به گزارش ایرنا، این بنیاد با نام مقدس «مادر» و برای همه مادران جهان شكل گرفته و با تلاش های بنیانگذار آن امروز اندیشه های جهانی دارد.
قصه مادری روستایی كه از دل سنگهای كوه روزی فرزندانش را در میآورد یا آن كه بی چشمداشت مادرترین نامادری 11 فرزند شد و با هزاران گره ریز قالی آنها را بزرگ كرد یا آن مادر دیگر كه كشاورزی میكرد تا هر 9 فرزندش درس بخوانند و همه فرزندانش زیر بال و پر او زنان و مردانی بزرگ شوند.
و هزاران قصه دیگر كه ماجرای فداكاریها، صبوریها و عاشقانگیهای مادرانه است و اشك به چشم و بغض به گلو میفشارد، تنها داستانكهایی از هزاران صفحه مادری است كه از لحظهای كه زنی برای مادر شدن آغوش میگشاید، خود را برای آن آماده میكند.
این قصهها هر روز در هر گوشه و كنار زمین رخ میدهد، خواه در دل كوههای سرسخت زاگرس یا صحراهای دورافتاده آفریقا. این قصهها راز و رمزهای زندگی مادرانه است و نشان همان خط و چروكهای دست و صورت و پیشانی است كه گاه پیش از آنكه پیری بیاید روی چهره مادران نقش میبندد.
كاشف این روایتها، مردی است كه خود، سالها پیش در سیاه چادرهای عشایر و در پهنه دشت «ارژن» ارس زاده شده است، از پدری كشاورز و مادری زحمتكش.
« غلامرضا محمدی» كه امروز بنیانگذار بنیاد فرهنگی بینالمللی مادر است، عضوی از خانوادهای 11 نفره عشایری بود كه تلاشها، صبوریها، دلدادگیها و از خود گذشتگی مادر و پدرش او را به یكی از مهندسان توانمند در رشته جادهسازی بدل كرد و شكیبایی به پای محرومیت و فقر و زندگی در غربت، تنها به واسطه والدینش میسر شد.
پدرش كه برای مشوش نشدن احوال او كه در خارج كشور تحصیل می كرد، وصیت كرد مادامی كه فرزندش مشغول تحصیل است، از خبر فوتش مطلع نشود.
پدر مهربان خانواده درگذشت و مسئولیت بزرگ كردن پنج فرزند یتیم حاضر در خانه در شرایط فقر و تنگدستی بر دوش مادر افتاد.
این رویدادها و درس ایثار و از خودگذشتگی مادر به فرزندان، غلامرضا محمدی را به خیری آبادگر و بنیانگذار بنیادی با نام مادر بدل كرد.
** روستازاده ای از دل صحرا هستم
محمدی خود را اینگونه معرفی میكند: من روستا زاده ای هستم كه از دل صحرا زیر چادر سیاه از مادری متولد شد كه عشق، ایثار و صبر به من آموخت و پدری كه به خاطر عشق من به تحصیل، چشم بر همه وابستگیهایش به فرزندش بست و بیدیدن او از دنیا رفت.
علاقه به پدر باعث شد تا این خیر با نام و یاد او، حاجحسین محمدی، در زادگاهش مراكز خدماتی، درمانی و فرهنگی بسازد.
محمدی در وصف مادرش نیز میگوید: وجود مادرم برایم قداست بسیار داشت، او هم رفیقم بود، هم پدرم، او 44 سال پس از رفتن پدرم چنان با من زندگی كرد كه من كمتر احساس یتیمی كردم.
این علاقه باعث شد او در اندیشه انجام كاری برآید كه بتواند یاد و نام مادرش را برای همیشه ثبت كند.
او میگوید: مادرم در سالهای پایانی عمر دچار سرطان بود، در فكر ساختن بنایی به نام او نبودم؛ چراكه قداست مادر را نمی توان در یك زمان و یك مكان محبوس كرد، زیرا پاكی و محبت و نام و یاد او بیش از اینها است كه بخواهم یا بتوانم مكانی را به نامش كنم.
