شماری از باغداران فاروجی به خبرنگار ایرنا اظهار داشتند: بخاطر مشكلات فراوان هم اكنون انگیزه ای برای تولید انگور یا تبدیل آن به كشمش ندارند و شماری از افراد هم با رها كردن تاكستان های خود، عطای باغداری را به لقایش بخشیده اند.
باغداران این دیار هرچند به تازه فروشی محصول انگور رو آورده اند اما، تولید كننده به علت وجود دلالان سود كمتری عایدش می شود.
یكی از باغداران شهرستان كه به تازه فروشی محصول انگور رو آورده است، گفت: هرساله به امید شرایط بهتر به باغ انگورم رسیدگی می كردم اما، «سال به سال دریغ از پارسال» معنای شرایط زندگی باغداران شده است.
حسن رحمتی افزود: خرج و دخل باغدار با توجه به كمبود آب، آفات و بعد هم قیمت پایین كشمش برای باغدارانی كه 90درصد تولید آنها رقم سلطانی بی دانه و مناسب برای كشمش است، همخوانی ندارد.
باغدار دیگری گفت: درآمد كم ناشی از فروش كشمش تولید سال گذشته مانع از آن شد كه بتوانم به باغم بهتر برسم و امسال محصولم نسبت به سال های گذشته كاهش بسیار داشته است.
محمدحسین خاكشور افزود: در شرایطی كه قیمت میوه های دیگر روز به روز افزایش می یابد محصول تولیدی ما نسبت به سال های قبل تفاوت چندانی ندارد و دیگر مقرون به صرفه نیست كه بخواهیم چشم به تاكستان هایمان بدوزیم.
*ضرورت اجرای طرح فراز حفظ باغ های انگور
رئیس جهاد كشاوزی فاروج در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: كاهش تاكستان های شهرستان به علت كم آبی و به صرفه نبودن تولید این محصول رخ داده است اما به رغم این شرایط با اجرای طرح های مختلف از جمله فراز افزایش عملكرد داشته ایم.
احمد كنعانی در گفت و گو با ایرنا روش تربیت انگور درشهرستان را عمدتا به صورت خزنده و پاچراغی عنوان كرد و افزود: افزایش هزینه های كارگری، كاهش عمر اقتصادی، كاهش كیفیت و كمیت محصول به دلیل عدم نفوذ نور كافی در تاج، كاهش كیفیت محصول در صورت وقوع بارندگی های آخر فصل در زمان رسیدگی میوه از معایب عمده تربیت تاكستان ها به روش سنتی است.
كنعانی با بیان اینكه تاكداران با بكار گرفتن روش های نوین و رعایت اصول فنی قادر به افزایش تولید خواهند بود گفت: بر این اساس هزینه تمام شده برای تولید هر كیلوگرم محصول كاهش یافته و سود اقتصادی بیشتری نصیب باغدار می شود.
كنعانی با تأكید بر استفاده از روشهای نوین و مكانیزاسیون باغات برای كاهش آفات و امراض و افزایش بهرهوری و كیفیت محصول، عنوان كرد: به همین منظور اجرایی كردن طرح فراز در تاكستانهای شهرستان حائز اهمیت است.
وی گفت: طرح فراز طرحی است كه می تواند میزان تولید محصول را تا سه برابر افزایش داده و با ارتقای كیفیت محصول تولیدی، روند مبارزه با آفات و امراض راحت تر خواهد بود.
كنعانی افزود: با هدایت شاخه های انگور بر روی سیم یا چوب، هم نیاز به خواب دهی زمستانه و هزینه های آن را برطرف می كند و هم اینكه تهویه و نوردهی انگور بهتر و تماس محصول با خاك قطع می شود؛ در نتیجه، محصولی باكیفیت و بهتر به دست می آید.
وی بابیان اینكه در حال حاضر در 6هكتار از تاكستانهای شهرستان طرح فراز بهصورت الگویی اجرا شده است، گفت: امسال 30 طرح فراز در 40 تا 50 هكتار از باغ ها برای دریافت تسهیلات از اعتبارات صندوق توسعه اشتغال پایدار روستایی معرفی شده كه از این تعداد 12 طرح در مرحله پرداخت است.
وی سطح اجرای 12 طرح در مرحله پرداخت را بین 15 تا 16 هكتار عنوان كرد و گفت: تسهیلات اجرای آن با دو رقم 400 و 350 میلیون ریال در هر هكتاربه تناسب نوع كشت باغ و طرح اجرایی فراز اختصاص می یابد.
وی یادآورشد: با تلفیق آبیاری و داربستی كردن، در تاكستان ها تا سه برابر افزایش عملكرد رخ می دهد و در صورت اجرای آن در باغ های انگور شهرستان مقدار برداشت، از 16 تن در هر هكتار به 30 تن می رسد.
كنعانی گفت: در این میان شهرستان فاروج با دارا بودن سه هزار و 600 هكتار سطح زیر كشت این محصول و تولید سالیانه 40 هزار تن انگور، اجرای این طرح می تواند تراز تولید فاروج را بسیار ارتقا بخشد.
سطح زیر كشت باغ های انگور شهرستان فاروج سه هزارو 600 هكتار با 15 رقم و متوسط عملكرد تولید انگور از هر هكتار 16 تن است كه گونه «سلطانی بیدانه» بهترین رقم انگور فاروج با جنبه اقتصادی بالایی است و چهار هزار و 500 خانوار بهره بردار این محصول در شهرستان هستند.
7187/ 6042
بجنورد- ایرنا- مقرون به صرفه نبودن تولید كشمش، پیشی گرفتن هزینه ها بر درآمدها، مشكلات خرید تضمینی محصول انگور و مهم تر از همه كم آبی، شكوه تاكستان های شهرستان فاروج استان خراسان شمالی را تنزل داده است.