۲۵ مهر ۱۳۹۷، ۱۳:۳۳
کد خبر: 83069170
T T
۰ نفر

شمارش معكوس برای تشكیل دولت لبنان

۲۵ مهر ۱۳۹۷، ۱۳:۳۳
کد خبر: 83069170
شمارش معكوس برای تشكیل دولت لبنان

بیروت-ایرنا- پس از گذشت چهار ماه و سه هفته از معرفی «سعد الحریری» به عنوان نخست وزیر مامور تشكیل كابینه لبنان، شواهد زیادی حاكی از به نتیجه رسیدن این ماموریت ظرف روزهای اندك پیش روست.

به گزارش ایرنا، در محافل سیاسی و رسانه ای لبنان پیش بینی می شود كه كابینه همین هفته متولد خواهد شد.
الحریری كه پنج شنبه دو هفته پیش در یك برنامه تلویزیونی از تشكیل دولت طی یك هفته تا 10 روز بعد از آن خبر داده بود، یكشنبه این هفته مهلتش تمام شد و در حالی كه بار دیگر به دلیل وجود اختلافات و گره ها، می رفت فضای ناامیدی و جمود در لبنان حاكم شود، دیدارهایی میان سران لبنان طی روزهای دوشنبه و سه شنبه امیدها را زنده كرد.
الحریری پیش از پایان پنجمین ماه از ماموریتش گویا با جدیت تمام به دنبال تشكیل سومین كابینه خود است.

*فرصت مشغولیت عربستان در قضیه خاشقچی

روزنامه لبنانی «الاخبار» نوشت كه سعد الحریری این بار مسلح به فشارهای فرانسه به برخی گروه های سیاسی داخلی لبنان و همچنین دفاع پاریس از وی در برابر فشارهای ریاض برای رویارویی با فشار خارجی است.
این روزنامه معتقد است كه الحریری، فرانسه و لبنان از گرفتار شدن عربستان سعودی در بحران ناپدیدشدن «جمال خاشقچی» و مشغولیت ریاض در این باره می خواهند استفاده كنند تا كار تشكیل كابینه لبنان را هر چه زودتر بدور از فشارهای سعودی ها یكسره كنند.
شبكه تلویزیونی «المنار» وابسته به حزب الله نیز ضمن مرتبط دانستن تحرك آغاز شده برای تشكیل دولت در لبنان با مشغولیت عربستان، گفت كه باید دید آیا لبنان می تواند در زمانی كه منطقه در برابر یك معامله در پرونده خاشقچی است، از گره های خارجی رهایی یابد و گره های داخلی را بازكند؟
روزنامه «البناء» لبنان نیز با اشاره به دیدار اخیر «امانوئل ماكرون» رئیس جمهوری لبنان و همتای لبنانی اش «میشل عون» در پایتخت ارمنستان، از چراغ سبز پاریس به بیروت برای استفاده از فرصت سرگرمی ریاض در پرونده خاشقچی جهت گشودن راهی امن برای تشكیل دولت خبرداد.
روزنامه لبنانی «الجمهوریه» نیز به نقل یكی از منابع بلندپایه خود نوشت كه با توجه به گرفتاری ریاض تا 72 ساعت آینده به احتمال زیاد دولت های عراق و لبنان هر دو تشكیل خواهد شد.

