزه كتاب و كتاب‌خواني براي يك رقابت فرهنگي به دبيرخانه مركزي جشنواره ارسال كرده‌اند كه در هر دوره به 10 روستا نزديك به پنج ميليون ريال كمك‌هاي نقدي و غيرنقدي اهدا شده است.
در گزارش وزارت ارشاد يادآور شده است: اين وزارتخانه با خريد ويژه كتاب از نمايشگاه كتاب تهران و ارسال به ١٠٠٠ روستاي كشور به توانمندسازي فرهنگي روستاها از طريق ترويج كتاب و كتاب خواني توجه ويژه اي نشان داده و تاكنون ٣٥ ميليارد ريال به جشنواره ها، فعاليت هاي فرهنگي و تأمين كتاب مورد نياز كمك شده است.
اهم فعاليت هاي فرهنگي اين وزارت خانه كه در ادامه گزارش مورد اشاره قرار گرفته عبارتند از:
برگزاري كارگاه‌هاي آموزشي: حدود 120 كارگاه آموزشي ترويج كتاب‌خواني در روستاهاي سراسر كشور طي سال 1396 و نيمه نخست سال 1397 برگزار شده است.
اهداي كتاب: در سال 1396 حدود 14 ميليارد ريال و در نيمه نخست سال 1397، 23 ميليارد ريال كتاب و بسته‌هاي فرهنگي به روستاها و شهرهاي شركت كننده در دو برنامه «جشنواره روستاها و عشاير كتاب» و «انتخاب و معرفي پايتخت كتاب ايران» ارسال شده است.
ايجاد شبكه روستاها و عشاير دوستدار كتاب: با پيشنهاد روستاهاي برگزيده چهار دوره جشنواره روستاها و عشاير دوستدار كتاب و پشتيباني معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، شبكه روستاهاي دوستدار كتاب ايران به عنوان يك نهاد مردمي متشكل از مجمع عمومي و شوراي هماهنگي فعاليت خود را در فضايي مستقل و در راستاي اجراي ترويج كتاب و گسترش فرهنگ كتابخواني آغاز كرده است. اين شبكه به عنوان بازوي مشورتي و اجرايي برنامه‌هاي ترويج كتاب‌خواني معاونت فرهنگي فعال شده است.
اعزام نويسندگان به روستاها: از سال 1396 تاكنون، بيش از 100 نويسنده كودك و نوجوان با سفر به روستاها و شهرهاي كوچك سراسر كشور، كارگاه‌هاي آموزشي ترويج كتاب‌خواني، نويسندگي و طراحي و مديريت برنامه‌هاي فرهنگي را در فضاهاي عمومي شامل مدارس، كتابخانه‌ها، مساجد، پايگاه‌هاي بسيج، و غيره برگزار كردند. اين سفرها علاوه بر آشنايي روستاييان با نويسندگان و شيوه‌هاي ترويج كتاب‌خواني، باعث شده است كه خود نويسندگان هم در ارتباط مستقيم با فضاهايي بومي قرار گرفته و به مضامين و دستمايه‌هاي غني و جديدي براي خلق آثار ادبي جديد برسند.
برپايي جام باشگاه‌هاي كتاب‌خواني كودك و نوجوان: جام باشگاه‌هاي كتاب‌خواني برنامه‌اي براي تشويق كتاب‌خواني بچه‌ها در فضاهاي گروهي و جمعي است. همه اعضاي باشگاه‌ها از 50 درصد يارانه و حمايت خريد كتاب معاونت امور فرهنگي بهره‌مند مي‌شوند. در دومين دوره برگزاري جام باشگاه‌هاي كتاب‌خواني كودك و نوجوان بحث مشاركت روستاها جدي شد كه به تشكيل پنج هزارباشگاه كتاب‌خواني با بيش از 60 هزار عضو كودك و نوجوان در سراسر كشور انجاميد.
تجهيز بيش ازچهارهزار كتابخانه كلاسي مقطع ابتدايي مناطق روستايي و عشايري در قالب فعاليت هاي مشترك بين وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و وزارت آموزش و پرورش و مشاركت مستمر در راه اندازي نمايشگاه كتاب در مناطق روستايي كه حاصل اين تلاش و اقدام هوشمندانه، افزايش نرخ سرانه بهره مندي كتاب در مدارس از ٣ جلد به ٩ جلد بوده است.
انتخاب و معرفي پايتخت كتاب ايران: اين برنامه كه تاكنون چهار دوره متوالي اجرا شده است، از جمله برنامه‌هاي فرهنگي خلاقانه‌اي است كه در دولت يازدهم توسط معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي طراحي و با همكاري جمع زيادي از نهادهاي ذي‌ربط دولتي و غيردولتي به اجرا رسيده است. نمونه بارز اين رخداد عميق فرهنگي انتخاب شهر كاشان به عنوان پايتخت كتاب ايران است. در طول چهار دوره اجرا، 370 شهر كوچك و بزرگ در اين رقابت فرهنگي مشاركت داشته و برنامه‌هاي خلاقانه‌ و مؤثري را براي ترويج كتابخواني در شهر را ارائه داده‌اند. در هر دوره از اجرا، يك شهر به عنوان پايتخت كتاب ايران و چهار شهر به عنوان شهرهاي خلاق حوزه كتاب، طي مراسمي با حضور معاون رياست جمهوري معرفي مي‌شوند و جوايز خود را دريافت مي‌كنند. اهواز، نيشابور، بوشهر و كاشان چهار شهري است كه به ترتيب در چهار دوره به عنوان پايتخت كتاب ايران معرفي شده‌اند.
افزون بر برنامه‌ها و جشنواره‌هاي معاونت امور فرهنگي در قالب تفاهم‌نامه‌هاي استاني، بيش از60 درصد اعتبارات خود را به صورت مستقيم به استان‌ها تخصيص داده است.
علاوه بر اقدامات فوق با تفويض وزير محترم، دبيرخانه فرهنگ و هنر روستا و عشاير وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در ستاد عالي كانون هاي فرهنگي و مساجد كشور در سال جاري تشكيل شده است و تهيه و تدوين برنامه‏هاي فرهنگي هنري، آموزشي، كارآفريني و... ويژه روستائيان و عشاير كشور براي سال ١٣٩٧ با پيش بيني اعتباري معادل 17ميليارد ريال از اقداماتي است كه در اين دبيرخانه به انجام رسيده است.
اختصاص بخشي از اعتبارات برنامه‏هاي تدوين شده ويژه روستا و عشاير كشور به مبلغ دو ميليارد و 830 ميليون ريال و واريز به استان‏ها جهت اجرا، جمع‏آوري گزارشات و اقدامات انجام شده در سطح حوزه‏ ستادي و استاني با موضوع فرهنگ و هنر روستا و عشاير در طول برنامه پنجم وسال ٩٦ جهت ارزيابي حوزه‏ها و پيگيري لازم جهت اخذ ساير اعتبارات به منظور اجراي برنامه هاي فرهنگي هنري در سطح روستا و عشاير از ديگر اقدامات دبيرخانه بوده است.
در حوزه سينمايي و هنري هم شمار فيلم هاي توليد شده در حوزه روستا و عشاير و فعاليت هاي فرهنگي و هنري اجرا شده در اين حوزه از سوي معاونت ها و ادارات كل، فهرست بلندي دارد كه همگي در گزارش عملكرد وزارتخانه منتشر شده است.
فراهنگ ** 1355 ** 1701