** جایی برای همه مادران جهان
محمدی ادامه میدهد: تصمیم گرفتم به مناسبت زادروز مادرم كه 11 مهرماه بود، نه تنها برای او كه برای همه مادران جهان كاری كنم. اردیبهشت ماه سال 1393 بود، از آن زمان پایهریزی بنیادی با نام مادر را آغاز كردم، اهداف آن را نوشتم و این حدیث نبوی را كه میفرماید: ' بهشت زیر پای مادران است'، چراغ راهم قرار دادم.
بدینگونه بود كه بنیانگذار بنیاد مادر، در یازدهم مهرماه سال 1393 این بنیاد را در شیراز راهاندازی كرد و یكی از اهداف آن را یافتن مادرانی در سراسر جهان تعریف كرد تا از آنها قدردانی كند.
او توضیح میدهد: در جهان عنوانهای بسیاری برای انسانها وجود دارد، استاد شایسته، پزشك شایسته، سردار نمونه؛ اما هیچوقت كسی یادی از مادر نمونه نكرده است؛ غافل از آنكه این سقوط اخلاقی و چالش هایی كه بخشی از جامعه ما را در بر گرفته، از خانواده برمیخیزد، خانوادهای كه قلب آن، مادر است.
محمدی معتقد است: اگر مادرانی متعالی داشته باشیم، جهانی خوشبخت داریم، مادرانی كه از دل كوه برای فرزندانشان نان در میآورند، مادرانی كه استادان برترین دانشگاهها هستند، آنان كه بیسوادند اما برای تحصیل فرزندشان از همهچیز گذشتند، اینها نمونههای خوشبختیهای جهانی است كه مادران آن را میسازند.
وی اساس و اصول كار بنیاد را بر دو موضوع نهاده است، نخست آنچه در منشور بنیاد مادر آمده است و دیگر، اهداف هفتگانه بنیاد مادر.
** غیر دولتی هستیم و غیر سیاسی
بنیانگذار و مدیرعامل بنیاد فرهنگی بین المللی مادر، منشور این بنیاد را خط قرمز آن میخواند و میگوید: بنیاد مادر، یك بنیاد فرهنگی بینالمللی است كه بهصورت غیر دولتی فعالیت میكند و وابسته به هیچ سازمان، نهاد، حزب یا گروهی نیست و هر گونه فعالیت سیاسی در آن ممنوع است؛ همچنین هرگونه تبعیض از لحاظ زبان، رنگ، ملیت، قومیت، فرهنگ، عقیده و مذهب از منظر این بنیاد مذموم است.
او اهداف هفتگانه بنیاد مادر را آشنایی جامعه به ویژه نسل جوان با جایگاه و نقش والای مادر و ارتقا و بازآفرینی ارزشهای قداستآمیز او از منظر خانوادگی، اجتماعی و فرهنگی؛ تببین و تاثیر نقش مادران در ساختن جامعهای ایده آل؛ پررنگ كردن مسئولیتهای جامعه به ویژه فرزندان در قبال حقوق مادران؛ آموزش مسئولیتهای خطیر مادری به زنان جوان در قبال فرزندان و رفتار متقابل آنان نسبت به مادران؛ ایجاد مراكز مشاوره برای مادران؛ فراهمآوردن زمینه آموزش از مهد كودك تا دانشگاه و نیز انتخاب مادران نمونه و برگزاری آیین نكوداشت در هر دو سال یك بار قرار داده است.
بنیانگذار « بنیاد مادر» از مادر در همه جوامع فرهنگی با عنوان یك شاخص یاد میكند كه حتی لفظ مشترك آن در میان ملتها، نمادی برای اهمیت وجودی آن در خانوادهها است.
** مادر، جایگاه قدسی دارد
محمدی با بیان اینكه باید جایگاه مادر را برای جامعه به ویژه نسل جوان تبیین كنیم، میگوید: نسل جوان باید بداند مادر فقط به جنسیت زنانهاش محدود نمی شود، بلكه او جایگاهی قدسی دارد.
