۲۶ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۳۰
کد خبر: 83070082
T T
۰ نفر

واردات بی ضابطه، چوب لای چرخ تولید روغن زیتون

۲۶ مهر ۱۳۹۷، ۱۰:۳۰
کد خبر: 83070082
واردات بی ضابطه، چوب لای چرخ تولید روغن زیتون

زنجان – ایرنا – حدود 80 درصد زیتون تولیدی در جهان به استحصال روغن می رسد؛ ولی در ایران و مركز تولید این محصول (زنجان، گیلان و قزوین) همین میزان كنسرو شده و فقط 20 درصد آن روغن كشی و 60 درصد دیگر نیز از محل واردات تامین می شود.

به گزارش ایرنا، شهرستان طارم در استان زنجان 20 هزار هكتار باغ زیتون دارد كه 14 هزار و 806 هكتار آن بارور است، اكنون برداشت زیتون در این شهرستان آغاز و پیش بینی شده امسال بیش از 250 هزار تن محصول از این باغ ها برداشت شود.
از لحاظ سطح و میزان تولید زیتون، شهرستان طارم استان زنجان رتبه نخست كشوری را دارد و درحالی كه باید برای فرآوری این محصول و دستیابی به ارزش افزوده، صنایع مختلف از جمله روغن كشی فعال باشد این شهرستان فاقد صنایع مربوطه است.
باغداران زیتون نیز با اظهار نارضایتی از كم توجهی به جذب سرمایه گذار، نبود حمایت مسئولان در این بخش و صدور مجوز برای واردات بی رویه روغن زیتون به برداشت كنسروی این محصول اكتفا می كنند.

** واردات، مانع روغن كشی از زیتون می شود
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی و عضو هیات مدیره شورای ملی زیتون كشور گفت: در دنیا 80 درصد میوه تولیدی زیتون به روغن كشی می رسد و 20 درصد آن كنسروی برداشت می شود درحالی كه در ایران این روند معكوس است و فقط از 20 درصد زیتون تولیدی، روغن استحصال می شود.
یونس قاسمی افزود: امسال انتظار می رود كه میزان استحصال روغن از زیتون به 35 درصد افزایش یابد.
به گفته وی، بیشترین علت رویكرد باغداران به زیتون كنسروی، نداشتن بازار مناسب و متاسفانه واردات روغن آن با ارز چهار هزار و 200 تومانی همزمان با برداشت زیتون بود كه به كم توجهی استحصال روغن از این میوه باغی دامن زد.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی و عضو هیات مدیره شورای ملی زیتون كشور گفت: پیشنهاد این شورا مسكوت ماندن مصوبه واردات تا پایان برداشت زیتون است كه پس از برداشت و استحصال روغن تا حدامكان، كمبود آن با روغن وارداتی تامین شود.
قاسمی متذكر شد: به طور متوسط سالانه در كشور نیازمند تولید 15 هزار تن روغن زیتون هستیم و تولید داخلی نیز پنج هزار تن است كه 10 هزار تن از این روغن وارد كشور می شود.
وی تاكید كرد: واردات این میزان روغن زیتون رقم بالایی است در حالیكه در كشور تولید زیتون مازاد داریم.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی و عضو هیات مدیره شورای ملی زیتون كشور گفت: این شورا به منظور حفظ منافع همه اقشار و اصناف درگیر در صنعت زیتون اعم از تولیدكنندگان، بازرگانان و مصرف كنندگان در حال تدوین پیش نویس بسته پیشنهادي است.
قاسمی یادآوری كرد: شورای ملی زیتون برای همه مراحل تولید، توزیع و مصرف زیتون برنامه دارد و با نظر كارشناسان زبده برنامه جامعی تدوین می كند كه به متولیان امور در وزارت جهاد كشاورزی، صنعت، معدن و تجارت، سازمان غذا و دارو و استاندارد ارائه خواهد شد.
یكی از باغداران نمونه در شهرستان طارم تاكید كرد: دلالان بازار روغن زیتون را در دست گرفته اند و در این بازار باغداران تمایلی به روغن كشی از محصول خود ندارند.
ناصر عسگری ادامه داد: تعدادی از دلالان روغن های سویا و غذایی را با روغن زیتون مخلوط و آن را با كیفیت بسیار پایین تری در بازار عرضه می كنند كه هیچ نظارتی برای این موضوع نیست.
وی تاكید كرد: اگر باغداران زیتون دارای برندی باشند با اطمینان اقدام به استحصال روغن از محصول خود می كنند و بازار مطمئنی نیز برای عرضه خواهند داشت.
این باغدار نمونه طارمی با تاكید بر اینكه سلامتی از مزرعه می آید نه از داروخانه، اظهارداشت: هیچ منطقه ای در ایران زیتونی از نظر كیفیت و بالا بودن درصد روغن آن همانند طارم استان زنجان ندارد.
عسگری بر نظارت مراحل استحصال روغن در مراكز سنتی و صنعتی شهرستان طارم از سوی دستگاه های مربوطه تاكید كرد و متذكر شد: باید روغنی كه از این میوه درختی بدست می آید توسط ارگان های مربوطه مراحل آن پایش شود تا محصولی ارگانیك به دست مصرف كننده برسد.
فریدون عباسی یكی از باغداران زیتون در روستای هارون آباد شهرستان طارم نیز اظهار داشت: در حال حاضر روغن زیتون توسط دلالان از دیگر كشورها وارد و با روغن های صنعتی مخلوط و در بازار عرضه می شود و نظارتی از سوی دستگاه های نطارتی نیست.

