به گزارش ایرنا، كشور ایران با برخورداری از ذخایر و منابع بسیار غنی نفت و گاز، ظرفیت بسیار عظیمی برای ایجاد و استفاده از صنعت استراتژیك پتروشیمی در جهان دارد كه استان كرمان با وجود پتانسیل های معدنی، كشاورزی، صنعتی، گردشگری و غیره از مزایای دیگر منابع و ظرفیت های ملی كمتر برخوردار بوده است.
طرح ایجاد صنعت پتروشمی در استان كرمان به اواخر دولت یازدهم بر می گردد و با پیگیری های مسئولان وقت مجوز 2 پتروشیمی برای این استان صادر شد و حتی تا مرحله صدور مجوز خوراك برای پتروشیمی فجر كرمان پیش رفت.
اما طرح پتروشیمی فجر كرمان برغم تمام تلاش ها و وعده های مسئولان تاكنون بجز نصب تابلویی در میان بیابان پیشرفتی نداشته است و در حقیقت می توان گفت كه اجرای این پروژه بزرگ ملی در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
*پای پتروشیمی به كرمان باز شود
مدیرعامل پتروشیمی فجر كرمان گفت: مجتمع پتروشیمی فجركرمان با مشاركت گسترش انرژی پاسارگاد، مجتمع اقتصادی رفسنجان و شركت نفت وگاز محمدیان تشكیل شده است.
محمد عباسی افزود: از ابتدای سال 94 با تخصیص خوراك به این مجتمع، عملا فعالیت خود را به منظور شروع عملیات اجرایی با فراهم ساختن زیر ساخت ها از جمله مجوز خوراك، تهیه زمین، تعیین تكلیف آب دوران ساخت و آب زمان بهره برداری، خرید برق موقت برای زمان ساخت و دریافت همه مجوزهای لازم برای ادامه كار آغاز كرد.
وی بیان كرد: با موافقت وزیر نفت مبنی بر افزایش تخصیص خوراك به میزان یك میلیون تن متانول در سال، واحدهای مجتمع شامل تولید متانول از گاز طبیعی تولید اولفین ازمتانول و در نهایت سه واحد پولیمری با استفاده از اولفین محصولات تولید شده خواهند بود.
مدیرعامل پتروشیمی فجر كرمان تصریح كرد: جلوگیری از خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده برگاز طبیعی، ایجاد شغل و افزایش اشتغال پایدار با ایجاد زنجیره تولید محصولات پایین دستی، تامین نیاز داخلی و افزایش صادرات غیرنفتی، در نهایت توسعه پایدار با توجه ویژه به محیط زیست و تحكیم بخشی به اقتصاد مقاومتی از جمله اهداف اولیه برای ایجاد مجتمع پتروشیمی در كرمان است.
وی اظهار داشت: نزدیكی به بنادر و آب های آزاد و قرار گرفتن بر سر راه ترانزیت كشور، دسترسی آسان به بازارهای هدف وجود زیر ساخت های موثر در توسعه صنعتی، شبكه حمل و نقل و شبكه ارتباطات و شبكه گاز رسانی و دسترسی به راه آهن كشور از جمله مزایای اجرای این طرح در استان كرمان بشمار می رود.
عباسی ادامه داد: فقدان سرمایه گذاری وزارت نفت در این ناحیه و عطش منطقه به جذب صنعت نفت و پتروشیمی و سایر عوامل مهم دیگر موجب جلب حمایت های همه جانبه مسئولان استان از این صنعت با ارزش شده است.
وی با اشاره به انتخاب محل اجرای طرح در مسیر كرمان به رفسنجان تصریح كرد: سراسر استان مطالعه شده است و پهنه های مختلف بر اساس فاكتور های زیست محیطی و زمین شناسی و اقتصادی مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت و در نهایت مكان فعلی از بین مكان های مورد نظر انتخاب شد.
مدیرعامل پتروشیمی فجر كرمان اظهار داشت: با توجه به حجم سرمایه گذاری یك میلیارد و 500 میلیون دلاری طرح، اقدامات فراوانی برای تهیه منابع مالی از خارج انجام شد و نیازهای اولیه برای بدست آوردن ضمات لازم دولتی فراهم گردید.
وی افزود: براثر فشار استكبار جهانی و تحریم های ناعادلانه روند انجام كار با كندی مواجه شده و در حال حاضر برای تامین مالی از طریق صندوق توسعه ملی اقدام شده كه با تائید بانك عامل به احتمال زیاد مشكلی در این زمینه نخواهیم داشت.