بنیانگذار بنیاد مادر با اشاره به اینكه تربیت فرزند از زمان شكل گیری تا 12سالگی بر عهده مادر است، عنوان میكند: مادر مسئول آرامش و پدر مسئول آسایش است و از همین رو ضمن تاكید بر جایگاه قدسی مادر باید آموزش مادری را نیز برای نسل جوان آغاز كنیم.
وی میافزاید: دختران باید به خطیر بودن مسئولیتشان آگاه شوند و بدانند مادری وظیفهای دشوار است كه به از خودگذشتگی فراوان نیاز دارد.
** بنیاد مادر خیریه نیست، نهادی است فرهنگی
محمدی با اشاره به اینكه بنیاد مادر در راستای از بین بردن تنگناهای مادران در جامعه نیز فعالیت میكند، تشریح كرد: بنیاد بین المللی مادر خیریه نیست، بلكه نهادی فرهنگی است و فعالیت فرهنگی، هم زمانبر است و هم هزینهبردار؛ بنابراین تلاشهای امروز ما در بازه زمانی 20 تا 50 ساله به ثمر خواهد نشست و برای آن نقشه راه علمی نیز تدوین شده است.
** پژوهش هایی برای مادران
مدیرعامل بنیاد فرهنگی بین المللی مادر در این باره به انعقاد تفاهمنامه همكاری با پنج دانشگاه معتبر اشاره میكند و میافزاید: دانشگاههای شیراز، تهران، مشهد، شهید بهشتی و تبریز از دو سال پیش به نوبت سمیناری دو روزه به نام جایگاه و نقش مادر در جامعه برگزار میكنند؛ همچنین در هر دانشگاه، پنج دانشجو كه عبارت است از 2 دانشجوی مقطع ارشد و سه دانشجوی مقطع دكتری در حیطه اهداف بنیاد مادر تحقیق و پژوهش میكنند.
وی تاكید میكند كه خاستگاه بنیاد مادر برای او اهمیتی بسیار دارد و شیراز باعنوان دارنده این جایگاه، هنوز در میان مردم و مسئولان شناخته شده نیست؛ درحالیكه این ابتكار از شهری پایهریزی شده كه مهد دانش و فرهنگ و تمدن است و این بنیاد میتواند به یكی از شاخصهای جهانگردی آن بدل شود.
** ثبت بنیاد مادر در 74 كشور جهان
بنیاد مادر تاكنون در 28 استان كشور و 16 شهرستان فارس حضور یافته است و برنامههای مستمری را برای یافتن مادران نمونه برگزار میكند؛ افزون بر این، از آنجا كه این بنیاد، نهادی بینالمللی است، تاكنون در 74 كشور جهان نیز به ثبت رسیده است.
محمدی ثبت جهانی بنیاد مادر را به عنوان یك سازمان مردم نهاد از كشوری اسلامی موفقیتی شایان توجه برای این بنیاد برمیشمرد و آن را در سطح جهانی بینظیر میداند.
** در اندیشه انتخاب مادر نمونه ایران
او درباره فعالیتهای برونمرزی بنیاد مادر به ایرنا میگوید: با كشورهای مختلف در تماس هستیم و مطابق شرایطی كه سازمان ملل متحد و اكوسوك (شورای اجتماعی و اقتصادی سازمان ملل متحد) برای ما تعریف كرده باید پنج سال در كشور خود فعالیت كنیم و نشان دهیم كه دستاوردی موفقیتآمیز داشتهایم و برای تكمیل این فرآیند در پی انتخاب مادر نمونه ایران هستیم.
محمدی در همین زمینه یادآور میشود كه اهداف و شاخصهای بنیاد مادر تاكنون به 30 زبان زنده دنیا ترجمه شده و مجله « پیام مادر» – نشریه این بنیاد - نیز به دو زبان فارسی و انگلیسی در كتابخانه ملی ایران و كتابخانه ملی كشور سوئد به ثبت رسیده است.
او همچنین از سفر خود به كشور سوئد و حضور در جمع هیات مدیره جایزه نوبل طی دو هفته گذشته سخن گفت و در این باره چنین توضیح داد: در راه ثبت بینالمللی جایزه مادر، با هیات مدیره جایزه نوبل وارد مذاكره شدهایم، آنها پیشنهادهای ما را شنیدهاند و هماكنون این طرح در حال بررسی است.
