۵ آبان ۱۳۹۷، ۹:۲۱
کد خبر: 83079593
T T
۰ نفر
سازش اعراب با دشمن هفتاد ساله؛ برنده و بازنده كیست

بیروت-ایرنا-دیدار غیرمنتظره پادشاه عمان و نخست وزیر رژیم صهیونیستی و همزمان سفر یك وزیر صهیونیست به ابوظبی، نشان از اشتیاق و مسابقه كشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر قدس است.

به گزارش ایرنا، روز جمعه در رویدادی كه شگفتی بسیاری را برانگیخت، رسانه های عمان و رژیم صهیونیستی خبر و تصاویر «قابوس بن سعید» پادشاه عمان با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در مسقط را پخش كردند.
این دیدار در حالی انجام شد كه عمان و رژیم صهیونیستی هیچ گونه ارتباط رسمی و دیپلماتیك ندارند.
رسانه های اسرائیلی گزارش دادند كه دعوت از نتانیاهو و همسر وی برای دیدار از پادشاهی عمان پس از «تماس های مداوم» بین دو طرف صورت گرفت.
نتانیاهو در راس هیاتی از جمله رئیس سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) به مسقط سفر كرد.
بر اساس بیانیه صادره از دفتر نتانیاهو، دیدار او از مسقط «گامی ملموس در راستای اجرای سیاست نخست وزیر برای توسعه روابط اسرائیل با كشورهای منطقه از طریق ارائه توانمندی های اسرائیل در زمینه های امنیت، فناوری و اقتصاد است.»
بر اساس گزارش ها، دو طرف در این دیدار درباره «راه های حركت دادن به فرایند صلح در خاورمیانه» گفت و گو كردند.

*شگفتی در اسرائیل
«نفتالی بینت» وزیر آموزش اسرائیل در توئیتر خود نوشت: سفر نخست وزیر به پادشاهی عمان آغاز سیاسی مهمی است كه بخش از استراتژی منطقه ای اسرائیل است.
«روعی قیس» تحلیلگر مسائل كشورهای عربی در یكی از تلویزیون های رژیم صهیونیستی در توئیتی نوشت: در اتفاقی دیوانه كننده، عمانی ها در تلویزیون شان از این دیدار پرده برداشتند؛ قبل از اینكه بیانیه دفتر نتانیاهو منتشر شود؛ اتفاقی دوست داشتنی.

*موضع آشكار ایران
جمهوری اسلامی ایران جزو نخستین كشورهایی بود كه نسبت به دیدار نتانیاهو و سلطان قابوس واكنش نشان داد.
«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه كشورمان با انتقاد از سفر نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عمان گفت: این رژیم در پی ایجاد اختلاف میان كشورهای مسلمان و سر پوش نهادن بر 70 سال غصب و تجاوز و كشتار مردم مظلوم فلسطین است.
وی یادآورشد: از نظر ما كشورهای اسلامی منطقه نباید تحت فشار كاخ سفید به رژیم غاصب صهیونیستی فضای تحرك برای ایجاد مصائب و مشكلات جدید در منطقه دهند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین اظهار داشت: به نظر می رسد از آغاز دوران ریاست جمهوری آقای ترامپ لابی صهیونیستی در كاخ سفید و دولت آمریكا بیش از پیش در جهت منافع غیر مشروع رژیم صهیونیستی و فشار بر كشورهای اسلامی برای عادی سازی مناسبات دیپلماتیك با غاصبان قبله اول مسلمین فعال شده اند.
قاسمی خاطر نشان كرد: تاریخ و تجربه نشان می دهد عقب نشینی و تن دادن به خواسته های نامشروع آمریكا و رژیم غاصب صهیونیستی، آنها را برای فشار و پیشروی بیشتر در منطقه و نادیده گرفتن حقوق مسلم و بحق ملت فلسطین جسورتر می كند.
برخی از ناظران با اشاره به سرعت واكنش ایران با وجود داشتن روابط نزدیك با عمان این دیدگاه را مطرح كردند كه موضع ایران در قبال فلسطین و رژیم صهیونیستی قاطع و محكم و غیرقابل تجدیدنظر است.