عباسی با اشاره به برخی بحث های مطرح شده در رابطه با مصرف آب طرح تاكید كرد: در شرایطی كه كرمان یكی از استانهای پیشرو در تامین آب از دریاست و امكانات زیرساختی خوبی در این رابطه فراهم شده و برای توجیه انتقال آب گران قیمت دریا نیاز به ایجاد صنعت پتروشیمی است.
وی با اشاره به اشتغالزایی بالا و تاثیر مهم آن در رشد اقتصادی استان كرمان ادامه داد: تاكید می كنم ما نیاز داریم به هر قیمتی پای این صنعت در كرمان باز شود و مسئولان نظام باید خود را موظف به ایجاد پتروشیمی و صنایع وابسته به آن در كرمان بدانند.
*صدور مجوز خوراك پتروشیمی فجر كرمان گام مثبتی برای اجرای طرح است
معاون امور عمرانی استانداری كرمان با اشاره به تاخیر در اجرای طرح پتروشیمی فجر كرمان گفت: با توجه به اینكه سرمایه گذار اصلی طرح شركت توسعه انرژی پاسارگاد زیر مجموعه بانك پاسارگاد است و حجم سرمایه گذاری اولیه بین چهار تا پنج هزار میلیارد تومان بوده كه با توجه به تغییرات قیمت ارز این مبلغ حداقل 2 برابر شده است.
سید مصطفی آیت اللهی موسوی افزود: به دلیل حجم بالای سرمایه گذاری، این پروژه برای فاینانس باید از بانك های خارجی وام دریافت كنند و 20 درصد سهم مختص متقاضی یا سرمایه گذار ایرانی است كه تا این لحظه بانك پاسارگاد از پرداخت سهم خود امتناع كرده است.
وی بیان كرد: محصول تولیدی قبلی طرح تولید متانول و مشتقات متانول مثل پلی پروپیلن از گاز طبیعی بوده است كه سرمایه گذار تقاضای تغییر محصول را دارد و این مساله نیز طرح را با وقفه مواجه ساخته است.
معاون امور عمرانی استانداری كرمان ادامه داد: طرح جامع زیست محیطی پتروشیمی فجر كرمان برای تصویب به سازمان حفاظت محیط زیست ارسال شده است ولی در این فاصله سرمایهگذار تقاضای تغییر محصولات تولیدی داشت، لذا حدود 2 سال طرح جامع زیست محیطی به تصویب نرسیده و با توجه به پیشرفت 70 درصدی،برای تصویب طرح مذكور سرمایه گذار مجددا باید اقدام كند.
وی اظهار داشت: با توجه به اینكه طرح های جدید پتروشیمی حتما باید در سواحل دریا باشد، صدور مجوز خوراك پتروشیمی فجر كرمان گام بسیار مهم و مثبتی برای اجرای این طرح است.
*نوسانات ارزی مطالعات طرح را به هم ریخت
نماینده مردم كرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آخرین وضعیت پتروشیمی فجر كرمان گفت: مطالعات اولیه این پروژه توسط شركتهای اروپایی و آمریكایی انجام شده است و خوراك پتروشیمی فجر توسط وزارت نفت تامین شده است.
محمد مهدی زاهدی افزود: بخشی از مشكلات پتروشیمی فجر مربوط به داخل استان بود كه خوشبختانه حل شد و بحث دیگر فاینانس این پروژه بود.
وی تصریح كرد: در همه مطالعات پتروشیمی فجر براساس ارز سه هزار و 600 تومان محاسبه شده بود كه سودآوری زیادی نیز داشت اما پس از نوسانات بازار ارز، مقرر شد كه ارز آزاد برای این پروژه تهیه و در نتیجه همه مطالعات به هم خورد.
نماینده مردم كرمان و راور در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: در حال حاضر با صندوق توسعه ملی، بانك پاسارگاد و دولت مذاكراتی در راستای خرید تجهیزات صورت گرفته است و مقرر شد فاینانس به صورت دلار به ازای دلار فاینانس داده شود، ضمن آنكه بانك پاسارگاد نیز به عنوان بانك عامل انتخاب شود.
وی بیان كرد: همه مجوزهای لازم برای تامین خوراك پتروشیمی فجر كرمان صادر شده و حدود 2 ماه قبل همه مراحل تامین خوراك این پتروشیمی نیز به اتمام رسید.
برغم پیگری خبرنگار ایرنا ، مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان كرمان به عنوان یكی از متولیان اصلی این طرح از اظهار نظر در این خصوص خودداری كردند.
گزارش : داود رجبی
7437/ 5054
كرمان - ایرنا - ایجاد صنعت پتروشیمی در استان كرمان نوید بخش رونق و اشتغال برای این استان است، اما این طرح بزرگ و ملی پس از گذشت چهار سال از دریافت مجوز، همچنان در نقطه صفر متوقف مانده است.