** انتخاب مادر نمونه جهان تا سال 2020
وی میافزاید: در روند انتخاب مادر نمونه جهان كه تا سال 2020 به سرانجام خواهد رسید، این امتیاز را از اكوسوك گرفتهایم كه ایران در همه دورههای برگزاری این رویداد یك نماینده داشته باشد و دیگر نمایندهها از آسیا، اروپا، آمریكای شمالی و جنوبی، آفریقا، استرالیا و كانادا باشند.
بنیانگذار بنیاد مادر تاكید میكند كه تلاش این بنیاد بر آموزش و تربیت نسلی است كه هم خود، قدردان مقام مادر باشد و هم به مادری نمونه بدل شود و درمان ناهنجاریهای كنونی در حوزه آسیبهای اجتماعی كه گریبانگیر قشری از زنان شده است را وظیفه دولت میداند و سازمانهای مردمنهاد را باعنوان عامل پیش گیری و فعالان حوزه فرهنگی برمیشمرد كه قرار است طی سالهای آینده چرخه این آسیبهای اجتماعی را قطع كنند.
محمدی در این باره معتقد است: درست كردن خانه خراب دشوار است؛ بنابراین گروه هدف این بنیاد در بحث آموزش، دختران پیش از ازدواج هستند، كسانی كه وقتی مادر شدند، بدانند چگونه وظیفه مادری را خوب انجام دهند.
** مشاوره به مادران
مدیرعامل این سازمان مردم نهاد (سمن) در عین حال، تاكید میكند كه اگر قدرت و بودجه دولت را داشتم، ظرف یك سال مشكل كارتنخوابها و معتادان و بی خانمانها را حل میكردم؛ زیرا هیچیك از این مسائل حل نشدنی نیست؛ اما به نظر می رسد این موضوع اولویت نیست.
بنیانگذار بنیاد مادر در زمینه آموزش و پیشگیری به برگزاری سمینارهای ملی در دانشگاهها اشاره میكند و بیان می دارد: در بخش مشاوره، این بنیاد 16 مشاور در رشتههای مختلف را به كار گرفته است كه مادران میتوانند با مراجعه به آنان مشكلات خود را مطرح كنند؛ همچنین كانون وكلای دادگستری فارس نیز برای تسهیل امور در این زمینه اعلام آمادگی كرده است.
محمدی یكی دیگر از اهداف این بنیاد را ساخت مركزی فرهنگی از مهدكودك تا دانشگاه بیان میكند و در توضیح آن میگوید: این مركز با عنوان شهری فرهنگی، فرزندان را از دوران كودكی آموزش میدهد و آنها را تا دانشگاه همراهی میكند تا وقتی جوانی از این مجموعه دانش آموخته شد، قداست مادر، اهمیت و احترام او وظایف مادری را به نیكی فراگرفته باشد و این موضوع در او نهادینه شده باشد.
** تولد دختر، روز جشن است
بنیانگذار بنیاد مادر میگوید: بسیاری از مادران جایگاه خود را نمیدانند، فرزندان هم چنین هستند، طرف صحبت من بانوان جوان هستند، كسانی كه باید بدانند اگر به خودشان احترام نگذارند، دیگران نیز به آنها احترام نمیگذارند. من میخواهم قداست مادر را به جایی برسانم كه اگر زمانی در هر نقطهای خبر از تولد دختری به گوش رسید، مردم جشن بگیرند.
او ادامه میدهد: باید وقتی دختری را در خیابان میبینیم به پاسداشت مقام مادری كه در آینده خواهد داشت، به او احترام بگذاریم و اینگونه ریشههای درخت فرهنگ و اجتماع را سالم كنیم تا شاخههای آن رو به زردی نرود.
7375/ 2027
از: سیده سمیرا متین نژاد
شیراز- ایرنا- شیراز علاوه بر دیگر ویژگی های ممتاز فرهنگی و اجتماعی، محل شكل گیری بنیادی به نام « مادر » است كه با برنامه ریزی مدون، در پی قدردانی از مادران جهان است.