به گزارش گروه اطلاع رسانی، مدام خبرهای تلخی از مرگ و میر و كوری افراد بر اثر خوردن مشروبات الكلی دست ساز در گوشه و كنار كشور منتشر می شود كه این نوشیدنی غیرمجاز همه ساله افراد زیادی را با مشكلات جدی سلامتی و مرگ روبرو می كند. تمامی بررسی های محققان در ارتباط با مشروبات الكلی در نهایت به حضور «متانول» در آن ختم می شود، البته افزودنی های غیر مجاز را هم نباید فراموش كرد كه همه اینها برای كاهش هزینه تولید مشروب دست ساز است. نتایج تحقیقات نشان می دهد عدم دقت در فرایند تولید و به اصطلاح «تولیدات زیرزمینی» موجب می شود تا محصول نهایی تهدیدی برای سلامت مصرف كنندگان باشد. مسمومیت های ناشی از مصرف بالای مشروبات الكلی در حالی اتفاق می افتد كه ممنوعیت قانونی مصرف الكل در ایران از سال 1357 خورشیدی و در مفاد قوانین مجازات اسلامی اعمال شد كه این قوانین جرم انگارانه و ناظر بر منع شرعی تولید، عرضه و مصرف مشروبات الكلی بود. در چند ماه اخیر برپایه آمارهای وزارت بهداشت و درمان حدود 96 تن به علت مصرف مشروبات الكی در استان های مختلف كشور جان باختند. در همین زمینه «ایرج حریرچی» سخنگوی وزارت بهداشت می گوید: «تاكنون 959 تن به علت مصرف مشروبات الكی دچار مسمومیت شده اند كه البته در هفته های اخیر موجی كه درباره مسمومیت با الكل ایجاد شده غیرعادی به نظر می رسد. وی گفته كه تا چند روز گذشته 959 تن مراجعه كننده به علت مسمومیت با الكل داشتهایم كه 402 تن در البرز، 326تن در هرمزگان، 76 تن در خراسان شمالی و 61 تن در تهران بودهاند. همچنین 96تن از آنها فوت كردهاند و 305 تن هم مورد دیالیز قرار گرفته و 27 تن هم نابینا یا كمبینا شدهاند.»
او درباره علت این مسمومیت ها اظهار داشته است: «مسمومیت این افراد با الكل متیلیك بوده و برخی از آنها هم الكل دستساز مصرف كردهاند. در این زمینه برخی دستگیریها انجام شده است. در عین حال مردم باید بدانند كه حتی الكلهایی كه در بسته بندیهای خارجی و پلمب شده هستند به راحتی امكان تقلب در آنها وجود دارد. در این میان تعدادی از مسموم شدهها هم بی خبر از محتویات داخل قوطی ها آن را مصرف كرده، جان باخته یا نابینا شده اند. عده ای هم دچار مشكلات كلیوی شده و برای دیالیز به بیمارستان های شهرشان مراجعه كرده اند.»
همچنین «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر كشور، پس از شنیدن گزارش دستگاههای متولی اجرای «سند ملی كنترل و كاهش مصرف مشروبات الكلی» در كشور گفته است: «طبق گزارش وزارت بهداشت و سازمان پزشكی قانونی در این مشروبات الكلی دست ساز ماده متانول كه استفاده صنعتی دارد، مورد استفاده قرار گرفته و همین موضوع منجر به مرگ تعدادی از مصرفكنندگان شده است. بنابراین لازم است پروتكلی توسط وزارت بهداشت و صمت نسبت به نظارت دقیق و جدی در نحوه تولید، توزیع و مصرف متانول تهیه شود تا شاهد تكرار اینگونه حوادث تلخ در كشور نباشیم.»
«افرادی كه در این ماه های اخیر دچار مسمومیت با الكل شده اند هیچ گونه اطلاعی از نوع محتویات شیشه های مشروب نداشتند و ناشیانه به مصرف این نوشیدنی ها اقدام كرده اند.» این جملات گزیده ای از سخنان «ساعد سوادكوهی» جامعه شناس و مدرس دانشگاه در گفت وگو با پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا است. در ادامه این گفت وگو می خوانیم.
