۱۰ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۴۳
کد خبر: 83085262
T T
۰ نفر
خراسان رضوی در سرانه كتابخانه وضعیت مناسبی ندارد

مشهد- ایرنا- مدیركل كتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: این استان و كلانشهر مشهد از لحاظ سرانه فضای كتابخانه در بین استانهای بزرگ و كلانشهرهاس كشور رتبه مناسبی ندارند.

حجت الاسلام علی اكبر سبزیان روز پنجشنبه در نشست انجمن كتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: این استان رضوی از لحاظ سرانه تعداد كتابخانه های عمومی در بین پنج استان بزرگ كشور شامل اصفهان، تهران، شیراز و خوزستان در جایگاه پنجم قرار دارد و شهر مشهد نیز از لحاظ این سرانه در بین هشت كلانشهر كشور در جایگاه آخر ایستاده است.
وی ادامه داد: 35 روستا با جمعیت سه هزار تا 5 هزار خانوار و 14 روستای بالای 5 هزار خانوار نیز در خراسان رضوی فاقد كتابخانه هستند. شهرهای تربت حیدریه، سرخس، فریمان، فیروزه، مه ولات، خواف، قدمگاه، تربت جام و بار نیز كتابخانه ندارند.
مدیركل كتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: 207 باب كتابخانه نهادی، مشاركتی و مستقل تحت پوشش این نهاد در سطح فعالند. تعداد اعضای این خانه ها نیمه نخست امسال 226 هزار نفر بود كه ت به مدت مشابه پارسال رشد هشت درصدی نشان می دهد.
وی افزود: طبق برنامه ششم توسعه سالانه باید رشد 9.3 درصدی در تعداد اعضای كتابخانه ها تحقق یابد و در افق 1400 نیز تعداد اعضای آنها به 322 هزار نفر برسد.

* كتابخانه ها به قرائت خانه تبدیل شده اند
رئیس شورای اسلامی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: كتابخانه ها به قرائت خانه تبدیل شده است و تنها در فصول امتحانات شلوغ هستند.
امیر شهلا افزود: اینكه تعداد كتابخانه ها كم است خیلی نگران كننده نیست، فرهنگ كتابخوانی و بهره وری از كتابخانه ها در كشور افت كرده است.
وی اظهار داشت: سطح مطالعه مردم به روزنامه ها و شبكه های مجازی خلاصه شده كه این نگران كننده است، بیشتر از اینكه به دنبال كتابخانه باشیم باید دنبال كتابخوان باشیم.
وی گفت: در این شرایط نگاه نرم افزاری بیش از سخت افزاری باید مورد توجه باشد در دوره انفجار اطلاعات كه در هر ساعت میزان اختراعات و اكتشافات رو به تزاید است، فرایند تولید كتاب از چند ماه فراتر می رود كه این امر رغبت رفتن به سوی كتاب و كتابخوانی را خدشه دار می كند.
معاون پرورشی آموزش و پرورش خراسان رضوی نیز گفت: انجمن كتابخانه های عمومی استان عضویت 300 دانش آموز در كتابخانه ها را تكلیف كرده است.
علیرضا مالك اشرفی افزود: تا كنون 130 دانش آموز به عضویت كتابخانه های عمومی درآمده اند ولی مهم جذب و ماندن آنها در این عضویت است.
وی اظهار داشت: برای ترویج فرهنگ مطالعه و كتابخوانی آموزش و پرورش از همكاری دریغ ندارد ولی روش را باید اصلاح كرد زیرا با عضویت اجباری، كتابخوانی توسعه نمی یابد.

* سرانه نامناسب مطالعه در كشور
عضو هیات امنای نهاد كتابخانه های عمومی كشور نیز در این نشست گفت: در كل كشور در زمینه شاخص فضای كتابخوانی و سرانه مطالعه در وضعیت مناسبی نیستیم.
مهری پری رخ افزود: شهرداری ها نقش مهمی در ایجاد كتابخانه ها دارند، این نقش در مشهد باید مورد توجه باشد، نهادهای مختلف به ویژه شهرداری باید همكاری لازم با نهاد كتابخانه های عمومی برای افرایش تعداد كتابخانه ها را داشته باشند.
وی ادامه داد: موضوع اینترنت نیز در كتابخانه ها باید مورد توجه باشد، اینترنت می تواند برای كتابخانه ها فرصت سازی كند.
طبق استانداردهای جهانی به ازای هر 25 هزار نفر باید یك كتابخانه وجود داشته باشد كه این رقم در خراسان رضوی 31 هزار نفر است.
207 كتابخانه عمومی در خراسان رضوی فعال است.
این استان با 6.4 میلیون نفر جمعیت دومین استان كشور از نظر جمعیت است.
7505/1858 /