*هشدار نسبت به عادی سازی
دیدار نتانیاهو و سلطان قابوس خشم و نارضایتی گروه های فلسطینی را در پی داشت.
«داوود شهاب» سخنگوی جنبش جهاد اسلامی گفت: سفر نتانیاهو به مسقط نشانه های خطرناكی دارد. عادی سازی روابط با اسرائیل از درگاه كشورهای خلیج (فارس) علامت های سوال زیادی را ایجاد می كند. همچنان كه این نگرانی وجود دارد كه این دیدار راه را برای مذاكرات جدید بازكند.
وی تاكید كرد كه عادی سازی روابط به معنای «تسلیم در برابر دشمن اسرائیلی است و هر شكلی از این مساله، تهدیدی برای هویت منطقه است.»
سخنگوی جهاد اسلامی از همه احزاب و گروه های عربی و سازمان های مخالف عادی سازی خواست تا صدای خود را بلند كنند.
در همین حال جنبش فلسطینی «فتح» نیز در بیانیه ای سفر نتانیاهو به پادشاهی عمان را «تخریب كننده ابتكار صلح عربی» دانست و تاكید كرد: هر آنچه رخ می دهد اجرای دقیق نقشه نتانیاهو و كوشنر و گرینبلات است كه مهمترین بند آن گشایش در روابط كشورهای عربی و اسرائیل است.
فتح خواستار واكنش ملت های عرب به «عادی سازی مجازی» با رژیم صهیونیستی شد كه به تاكید این گروه، به حقوق فلسطینیان و اعراب احترام نمی گذارد.
«عزت الرشق» از رهبران حماس هم گفت: استقبال از نتانیاهوی جنایتكار یا هر هیات صهیونیستی در پایتخت های عربی عادی سازی و اقدامی مردود است.
وی در توئیتر خود نوشت: ملت فلسطین از پایتخت های عربی انتظار دارد به جای عادی سازی كه تصویر دشمن را سفید می كند و آن را برای جنایت های بیشتر علیه ملت و مقدساتمان جسورتر دارد، پشتیبان و حامی ایستادگی ملت فلسطین باشد.

*وزیر صهیونیست در ابوظبی
چندساعت پیش از دیدار سلطان قابوس و نتانیاهو، رویدادی مرتبط در ابوظبی رخ داد.
پایتخت امارات متحده عربی روز جمعه میزبان «میری ریگف» وزیر فرهنگ و ورزش رژیم صهیونیستی بود كه به بهانه برگزاری مسابقات جودو و در صدر هیاتی به این كشور رفت.
امارات و رژیم صهیونیستی هم روابط رسمی دیپلماتیك با یكدیگر ندارند. هرچند پیش از این نیز وزرای دیگر این رژیم همچون «مئیر شطریت»، «عوزی لنداو» و «یووال شطاینیتس» به امارات سفر كرده بودند.
گروه های فلسطینی با محكوم كردن این سفر، آن را نیز در راستای حركت گام به گام كشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دانستند.