** مشروبات دست ساز علت مرگ شهروندان
چنانچه فردی مقدار بالایی از الكل را در زمان كوتاهی مصرف كند، ممكن است دچار عوارض حاد مصرف شود كه بستگی به میزان مصرف و شرایط محیطی دارد. سرخوشی، اختلال در تكلم، خوابآلودگی، استفراغ، اسهال، از میان رفتن تفكر منطقی، كاهش سطح هوشیاری و ... از جمله علایم استفاده از مشروبات الكلی است. همچنین در ادامه مصرف طولانی مدت الكل مشكلاتی همچون بیماریهای قلبی و عروقی، مشكلات كبدی، بیماریهای گوارشی، اختلالات دایمی در عملكرد مغز، سوءتغذیه و ... برای سلامت فرد ایجاد می شود. در چندماه اخیر چندتن از هموطنان كه در شهرهای مختلف كشور به علت مصرف مشروبات الكی دچار مسمومیت شدند برخی از آنها جان خود را از دست دادند كه البته همزمان در چند شهر دیگر نیز به علت مصرف مشروبات غیراستاندارد و دست ساز این حادثه رخ داد. پخش عمده این نوشیدنی ها در شهر بندرعباس بوده كه از آنجا به دیگر مناطق منتقل می شد. برخی گمانه زنی ها نشان از این موضوع داشت كه شاید علت این مسمومیت ها ناشی از مصرف نوشیدنی های كارخانه ای نیز باشد كه به طور غیررسمی در فروشگاه های مختلف عرضه می شود. افراد در روند تولید مشروبات الكی غیرمجاز از متانول استفاده می كنند كه اگر این مصرف به مقدار كم نیز باشد دچار مسمومیت های شدید می شوند. تعداد مصرفكنندگان الكل در ایران نسبت به كشورهای غربی پایینتر است، اما میزان الكل مصرفی در هر بار استفاده به وسیله این افراد بالاتر از میزان مصرف بیشتر كشورهای غربی است، به همین دلیل در كشور رفتارهای پرخطر ناشی از الكل مانند رانندگی های نامناسب، خشونت در سطح شهر، ایجاد رعب و وحشت در مكان های عمومی و... بیشتر دیده میشود.
** آمار بالای مصرف مشروبات الكلی در شهرهای مهاجرپذیر
برپایه آمار به دست آمده از سازمان جهانی بهداشت در شهرهای بزرگ و صنعتی به علت مهاجرپذیر بودن مصرف مشروبات الكی آمار بالاتری دارد. بر همین مبنا در تهران نیز با توجه به اینكه مهاجرپذیر است طبعا باید مصرف مشروبات نیز بالاتر باشد. خیلی از الكلهای شربی كه در بازار غیرقانونی به شكل پلمپ شده عرضه میشوند تقلبی هستند. این مشروبات در كارگاه های زیرزمینی تولید میشوند و به اسم الكلهای بِرند به فروش میرسند. در واقع به همین دلیل خرید و فروش شیشههای الكلی در ایران بسیار رواج دارد ولی با این حال باز هم نسبت به دیگر كشورها مصرف كمتر است اما بخش زیادی از مصرف كنندگان الكل به علت ترك شیشه یا مواد مخدر دیگری سراغ الكل رفته اند كه مصرف زیاد و یكباره آن باعث افزایش رفتارهای پرخطر و آسیب رسان میشود.
** اطلاع رسانی ضعیف عاملی برای مصرف ناآگاهانه افراد از مشروبات الكلی
در بحث اطلاع رسانی در پاره ای از موارد بسیار ضعیف عمل می شود. افرادی كه معتاد به موادمخدر هستند به جای مراجعه به افراد زبده و كارشناس در عرصه ترك اعتیاد اطلاعات خود را از فردی كه مصرفكننده است میگیرند. علت های پزشكی مرگ های ناشی از مصرف مواد را می توان به چند دسته تقسیم كرد. مصرف مزمن الكل یكی از این موارد است، یعنی فردی كه معتاد به الكل شده دچار عوارض جسمی ناشی از مصرف الكل نیز میشود. یك سری از مرگ ها ناشی از مصرف مشروبات الكلی با دوز بالاست، یعنی فرد اتانول با دوز بالا مصرف میكند كه باعث وقفه تنفسی و مرگ میشود. دسته سوم افردای هستند كه مشروبات الكلی خوردهاند و به دلیل دست ساز بودن آنها علاوه بر اتانول مقداری هم متانول یا الكل چوب مخلوط مشروب شده است كه عوارض آن در برخی مواقع كوری و مرگ است. دسته بندی دیگر مربوط به افرادی است كه الكل را همزمان با مخدر دیگری مصرف میكنندكه همزمانی مصرف چند ماده به وقفه تنفس و مرگ آنها منجر میشود. مسمومیت با این الكل با علایمی همانند دل درد، تهوع، استفراغ، ، رخوت و در نهایت اختلال در سطح هوشیاری، تشنج و مرگ اتفاق میافتد.
پژوهشم**9117**9131
تهران- ایرنا- كاهش سن مصرف مشروبات الكلی و پیامدهای خطرناك آن در حال فراگیر شدن است كه باید مضرات مصرف آن از نظر فرهنگی و سلامتی برای افراد جامعه به ویژه نسل جوان تبیین شود تا با سرمایه گذاری و اتخاذ تدابیر آگاهانه بتوان از بروز این آسیب اجتماعی پیشگیری كرد.