**حركت سعد الحریری به سوی كابینه سوم

سعد الحریری در همین راستا دوشنبه با «فؤاد السنیوره»، «نجیب میقاتی» و«تمام سلام» نخست وزیران پیشین لبنان كه به همراه یكدیگر به «بیت الوسط» مقر سعد الحریری آمده بودند، دیدار كرد، تا در خلال گفت و گو بیشتر با آنها بر سر سهمیه وزرای سنی رایزنی كند.
بعد از آن «طلال ارسلان» رئیس حزب دروزی «دموكرات لبنان» و وزیر امورمهاجران به دیدار سعد الحریری رفت و بر سر گره دروزی به بحث نشستند.
طایفه دروزی های لبنان می تواند در یك كابینه 30 نفره 3 كرسی وزارتی داشته باشد كه در طول این مدت «ولید جنبلاط» رهبر حزب «سوسیالیست ترقی خواه» كه فراكسیون وابسته به او در پارلمان لبنان 9 نماینده دارد، همه این سه سهم را از آن خود می دانست و این یكی از گره های داخلی در تشكیل دولت به شمار می رفت.
دیدار بعدی الحریری دوشنبه شب با «جبران باسیل» رئیس حزب نزدیك به رئیس جمهوری یعنی «جریان ملی آزاد» بود. محور گفت و گوهای الحریری و باسیل گره مسیحی در تشكیل كابینه بود.
از خرداد ماه كه فرایند تشكیل دولت در لبنان آغاز شد، یكی از مهم ترین گره ها، سهم خواهی حزب «نیروهای لبنانی» به ریاست «سمیر جعجع» بوده كه فراكسیون آن در مجلس دارای 15 عضو است و 4 یا 5 وزیر را در دولت طلب می كرد، اما با مخالفت عون و باسیل و دیگر گروه ها روبرو بود.
نیروهای لبنانی علاوه بر خواستن این میزان همواره اصرار داشتند تا یا یكی از وزارت های كلیدی «دفاع، خارجه، كشور و دارایی» را داشته باشند یا منصب معاون نخست وزیر كه معمولا سهم رئیس جمهوری است.
حتی شهریور ماه هم كه الحریری پیش نویسی از تشكیل كابینه را به عون تحویل داد، دفتر رئیس جمهوری در بیانیه ای این ساختار را به دلیل عدم رعایت معیارهای لازم رد كرد و منابع خبری گفتند كه بیشترین اعتراض عون به سهم یاران جعجع بوده است.
الحریری همچنین دوشنبه با «ملحم الریاشی» وزیر رسانه لبنان و یكی از اعضای ارشد نیروهای لبنانی هم دیدار كرد و بر سر همین گره مسیحی به گفت و گو نشست.
سه شنبه نیز «علی حسن خلیل» وزیر دارایی لبنان و نفر دوم جنبش امل پس از «نبیه بری» رهبر آن و رئیس پارلمان، در بیت الوسط با الحریری دیدار كرد و در جریان امور و روند تشكیل كابینه قرار گرفت تا به بری كه برای نشست مجمع عمومی اتحادیه جهانی بین المجالس در ژنو به سر می برد، از آخرین رخدادها گزارش دهد.
منابع آگاه به خبرنگار ایرنا گفتند كه دیدار الحریری و خلیل با محوریت معرفی وزرای شیعه بوده است و نام شش وزیر حزب الله و جنبش امل در اختیار نخست وزیر قرار گرفته است.
بنابر اخبار بدست آمده از سوی خبرنگار ایرنا، «محمد فنیش»، «عماد شمص» و «محمود قماطی» سه وزیر حزب الله خواهند بود؛ «حسن اللقیس» و «علی رحال» نیز در كنار علی حسن خلیل به عنوان سه وزیر جنبش امل در كابینه سوم سعد الحریری حضور خواهند داشت.

**وقتی سرانجام گره ها باز می شوند

در راستای گشایش گره های موجود، دیروز (سه شنبه) نیز میشل عون در كاخ ریاست جمهوری «بعبدا» میزبان برخی از شخصیت ها و احزاب سیاسی لبنان بود.
از همه برجسته تر در میان مهمانان بعبدا، طلال ارسلان و ولید جنبلاط بودند كه برای حل مشكل گره دروزی و مطرح كردن اسامی به دیدار عون شتافتند.
روزنامه الجمهوریه لبنان به نقل برخی از منابع خود پیرامون حاصل این دیدارها نوشت كه تقریبا مشخص شد كه سومین وزیر دروزی نه تنها طلال ارسلان نیست بلكه حتی سهم حزب او نیز نخواهد بود، بلكه طبق توافق ضمنی میان او با جنبلاط سرانجام قرار شده كه وزیر سوم دروزی، شخصی نزدیك به جنبلاط با نظر ارسلان باشد.
این روزنامه نیز در ادامه مانند برخی دیگر از منابع خبری نوشت كه میشل عون با گرفتن 4 سهم توسط نیروهای لبنانی موافقت كرده، و پذیرفته كه كرسی معاون نخست وزیر را یكی از یاران جعجع بدهد به شرطی كه وزیر نباشد و 3 سهم دیگر نیز وزارتخانه های خدماتی و عادی دیگر باشد. اما عون دادن وزارت دادگستری به نیروهای لبنانی را قبول نكرده است.
خاورم**2054*1049