۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۲۴
کد خبر: 83076135
T T
۰ نفر

ابتلا به سالك در كاشان رو به افزايش است

۱ آبان ۱۳۹۷، ۱۶:۲۴
کد خبر: 83076135
ابتلا به سالك در كاشان رو به افزايش است

كاشان - ايرنا - 340 نفر به گفته معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكي و خدمات بهداشتي درماني كاشان، از ابتداي سال جاري تا كنون در منطقه به بيماري سالك مبتلا شدند كه اين آمار نشان از روند رو به افزايش شمار مبتلايان دارد.

به گزارش خبرنگار ايرنا، سيد عليرضا مروجي روز سه شنبه در جلسه شوراي سلامت و امنيت غذايي شهرستان كاشان از فين، راوند و زيدي به عنوان سه منطقه كانوني بيماري سالك در منطقه نام برد و شمار مبتلايان به اين بيماري در سال گذشته را 287 نفر اعلام كرد.
وي افزود: گزش پشه خاكي مهمترين روش سرايت بيماري سالك است كه از جوندگاني مانند موش خونخواري مي كنند؛ همچنين از سگ سانان و افراد مبتلا به اين بيماري نيز قابل سرايت است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكي كاشان بيان كرد: با توجه به اينكه پشه هاي خاكي بيشتر در زمان طلوع و غروب خورشيد نيش مي زنند، حفاظت فردي به ويژه در اين اوقات جهت پيشگيري از ابتلا به بيماري سالك بسيار موثر مي باشد.
وي اضافه كرد: هزينه بهبود هر فرد مبتلا به بيماري سالك بين 15 تا 20 ميليون ريال مي باشد و سالانه براي هزينه هاي مبارزه با اين بيماري شامل سم پاشي، لانه كوبي و طعمه گذاري در منطقه سه ميليارد ريال نياز است.
مروجي عنوان كرد: براي مبارزه و مهار بيماري سالك هيچ بودجه اي از وزارتخانه اختصاص نيافته و همه هزينه ها از محل اعتبارهاي دانشگاه علوم پزشكي پرداخت مي شود.
كارشناس پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي واگيردار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي كاشان نيز در ادامه گفت: 2 نوع سالك شهري و روستايي در اين منطقه وجود دارد كه سالك روستايي در موش و جوندگان و سالك شهري در سگ سانانان و انسان هاي بيمار بيشتر است.
جواد رجبي، پراكندگي اين بيماري را بيشتر در حاشيه كوير شهرستان هاي كاشان و آران و بيدگل عنوان كرد و افزود: سن سن، آب شيرين و مشكات از جمله مناطق روستايي كاشان هستند كه بيماري سالك در آنها وجود دارد.
وي بيان كرد: 80 درصد مبتلايان به بيماري سالك كه به مركزهاي درماني مراجعه كردند، روستاييان بودند و البته برخي افراد كه به كانون هاي بيماري سفر كرده بودند نيز به سالك مبتلا شدند.
كارشناس پيشگيري و مبارزه با بيماري هاي واگيردار معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشكي كاشان يادآور شد: براي جلوگيري از شيوع اين بيماري در مناطق روستايي با جونده ها مبارزه مي شود و در مناطق شهري نيز عمليات سم پاشي در مخروبه ها و خانه هاي اطراف كساني كه دچار بيماري سالك شدند، ادامه دارد.
وي تشريح كرد: امسال در راستاي مبارزه با بيماري سالك افزون بر عمليات سم پاشي در 969 هزار مترمربع از مناطق شهري، افزون بر 10 هزار هكتار از مناطق روستايي شمال استان اصفهان نيز طعمه گذاري شده است.
رجبي تصريح كرد: تخصيص نيافتن بهنگام اعتبارها علت اصلي انجام نشدن عمليات جونده كشي و سم پاشي است و از اين رو عمليات جونده كشي نيز بجاي چهار بار، 2 بار انجام شد.
وي، درمان دارويي و كرايوتراپي را از جمله اقدام هاي دانشگاه علوم پزشكي كاشان براي مبارزه با بيماري سالك برشمرد و گفت: وجود كانون هاي آلوده به بيماري سالك از جمله در منطقه موسوم به آقاعلي عباس، بلاتكليفي مخروبه هاي درون محدوده شهري، وضعيت دفن زباله، نخاله و فاضلاب در مناطق آلوده و كمبود دارو از جمله چالش هاي پيش روي مبارزه با اين بيماري است.
به گزارش ايرنا، سالك نوعي بيماري پوستي است كه بر اثر گزش جنس ماده نوعي پشه خاكي به انسان سرايت مي كند و عامل آن انگلي به نام ليشمانيا مي باشد.
چند هفته پس از گزش علائم سالك بروز مي كند كه شامل ايجاد تورم و زخم در محل گزش است كه البته پس از نزديك به 6 ماه علائم بيماري به طور معمول فروكش كرده اما اثر نامناسبي بر روي پوست برجاي مي ماند.
استفاده از پشه بند در هنگام خوابيدن در فضاي آزاد، نصب توري بر درب ها و پنجره ها، خودداري از نگهداري دام و طيور در واحدهاي مسكوني، خودداري از انباشتن و ريختن فاضلاب، خاكروبه و نخاله هاي ساختماني يا كودهاي حيواني در نقاط مسكوني، جمع آوري سگ هاي ولگرد و مبارزه با جوندگان براي مقابله با شيوع سالك توصيه شده است.
جمعيت افزون بر 468 هزار نفري شهرستان هاي كاشان و آران و بيدگل زير پوشش خدمات بهداشتي و درماني دانشگاه علوم پزشكي كاشان قرار دارد.
6136/8123