امروزه به كار گیری روش ها و تكنولوژی های نوین برای عبور از مشكلات در دنیا و در نهادهای مختلف امری رایج است كه نتایج مفیدی هم در بر داشته است.
یكی از همین طرح ها كه در مركز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در حال اجرا است 'هوش مصنوعی و قانون گذاری' نام دارد. در این طرح به دنبال آن هستند كه از هوش مصنوعی برای بهبود فرآیند قانون گذاری در پارلمان استفاده كنند.
سید یونس ادیانی مدیر دفتر مطالعات بنیادین حكومتی مركز پژوهش های مجلس روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا در خصوص این طرح كه زیر نظر وی و همكارانش در دفتر بنیادین حكومتی مركز پژوهش های مجلس در حال اجر است گفت: حدود 6 ماه است كه این پروژه را شروع كرده ایم. در این طرح به دنبال سه موضوع اساسی هوش طبیعی و قانون گذاری، هوش مصنوعی و قانون گذاری؛ هوش مصنوعی و قانون گذاری در جهان هستیم كه ببینیم در كشورهای دیگر از هوش مصنوعی در امر قانون گذاری و حكمرانی چه استفاده هایی در بهبود فن حكمرانی داسته اند.
عضو هیات علمی این مركز افزود: هوشی كه اینجا مدنظر ماست هوشی است كه بتواند داده ها را دریافت كند و تصویر آگاهانه از آن داده ها به ما ارائه دهد و با اصل محاسبات منطقی و حل مسئله ها و مشكلات قانون گذاری و قانون در كشور كمك كند.
ادیانی افزود: در این بحث هوش طبیعی را اصل قرار دادیم و قرار است هوش مصنوعی مكمل و كمك كننده به این هوش طبیعی باشد. هوش مصنوعی برای توجیه و تبین هوش طبیعی به كار می رود.
مدیر دفتر بنیادین حكومتی مركز پژوهش های مجلس در مورد زمان شروع این پروژه هم بیان كرد: اولین گزارش تهیه شده در این زمینه با عنوان «هوش مصنوعی و قانون گذاری» آبان ماه سال گذشته در سایت مركز پژوهش ها منتشر شد.
وی با بیان اینكه مجلس شورای اسلامی ایران از نخستین پارلمان های است كه به بهره برداری از هوش مصنوعی مبادرت كرده است تصریح كرد: این در حالی است كه خیلی از كشور ها هنوز به موضوع هوش مصنوعی در قانون گذاری ورود نكرده اند.
ایادنی افزود: تا كنون هشت گزارش در این زمینه منشتر شده است و نهمین گزارش نیز در حال آماده سازی است كه به زودی منتشر می شود.
مدیر دفتر بنیادین حكومتی مجلس درمورد كمكی كه قرار است این طرح به فرآیند قانونگذاری داشته باشد هم گفت: هوش مصنوعی یك نیروی هوشی در كنار هوش واقعی است و هم اكنون از یك ظرفیت هوش طبیعی استفاده می كنیم در حالی كه هوش طبیعی قدرت محاسبه گری اش به اندازه هوش مصنوعی نیست از این لحاظ از هوش مصنوعی در محاسبات مسائل اقتصادی، تكنولوژیك و فناوری استفاده می كنند.
ادیانی ادامه داد امر قانون گذاری هم مربوط به همه حوزه ها از جمله حوزه اقتصادی، آموزشی، اجتماعی است و در همه این حوزه ها هوش مصنوعی می تواند كمك هوش طبیعی و مكمل آن قرار گیرد.
به گفته وی در حال حاضر در هوش مصنوعی جهان تنها فدراسیون روسیه مطالعه شده و انتشار یافته است كه بیشتر در ارتباط با امر آموزش، پژوهش و فناوری است اما در حوزه قانون گذاری هوش مصنوعی در اول راه خود قرار دارد و ما جز اولین كشورهایی هستیم كه این موضوع را در دستور كار خود قرار داده ایم.
ادیانی در مورد استقبال نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی از گزارش های این دفتر هم گفت: مركز پژوهش ها كارهایش از تولید به مصرف است بنابراین محصولات ما همزمان مورد استفاده نمایندگان قرار می گیرد. هشت گزارش قبلی هم به نمایندگان داده شده است و آن ها به این پروژه رغبت نشان داده اند و مورد استقبال رئیس مركز هم قرار گرفته است.
وی افزود: در دوره جدید مركز پژوهش ها ریاست مركز فرصتی فراهم كرده است تا دفتر بنیادین حكومتی در موضوعات راهبردی مثل كانون های تفكر، آینده پژوهی، منطق قانون گذاری و هوش مصنوعی و قانون گذاری با فراغ بال فعالیت كند.
به گفته وی بدلیل اهمت فعالیت های دفتر مطالعات بنیادین حكومتی این دفتر زیر نظر مستقیم رئیس مركز پژوهش ها فعالیت می كند.
به گزارش ایرنا، هوش مصنوعی یك فناوری درحال تحول است كه مزایای اقتصادی و اجتماعی بسیار بزرگی برای آینده ترسیم كرده است. این فناوری ظرفیت آن را دارد كه در نحوه زندگی، كار، یادگیری و اكتشاف و تعامل ما انقلابی ایجاد كند.
ج.ب ** 1200
تهران - ایرنا - مدیر دفتر مطالعات بنیادین حكومتی مركز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت كه مجلس ایران در برای بهره برداری از هوش مصنوعی در امر قانون گذاری پیشگام است.