*از ابتكار صلح تا معامله قرن
تلاش برای عادی سازی روابط اعراب با رژیم صهیونیستی محدود به دو دیدار اخیر نبوده است.
طی ماه های اخیر بویژه از زمان قدرت گرفتن «دونالد ترامپ» در آمریكا، گزارش های متعددی از فشار واشنگتن به كشورهای عربی بویژه در حاشیه خلیج فارس برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی و استقبال و همراهی این كشورها با این ایده منتشر شد.
همچنین خبرها و گزارش های متعددی از سفر هیات های رسمی و غیررسمی عربی و صهیونیستی به هر دو سو منتشر شد.
«محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در یكی از سخنان جنجالی خود از «حق» اسرائیلی ها برای داشتن كشور سخن گفت.
بسیاری حركت های اخیر را در چارچوب طرح سازش بزرگ آمریكا موسوم به «معامله قرن» می دانند.
اما پرسش اینجاست كه در این طرح سازش، اعراب در مقابل برقراری روابط با رژیم صهیونیستی چه چیزی بدست می آورند؟ به عبارت دیگر سران و مقام های كشورهای عربی در مقابل دادن «امتیاز بزرگ» دیدار با مقام عالیرتبه رژیم صهیونیستی، آیا امتیاز بزرگ و همسنگ هم دریافت كرده اند؟
شانزده سال پیش «عبدالله بن عبدالعزیز» ولیعهد وقت عربستان كه در آن زمان قدرت نخست سعودی و صاحب نفوذ در كشورهای عربی بود، در نشست اتحادیه عرب طرحی را كه به ابتكار صلح عربی معروف شد، ارائه كرد.
مبنای این طرح بر اساس نوعی بده و بستان بود كه به موجب آن، در صورت تشكیل كشور فلسطین در مرزهای موسوم به سال 1967 و بازگشت آوارگان و خروج رژیم صهیونیستی از بلندی های جولان سوریه، كشورهای عربی حاضر خواهند بود كه اسرائیل را به رسمیت بشناسند.
گرچه در همان زمان بسیاری از گروه های فلسطینی كه رژیم صهیونیستی را از اساس فاقد اعتبار می دانند، این طرح را نوعی عقب نشینی از آرمان فلسطین بزرگ خواندند اما نكته اینجاست كه رژیم صهیونیستی با عملكرد خود حتی حاضر به اجرا كردن این خواسته نیم بند اعراب نشد.
تشكیل كشور فلسطین در چارچوب مرزهای سال 1967 منطبق با قطعنامه های بین المللی است. حال آنكه رژیم صهیونیستی سال هاست كه پس از جنگ با اعراب در این سال، بخش های وسیعی از كرانه باختری رود اردن كه از نظر بین المللی خاك رسمی فلسطین است، به اشغال درآورد.
رژیم صهیونیستی طی این سال ها بدون كوچكترین اعتنایی به قطعنامه ها و خواسته های جهانی نه تنها حاضر به ترك كرانه باختری نشد بلكه در جای جای این مناطق شهرك های صهیونیستی ساخت.
وضعیت شهر قدس هم گواه دیگری از بی احترامی صهیونیست ها به قطعنامه ها و خواست كشورهای عربی است. در حالی كه قرار بوده طبق رویه های پیشین در مذاكرات موسوم به صلح و نیز قطعنامه های بین المللی، شرق این شهر متعلق به فلسطینیان باشد، صهیونیست ها مناطق وسیعی از شرق قدس را هم به اشغال خود درآورده اند.
اخیرا نیز آمریكا در اقدامی یكجانبه و بدون توجه به رویه های پیشین و تعیین تكلیف كشور فلسطین، قدس را پایتخت رژیم صهیونیستی خواند و سفارت خود را به این شهر منتقل كرد.
بازگشت آوارگان هم كه در ابتكار صلح عربی به عنوان یك خواسته مورد تاكید قرار گرفته، از جمله مواردی است كه صهیونیست ها آشكارا با آن مخالفت كرده اند.
در چنین وضعیتی روشن نیست كه كشورهای عربی با چه افق و چشم اندازی وارد عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی شده اند؛ رژیمی كه كوچكترین نشانی از انعطاف در رفتارهای آن دیده نمی شود.
بدیهی است در شرایطی كه رژیم صهیونیستی كه خود را در این سال ها تنها دیده، مقام های آن به دنبال كاستن از دشمنان خود و پیدا كردن دوستان تازه باشند.
به نظر می رسد اقدام كشورهای عربی در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی را باید نوعی قمار سیاسی برای رهبران این كشورها دانست. با توجه به مخالفت و نفرت ملت های عرب با رژیم صهیونیستی، شناسایی این رژیم بدون دریافت امتیاز مابه ازا می تواند در آینده ای نه چندان دور پاشنه آشیل حكام عرب باشد.
خاورم**2054