** 19 واحد صنعتی روغن كشی زیتون در طارم فعال است
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی استان زنجان از فعالیت 19 واحد روغن كشی زیتون دارای پروانه بهره برداری در شهرستان طارم خبرداد و افزود: سالانه 30 درصد زیتون تولیدی شهرستان برای استحصال روغن به كارگاه های روغن كشی ارسال می شود.
به گفته بهنام اجاقلو، امسال برداشت زیتون كنسروی از نیمه دوم شهریور در این شهرستان آغاز شد و تا اواخر مهر ادامه خواهد داشت.
وی خاطرنشان كرد: برداشت ارقام روغنی نیز از اواخر مهر تا اواخر آبان انجام خواهد شد.
مدیرعامل شركت گیلوان زیتون شهرستان طارم اضافه كرد: زیتون كاران این شهرستان به دنبال سود مقطعی از فروش محصول خود هستند بنابراین در اواخر شهریور همزمان با برداشت، اقدام به فروش زیتون كنسروی می كنند.
محمدرضا ناصری گفت: بازار فروش و تامین قطعات ماشین آلات روغن كشی از مشكلات پیش رو است كه استحصال زیتون برای روغن را دچار مشكل می كند.
وی ادامه داد: در حال حاضر زیتون تولیدی در شهرستان طارم به لحاظ كیفیت بسیار مرغوب است كه در روغن كشی از آن روغن قابل توجهی استحصال می شود.
مدیرعامل شركت گیلوان زیتون شهرستان طارم یادآوری كرد: باید ذائقه عموم مردم برای استفاده از روغن زیتون كه فواید بسیار زیادی برای سلامت دارد، عادت كند تا تقاضا در بازار نیز افزایش یابد.
ناصری با بیان اینكه شركت گیلون زیتون در حال حاضر سه هزار تن تولید و فرآوری از این محصول را دارد، خاطرنشان كرد: از این میزان 600 تن نیز روغن استحصال و به فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای استان تهران و دیگر استان ها ارسال می شود.
وی تاكید كرد: از مسئولان مربوطه انتظار می رود برای افزایش سرانه مصرف روغن زیتون و استحصال روغن از این محصول درختی بیش از زمان حاضر برنامه ریزی داشته باشند تا واردات آن به كشور قطع و این محصول صادر شود.
روغن زیتون از میوه درخت زیتون به دست می‌آید. این درخت نخستین بار در كرانه‌های دریای مدیترانه پرورش یافت. روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست می‌آورند كه دارای مقدار زیادی چربی اشباع نشده است.
روغن به وسیلهٔ خرد كردن كامل زیتون و جدا كردن روغن با روش‌های مكانیكی یا شیمیایی تولید می‌شود. این روغن در آشپزی، تولید لوازم آرایش، تولید دارو و صابون كاربردهای گوناگون دارد. در قدیم از روغن زیتون به عنوان سوخت چراغ‌های روغنی نیز استفاده می‌كرده‌اند. روغن زیتون در سراسر جهان به كار برده می‌شود. بیشترین مصرف آن در كشورهای پیرامون مدیترانه است.
9505/6085
۰ نفر