به گزارش روز شنبه ايرنا به نقل از روزنامه 'اينديا تودي'، معاون وزير امور خارجه هند در سخنان خود در كنفرانس 'ارتباطات منطقه اي: جنوب آسيا در مفهوم هند و اقيانوسيه' كه در دهلي نو برگزار شد گفت: ما به دنبال توسعه بندر چابهار به عنوان دروازه ارتباطات با افغانستان و آسياي مركزي و فراتر از اين مناطق هستيم.
وي افزود: از زمان افتتاح بندر چابهار در سال گذشته، ما 110 هزار تن گندم مورد نياز و 2 هزار تن غلات از طريق اين بندر به افغانستان صادر كرده ايم. براي استفاده از ظرفيت كامل اين بندر جهت كمك به افغانستان، هند ممكن است پروژه ساخت ريل آهن از چابهار به زاهدان را در آينده اجرايي كند.
او گفت: هند همچنان به دنبال توسعه كريدور بين المللي حمل و نقل شمال جنوب است كه مي تواند صادرات هند به آسياي مركزي را از نظر هزينه و زمان بسيار كاهش دهد.
گوخال با اشاره به پاكستان به عنوان يك مانع براي ارتباطات منطقه اي تصريح كرد: اگرچه ارتباطات هند با كشور هاي حوزه غربي خود ادامه داشته است اما اين ارتباطات با مشكل روبرو بوده اند. ما سعي كرديم از طريق ايجاد كريدور هوايي حمل و نقل با افغانستان، از پاكستان عبور كنيم.
وي افزود: دهلي نو قصد دارد مسير هايي ايجاد كند تا به كلي مانع پاكستان برطرف شود و همچنين به هند اجازه دهد تا با همكاران راهبردي خود در افغانستان و آسياي مركزي ارتباط داشته باشد.
معاون وزير خارجه هند با تاكيد بر 'ارتباطات منطقه اي' در جنوب آسيا در اشاره اي غير مستقيم به چين اعلام كرد اگر ارتباطات همه جانبه نگر نباشند و بدون توجه به حاكميت ارضي كشور ها اجرا شوند، پيشرفت اتفاق نخواهد افتاد.
وي همچنين از دسترسي عادلانه به فرصت هاي مشترك از جمله آزادي ناوبري، تجارت بدون محدوديت و حل مسالمت آميز اختلافات مطابق با قوانين بين المللي سخن گفت.
بندر چابهار كه در درياي عمان قرار گرفته است دسترسي هند به افغانستان از طريق دريا را آسان مي كند. دولت هند متعهد به سرمايه گذاري 500 ميليون دلاري براي توسعه چابهار و همچنين سرمايه گذاري 1.5 ميليارد دلاري براي ساخت مجموعه اي از جاده ها و راه آهن شده است.
سال گذشته هند دو محموله گندم را از طريق بندر چابهار به افغانستان صادر كرد. اين اقدام با هدف اثبات اعتبار اين مسير و گسترش ورود محموله هاي جهاني پيش از فعال شدن كامل بندر چابهار انجام شد.
بندر چابهار كه در استان سيستان و بلوچستان واقع در سواحل جنوبي ايران قرار دارد، راه دسترسي هند به چهار شهر در افغانستان را نيز فراهم خواهد كرد.
فاز اول اين بندر در ماه دسامبر(آذر) سال گذشته با حضور حسن روحاني رئيس جمهور ايران و نمايندگاني از هند و ساير كشور هاي منطقه افتتاح شد.
بندر چابهار يك موفقيت در روابط هند و ايران است و پس از عملياتي شدن آن، تحولات زيادي پيرامون اين بندر اتفاق افتاده و بر اساس خبر هاي منتشر شده ترافيك باري از بندر كراچي به چابهار منتقل شده است.
بندر چابهار هزينه هاي حمل و نقل و زمان براي صادرات كالاهاي هند را به يك سوم كاهش مي دهد. اين بندر همچنين تجارت ميان هند، افغانستان و ايران را با توجه به مخالفت هاي پاكستان براي استفاده از خاك اين كشور، افزايش خواهد داد.
آساق**267**1424
دهلي نو- ايرنا - ويجي گوخال معاون وزير امور خارجه هند اعلام كرد كه كشورش به دنبال توسعه چابهار به عنوان دروازه ارتباط با افغانستان و آسياي مركزي است.